Hawaii az USA 50. tagállama a Csendes-óceán közepén; földrajzilag elkülönül az ország törzsterületétől, de még az amerikai kontinenstől is. Nyolc fő szigetéből területileg a harmadik legnagyobb Oahu, népességét tekintve viszont ez a legnépesebb és itt van az egész állam fővárosa, és egyben legnagyobb települése Honolulu is. 

Szóval Hawaii (hawaii nyelven Mokuʻāina o Hawaiʻi) szigetei közül a legnagyobb maga a Hawaii-sziget (10450 km²), a második Maui (1883 km²), míg területileg a harmadik Oahu (1545 km²). Népességét tekintve viszont az egész állam lakosságának a 80%-a itt él, nagyjából 1 millió ember. Emiatt a sziget népsűrűsége igen magas, 657.7 fő/ km².

Oahu elhelyezkedése Hawaii szigetei között

Oahu beceneve: „A gyülekezőhely” (The Gathering Place). Itt található a Hawaii-szigetek egyetlen nagyvárosa, egyben az állam székhelye, Honolulu.

Honolulu Hawaii szövetségi állam székhelye és fő kikötője. Több történelmi látnivalója közül kiemelendő a Iolani Palota (itt őrzik a koronát), ez az egyetlen királyi palota amerikai földön, illetve az Ali’iolani Hale (Mennyei Királyok Háza) ma bíróságként működik, előtte áll I. Kamehameha király szobra.

A városban sok híres színész született, így például Lauren Graham, a Szívek szállodája című sorozat főszereplője, Tia Carrere, Az elveszett ereklyék fosztogatói sorozat főszereplője, vagy például Nicole Kidman, Timothy Olyphant, Kelly Preston, Kelly Hu és Jason Momoa. És honolului születésű Nicole Scherzinger, a Pussycat Dolls frontembere, de Bruno Mars is, illetve Israel Kamakawiwoʻole, a világhírű Somewhere over the rainbow dal énekese. És bizony honolului születésű Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok 44. elnöke is.

Honolulu és a Diamond Head – Fotó: shutterstock

Honoluluban találjuk a sziget legjelentősebb üdülőövezetét, a bő két kilométer hosszú, hófehér homokkal borított világhírű Waikīkī Beach-et, a hullámlovasok és fürdőzők kedvenc helyét. Waikīkī fölé magasodik a Diamond Head erdős sziklája. A Lē’ahi csúcsára vezető ösvényt egykoron a bennszülöttek taposták ki, hogy fent emberáldozatokat mutassanak be. Angol nevét („gyémántfej”) tévedésből kapta, mert 1825-ben az idelátogató brit tengerészek a felszínen csillogó lávaüvegdarabokat bizony gyémántnak nézték. A csúcson már nyoma sincs az egykori templomnak, helyét betonbunker vette át, amit 1908-ban építettek az amerikai hadsereg part menti tüzérségének védelmi vonalaként.

A lángokban álló Arizona

A Missouri csatahajó Pearl Harborban

Honolulutól nyugatra van a nagy katonai kikötő és támaszpont, az eredetileg gyöngyhalászok öble, Pearl Harbor. Itt tekinthetjük meg az 1941. december 7-i japán támadás áldozatainak emlékművét s az akkor elsüllyesztett csatahajót, az Arizónát. A hajóval és 1777 főnyi legénységével egy, 800 kilogrammos bomba végzett: a hajót kilenc perc alatt nyelték el a hullámok. Itt találjuk még az USS Bowfin Tengeralattjáró Múzeumot, illetve a Missouri csatahajót is, az Amerikai Haditengerészet legendás csatahajóját: 1944-ben New Yorkban bocsátották vízre, a második világháború után ennek a hajónak a fedélzetén írták alá Japán kapitulációját, de részt vett a koreai háborúban, sőt az 1991-es Öbölháborúban is, 1998-tól múzeum.

A 365 km hosszú partvonallal rendelkező sziget két különálló pajzsvulkánból áll: ezek lepusztult formában alkotják a párhuzamosan futó Koolau- és Waianae-hegységrendszert. A sziget körülbelül 3,7– 2,6 millió éve egy vulkánkitörés során keletkezett.

A délnyugati hegylánc a Waiʻanae Range, itt emelkedik Oʻahu legmagasabb csúcsa, a Kaʻala, mely 4025 láb, azaz 1227 m magas. A hegység előterében több település és szép öböl húzódik, említésre méltó a Mākua Beach, itt szórták a Csendes-óceánba a híres hawaii énekes, Israel Kamakawiwoʻole hamvait.

A Waiʻanae és a Koʻolau-hegység között egy széles völgy terül el, a középső Oahu-síkság. Itt van a Dole ültetvény (Dole Plantation) a világ legnagyobb és leghíresebb ananász ültetvénye. Névadója James Drummond Dole (1877-1958), az „ananászkirály” volt, ő alapította a Hawaiian Pineapple Company-t (HAPCO), amelyet később Dole Food Company néven szerveztek át, és amely több mint 90 országban működik. A Dole plc egy ír-amerikai mezőgazdasági multinacionális vállalat, amelynek székhelye az írországi Dublinban található. A vállalat a világ legnagyobb zöldség- és gyümölcstermelői közé tartozik!

A sziget északkeleti oldalán húzódik végig a Koʻolau Range. Ez nem a szokásos értelemben vett hegylánc, mert egyetlen hegyként alakult, a Koʻolau vulkán néven (a koʻolau hawaii nyelven “szél felé” jelentésű). Koʻolauból az eredeti vulkán nyugati fele maradt meg, amely a történelem előtti időkben megsemmisült, amikor az egész keleti fele – beleértve a csúcskaldera nagy részét – kataklizmikusan a Csendes-óceánba csúszott. Ennek az ősi vulkánnak a maradványai hatalmas töredékekként hevernek csaknem 100 mérföldre (160 km) az óceán fenekén Oʻahutól északkeletre.

A feltételezések szerint a vulkán több mint 2,5 millió évvel ezelőtt tört ki először az óceán fenekén. Végül elérte a tengerszintet, és folyamatosan nőtt a magasságban egészen körülbelül 1,7 millió évvel ezelőttig, amikor a vulkán alvóvá vált. Egykoron a legmagasabb szint meghaladta a 3000 métert, ma a legmagasabb csúcs az évszázezredek eróziója miatt már csak 945 méter, ez a Puʻu Kōnāhuanui csúcs.

A Koʻolau Range és környéke a sziget gyönyörű természeti látnivalói közé tartoznak: északon a Waimea-vízesés (Waimea Falls), délen a Makapou’u-pont kilátó és világítótorony (Makapu‘u Point Lighthouse), a Nuʻuanu Pali Lookout pedig sokak szerint az egyik legszebb Hawaii kilátást nyújtja. És itt van a híres „Lépcső a mennybe”, a Haiku lépcsők is.

A Hoʻomaluhia Botanikus Kert

A Hanauma-öböl (Hanauma Bay) Állami Tengeri Nemzeti Park szintén Oahu egyik legszebb látnivalója, a Hoʻomaluhia Botanikus Kertet pedig 1982-ben hozták létre; az Egyesült Államok Hadseregének Mérnöki Testülete tervezte és építette árvízvédelem céljából. Ez egy esőerdőkert, a világ főbb trópusi régióiból származó növényekkel, különálló gyűjteményekbe csoportosítva.

Oahu jól szigetének északi partjának ismert látnivalói közé tartozik még a Byodo-In Temple, mely egy régi japán buddhista templom másolata gondozott területtel és meditációra alkalmas helyekkel. Ugyancsak az északi oldalon van a Kualoa Ranch: ez egy 1850-ben alapított 1600 hektáros privát természetvédelmi terület és működő szarvasmarha-farm, valamint népszerű turisztikai látványosság és filmforgatási helyszín is. Több mint 79 filmet és tévéműsort forgattak Kualoában az évek során, köztük a Jurassic Parkot, a Jurassic World-öt, Az 50 első randit (50 First Dates), a Hawaii Five-0, a Pearl Harbor, Godzilla, Jumanji és még sok más filmet.

És végül a sziget egyik legészakibb részén van a Polinéz Kulturális Központ (Polynesian Cultural Center): ezt a mormon egyház alapította, azzal a céllal, hogy bemutassa Szamoa, Új-Zéland, Fidzsi, Tahiti, Tonga, a Marquesas-szigetek és Hawaii kultúráját. A központ 42 hektáros területen található.

Barna Béla

A Kualoa Ranch