Horseshoe Bend (Patkó-kanyar) a neve a Colorado folyó patkó alakú kanyarulatának Page mellett, Arizona államban, az Amerikai Egyesült Államokban.

A Colorado folyó (Colorado River, mojave nyelven Aha Kwahwat) egy igen jelentős folyó az USA délnyugati részén. A Colorado név a spanyol nyelvből ered, ami a “színes vöröses” szóból származik, a nagy iszapterhelés miatt. A Sziklás-hegység Nemzeti Parkban (Rocky Mountain National Park, Colorado), a Never Summer Mountains-ban, 3104 m tengerszint feletti magasságban található La Poudre hágótól ered, hossza 2334 km (1450 mérföld), ezzel az ötödik leghosszabb folyó az Egyesült Államokban (az első négy: Missouri, Mississippi, Yukon és Rio Grande). Teljes vízgyűjtő területe 629 100 km²: a Colorado gyűjti a Sziklás-hegység nyugati lejtőin elterülő száraz területek egy részének vizeit.

A Horseshoe helyzete a Colorado folyó vízgyűjtő területén

A névadó Colorado állam után átfolyik Utah államon, itt létesült a Glen Canyon gátnál a Powell-tó, majd átfolyik Arizonába. Page mellett a folyó egyik híres kanyarulata a Horseshoe Bend (Patkó-kanyar), majd a világhírű Grand Canyon is a folyó alkotása, illetve annak kezdete, a Marble Canyon. Arizona és Nevada határán az 1935-ben elkészült Hoover-gátnál a Colorado folyón létesült a Mead-tó, ez az USA legnagyobb mesterséges tava. Ez is mutatja: a Colorado és mellékfolyói 40 millió ember számára létfontosságú vízforrást jelentenek. A gátak, tározók és vízvezetékek kiterjedt rendszere szinte teljes vízfolyását mezőgazdasági öntözésre és városi vízellátásra irányítja. Nagy áramlását és meredek lejtését vízienergia előállítására használják. A Mead-tó után átfolyik Kalifornia államba, a Mojave és a Sonora sivatagon, majd onnan pedig Mexikóba, ahol a Kaliforniai-öbölbe ömlik. Elméletben. Ugyanis az intenzív vízfogyasztás kiszárította a folyó alsó 160 kilométeres szakaszát, amely az 1960-as évek óta csak ritkán jutott el a tengerig.

A Horseshoe Blend híres látványa

Horseshoe Bend (Patkó-kanyar) a neve a Colorado folyó patkó alakú kanyarulatának. A híres fotótéma a mindössze 7000 lakosú Page kisvárosa mellett, Arizona államban, az USÁ-ban van, és a „Grand Canyon keleti peremének” is emlegetik. A kanyar a folyón lefelé 8 km-re van a Glen Canyon gáttól és a Powell-tótól, a Grand Canyon Nemzeti Parkban.

A híres hajtűkanyar és környéke

A látványos kanyarulatra a 89-es úttól rövid, nagyjából egy kilométeres sétát megtéve nézhetünk rá. A kilátópont 4200 láb (azaz 1300 m) tengerszint feletti magasságban van, a Colorado folyó pedig 3200 láb (azaz 1000 m) tengerszint feletti magasságban folyik alattunk.

A Horseshoe Bend gyönyörű példája a meandernek. Hatmillió évvel ezelőtt a Horseshoe Bend környéke sokkal közelebb volt a tengerszinthez, a Colorado folyó kanyargós folyó volt, közel vízszintes ártérrel. Körülbelül öt millió évvel ezelőtt a régió emelkedni kezdett. Ez csapdába ejtette a Colorado folyót, bevágódott, és létrehozta a Horseshoe Bend-et. Ennek a felemelkedésnek az oka még mindig kutatás tárgya, részletes geológiájába ennek most ne menjünk bele. Viszont bármi is volt a kiemelkedés oka, a keleti Grand Canyonból akár egy mérföldnyi fedő üledék eróziójához is vezetett, ez pedig feltárta az úgynevezett Navajo homokkövet, a Horseshoe Bend területén található felszíni kőzetet, amely a Horseshoe Bend-i Grand Canyon kanyonfalainak teljes mélységét is alkotja.

A Navahó Homokkő geológiai formáció, kora vitatott: elképzelhető, hogy a késő triászban keletkezett, de legalább annyira fiatal, mintha a korai jura időszak pliensbachi illetve toarci korszaka. A Navahó Homokkő nem egy konkrét területről kapta a nevét, hanem az Egyesült Államok délnyugati részén élő területről, melyen navahó indiánok élnek. Az elnevezés 1917-ből ered (Gregory és Stone), 1936-ban a Glen Canyon csoport felső formációjaként írták le.

Valószínű egyébként, hogy a Colorado folyó végül átvágja a Horseshoe Bend kanyarjának a nyakát, és olyan természetes hidat hoz létre, mint amilyeneket az utahi Natural Bridges National Monumentnél találtak.
A Horseshoe Bend látogatóinak száma iszonyatosan meredeken nőtt meg a közösségi média, különösen az instagram miatt; jelenleg a kilátó jelentős turisztikai célpont, évente több mint 2 millió látogatóval. Emiatt 2021-től belépős is lett a terület, 10 dollár járművenként a behajtás.

Barna Béla

A Horseshoe Bend a Colorado folyó patkó alakú kanyarulata, de van hasonló a Duna osztrák szakaszán, Schlögen mellett is.

Kirándulástipp a “közelben”: a Horseshoe Bend-től 198 kilométerre, 2 órányi autózásra van a Monument Valley, ugyancsak Arizona államban.

A hajtűkanyar