Santa Monica egy város a Csendes-óceán partján, a Santa Monica-öbölben, Kalifornia déli partján, Los Angeles megyében. A népszerű üdülővárosban számos televíziós sorozat készült, köztük a Baywatch is, de híres arról is a település, hogy itt ér(t) véget a legendás 66-os út.

Los Angeles környékének hatalmas városhalmazában 17 millió ember él, népesség szerint ez az USA második legnagyobb agglomerációja. Ebben a várostengerben egy önálló, 93 ezer lakosú város Santa Monica városa a Csendes-óceán partján.

Santa Monica a Csendes-óceán partján

Santa Monica története az 1839-es évre vezethető vissza, amikor is a kaliforniai Juan Alvarado kormányzó egy 33 ezer hektáros földadományt adott a kaliforniai Sepúlveda családnak: a földterület neve Rancho San Vicente y Santa Monica volt.

A régi térképen a Santa Monica felirat

Ezt a tanyát később John P. Jonesnak és Robert Bakernek adták el, akik 1875-ben kaliforniai örökösnőjével, Arcadia Bandini de Stearns Bakerrel megalapították Santa Monicát, amelyet 1886-ban várossá nyilvánítottak. Ez után, a XIX. század végén és a XX. század elején olyan turisztikai látványosságokat hoztak létre, mint a Palisades Park, a Santa Monica Pier, az Ocean Park és a Hotel Casa del Mar.

Santa Monica óceánpart egykoron

Ma már Santa Monica egy népszerű üdülőváros éghajlatának, strandjainak és vendéglátóiparának köszönhetően. Legfőbb látnivalója a Csendes-óceán hatalmas, homokos strandja, ahol egyébként filmek és filmjelenetek százait forgatták már le, vagy csak részben, de itt játszódnak Santa Monicában.

Lifeguard torony Santa Monicában – Fotó: Barna Béla

Filmkockák a Baywatch sorozatból

Ilyen például a híres Baywatch; ezt 1989 szeptemberében kezdték sugározni az NBC-n és a kaliforniai vízimentők életét mutatta be olyan főszereplőkkel, mint David Hasselhoff, a Playboy-nyuszi Pamela Anderson vagy Erika Eleniak. Kevesen tudják egyébként, hogy a sorozat egy év után azonnal megbukott, mert nem nézték az emberek, mindössze a 73. volt a százhárom tévésorozatot felvonultató listán. Aztán életet leheltek a műsorba, és legyártottak plusz tíz évadot, amivel az egyik legtöbbet játszott sorozat lett a világon: 241 epizód készült el a Baywatch-ból, nemzetközi szinten is hatalmas siker lett.

Santa Monica mólója

Santa Monica partja a mólóról – Fotó: Barna Béla

Santa Monica partja a mólóról – Fotó: Barna Béla

Santa Monica móló – Fotó: Barna Béla

Santa Monica strandja híres még a már említett mólójáról (Santa Monica Pier) is, melynek első verziója egyébként 1909-ben épült. Irodalomtörténeti és filmtörténeti érdekessége a mólónak, hogy Horace McCoy 1935-ös, A lovakat lelövik, ugye? című regénye a Santa Monica Pier egyik báltermében megrendezett táncmaratonon játszódik. A könyvből 1969-ben készült egy amerikai filmdráma Sydney Pollack rendezésében.

S ha már film, említsük meg hogy Santa Monica egyik leghíresebb szülötte Robert Redford, (1936), színész és rendező, de a városban született Suzanne Vega (1959) énekesnő és dalszerző is. Illetve Tennessee Williams az 1940-es években az Ocean Avenue egyik szállodájában élt (amikor az MGM Studiónál dolgozott). Ezen a helyen írta az Üvegfigurák (The Glass Menagerie) című színdarabját.

A 66-os út végét jelző tábla Santa Monicában – Fotó: Barna Béla

A mólótól nem messze van egy legendás útnak a végét jelző tábla (Route 66 End of the Trail). És igen, a 66-os amerikai országút az Egyesült Államok és a világ egyik leghíresebb országútja itt ér véget Santa Monica városában. Az utat 1926 és 1937 között építették, azzal a céllal, hogy összekösse a keleti és a nyugati országrészeket: 11 év alatt készült el a teljes Chicago – (Los Angeles) Santa Monica szakasz.

Az út nyomvonala

Az egykori utat a „The Mother Road”, vagyis „Az országutak anyja”, illetve „Az Egyesült Államok főútja” néven is szokták emlegetni.

Végezetül említsük meg, hogy a kaliforniai Santa Monica városa Szent Mónikáról (332-387) kapta a nevét, aki a mai Algéria területén született; az ő életéről a Szent Mónika életének helyszínei bejegyzésemben olvashatsz bővebben.

Szent Mónika szobra Santa Monicában – Fotó: Barna Béla

A városban, a Palisades Parkban van Szent Mónikának egy szobra, mely Eugene Morahan alkotása 1934-ből.

Barna Béla

Szent Mónika szobra a Csendes-óceánnál – Fotó: Barna Béla