Barna Béla

turisztikai szakíró és túravezető

india-tura-biciklizes-a-himalajaban-6
Kirándulnál a világ legszebb helyeire, de nem tudod hová? Félsz egyedül elindulni? Nézz szét a honlapomon, olvass tőlem, aztán gyere, csatlakozz egy túrámhoz. Ha van személyi edző vagy személyi tanácsadó (coach), miért ne lehetne személyes túravezetőd vagy utazási tanácsadód is?
Keress, csámborogjunk virtuálisan és valóságosan.

Gyöngyösön születtem 1974-ben. Az általános iskolát Adácson, a középiskolát pedig Egerben, a Gárdonyi Géza Gimnáziumban végeztem. Egyetemi tanulmányokat Szegeden mint földrajz-kommunikáció szakos hallgató folytattam (1992-1997).

Ekkor már egyértelmű volt a dolgom az életben: bejárni a világot (földrajz) és azt megismertetni másokkal (kommunikáció és média, írás és fotózás).

Egy országos útleíró pályázat megnyerése után, másodikos gimnazista korom óta (1991-től) a több mint évszázados múltra visszatekintő Turista Magazin munkatársa lettem, ma is több országos turisztikai lap munkatársa vagyok. Könyvet is írtam utazás témában, a 2014-ben megjelent Alacsony-Tátra túrakalauz köthető a nevemhez.

1999-től bő másfél évtizedig az egri Eszterházy Károly Főiskola Kommunikáció és Médiatudományi Tanszékén dolgoztam mint főiskolai tanársegéd, ahol egyéb más tantárgyak mellett Turisztikai újságírást és Sajtófotót is tanítottam.

Tanítványaimtól és barátaimtól ekkor ragadt rám a Csámborgó név. Ez a név fejezi ki leginkább, hogy a világ bármely pontján, Egerben, Szegeden, a nyugat-tibeti Lehben, vagy bármely túraösvényén jól érzem magam: a mátrai és bükki tetőkön, a felvidéki és erdélyi sziklákon, a mediterrán mészköveken és skandináv grániton, az Alpesek világában és az arab sivatag vagy a Kiskunság homokjában vagy a délkelet-ázsiai partokon és himalájai lejtőkön ugyanolyan szívesen csámborgok.

A csámborgás azt jelenti: bejárom a világ eldugott, kellemes kis túrahelyeit, egyedül és csoportokkal, közben meg írok és fotózok.

Azaz, „Csámborgóra veszem a figurát”.