A Schlögener Schlinge, a Schlögeni-hurok a Duna egyik gyönyörű hajtűkanyarja nem messze Linz városától.

Sok szép tájképi szakasza van a Dunának, de talán mind közül kiemelkedik az a lenyűgöző hurok, ahol a folyó 180 fokos fordulatot tesz. A neve is ez, Schlögeni-hurok, azaz Schlögener Schlinge. Ez a hely hasonlít az amerikai, arizonai Colorado folyó Horseshoe Bend (Patkó-kanyar) patkó alakú kanyarulatára, csak éppen itt a Dunát lehet hasonlóképpen fotózni.

Nem is kertelek tovább, elárulom a kilátóhely nevét, ahonnan legjobban fotózható a Duna-hurok: ez pedig a Schlögener Blick nevű kilátópont. A hely Passau és Linz között nagyjából félúton lévő Schlögen mellett található, egészen pontosan 37 kilométerre Linz városától.

Schlögen helyzete a Duna mentén

A Schlögener Blick megközelítése

Mutatom egy átnézeti térképen és egy részletes turistatérképen is, hogy hol helyezkedik el a kilátó. Ha autóval járunk erre, és kevés az időnk, akkor Schlögenleiten településrészre menjünk, ott van egy parkoló és onnan könnyű, nagyjából 700 méteres erdei sétával érhetjük el a kilátót, mely közigazgatásilag egyébként Haibach településhez tartozik.

Ennek a bejegyzésnek nem volt célja most a terület részletes ismertetése, mindössze egy tippet szeretnék adni egyetlen kilátópontról, a Schlögener Blickről, ahonnan szemlélhetjük a Duna hajtűkanyarját. Álljon most itt néhány fotó erről a kilátóhelyről.

Túraút a Schlögener Blickhez – Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Bélaű

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

xxx

Ha egyéb, Dunával kapcsolatos bejegyzéseimre vagy kíváncsi, írtam a Duna-forrásokról (Breg, Brigach, Donaueschingen), de van bejegyzésem az osztrák Dunakanyarról, a Wachauról is, illetve Ahol a Duna a Kárpát-medencébe lép címmel írtam Hainburg környékéről, de a Duna szerbiai szakaszán fekvő helyekről (Péterváradról, Nándorfehérvárról, Galambócról, a Fruska Goráról és a Kazán-szorosról) is találsz bejegyzést. Ha pedig a meander, folyókanyarulat szó eredetéről szeretnél olvasni, kattints a Nagy-Maiandrosz (Μαίανδρος) folyóról szóló bejegyzésemre.

Kép és szöveg: Barna Béla