Belize egy kis közép-amerikai ország, a Karib-tenger partján, Mexikótól délre, Guatemalától keletre. Ez az egyetlen angolul beszélő állam Közép-Amerikában.

Belize elhelyezkedése Közép-Amerikában

A Yucatán-félszigeten elterülő kis ország széles, mocsaras parti síksággal érintkezik a Karib-tenger sekély részével: az ország északi része sík és mocsaras terület. Dél-Belize tájain emelkedik a Maja-hegység, itt találjuk az ország legmagasabb pontját: az 1160 m magas Victoria Peak-et.

A hegység neve jól jelzi, hogy a kis ország területe eredetileg a Maja Birodalom központi területéhez tartozott. Későbbi történelméből meghatározó momentum, hogy 1862-ben brit gyarmat lett, így 1973-ig Brit-Honduras néven volt ismert, érdekesség még, hogy az Egyesült Királyság utolsó gyarmata volt az amerikai kontinensen. A Belize nevet egyébként 1973. június 1-jén vette fel; Belize 1981. szeptember 21-én nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától. Ugyanakkor mindmáig a Nemzetközösség keretein belül maradt, így III. Károly az országban, mint Belize királya (King of Belize) uralkodik.

Fotó: Barna Béla

A 22966 km² területű ország északon Mexikóval, nyugaton és délen pedig Guatemalával határos. Éghajlata meleg és párás, nyár vége felé gyakoriak a hurrikánok. Egy ilyen hurrikán pusztította el 1961-ben Belizevárost (Belize City) és építették fel helyette Belmopan városát, a mai fővárost. Egyébként az egész országban mindössze 374 ezer fő lakik: a népesség nagy százaléka fekete, kreol (fehér és fekete keveréke) vagy mesztic (fehér és indián keveréke). Egészen pontosan a 2010-es népszámlálás szerint 52.9% mesztic, 25.9% kreol, 11.3% maya, 6.1% garifuna, 3.9% indián, 3.6% mennonita, 1.2% fehér, 1% kínai és 1.5% egyéb.

Belize környéke

Azon kívül, hogy Belize népszerű adóparadicsom, mezőgazdaságát kell megemlíteni: legfontosabb terményei a cukornád, a citrusfélék (grapefruit) és a banán. Jelentős a trópusi esőerdő értékes fafajtáinak (mahagóni) kitermelése.

A mahagónifa egyébként megjelenik az ország címerében is, egy pajzs mögött. S ha már címer: a pajzsot tartó emberalakok a faji sokszínűségét jelképezik, „Sub umbra floreo” felirat jelentése pedig: „Virágozz az árnyékban!” Vannak még a címeren egyéb motívumok, tengerész- és favágószerszámok, valamint egy vitorlás is, illetve a koszorú ötven levele 1950-et idézi, amikor megkezdődött a függetlenségi mozgalom. A pajzsot két férfialak, egy mesztic és egy mulatt ember tartja.

+++

2020. január 10-én egy csoporttal a guatemalai Tikálból a mexikói Chetumal városáig buszoztunk 350 kilométert, Belizén keresztül.

Az ország címere