Ti szoktátok dúdolni a Somewhere over the Rainbow (Valahol a szivárvány felett) című dalt, mármint azt a verziót, amelyben Israel Kamakawiwo’ole ukulelézik? Na de honnan is jön ez a dal, melyik szigetről származik az előadója és a dal pontosan? Nos, a Hawai Oahu szigetéről.

Szóval nagyon sok helyen játszották s játsszák ma is azt a fülbemászó dalt, amiben Israel Kamakawiwo’ole énekli, hogy „Somewhere over the rainbow/ Way up high / And the dreams that you dream of /Once in a lullaby, oh”.

Israel Kamakawiwo’ole

Ezt a dalt egyébként eredetileg Judy Garland énekelte az 1939-es Óz, a csodák csodája című filmben, a hawaii énekes pedig ehhez mixelte hozzá Louis Armstrong What a Wonderful World című slágerét. Ez a dal az 1993-ban megjelent Facing Future albumon volt rajta és ez hozta meg neki az igazi világhírnevet, azóta is és mind a mai napig folyamatosan használják különféle reklámokban, filmekben, mindenhol.

Na de ki is az előadója a fülbemászó számnak? Nos, Israel Kamakawiwo’ole 1959. május 20-án született Oahu szigetén, Honoluluban, Hawaii fővárosában, mégpedig a Kuakini Medical Centerben. Szülei egy népszerű Waikiki éjszakai klubban dolgoztak: anyja a menedzser volt, míg az apja kidobó.

A város Kaimuki nevű negyedében nőtt fel, ez a negyed északra helyezkedik el a Diamond Head nevű krátertől – ez csak azért érdekes, mert ehhez a blogbejegyzéshez illesztett képen a szivárvány pont erre a városnegyed környékére ér le a képen.

Szivárvány Honoluluban

Israel Kamakawiwo’ole 1970-ben, már 11 éves korában elkezdett zenélni, mégpedig bátyjával, Skippy-vel. Tinédzserként elköltöztek Mākaha településre, Oahu nyugati részére, ahol Israel és Skippy, valamint Louis “Moon” Kauakahi, Sam Gray és Jerome Koko megalapították Mākaha Sons of Ni’ihau nevű zenekarukat. Mākaha déli részén egyébként van egy 2003-ban felavatott emlékműve (Israel Kamakawiwo’ole memorial Statue) az énekesnek. Bronz mellszobra, Jan-Michelle Sawyer szobrász alkotása az óceán felé néz, a háttérben pedig a Waianae-hegység magasodik.

Israel Kamakawiwo’ole életének néhány helyszíne Oahu szigetén

1982-ben testvére, Skippy 28 évesen meghalt szívinfarktusban. Ez, illetve édesanyja szintén korai halála végigkísérte egész életében. 1982-ben, 23 évesen feleségül vette gyermekkori szerelmét, Marlene-t. Hamarosan megszületett lányuk, Ceslieanne, „Wehi”.

1990-ben jelent meg első átütő sikerű szólóalbuma (Ka’ano), de ugye, mint említettem 1993-ban jelent meg a Somewhere Over the Rainbow-t is tartalmazó album, ami elhozta a világhírnevet. 1996-ban jelent meg utolsó albuma, az N Dis Life, amely szülőföldjén elnyerte az Év albuma címet. Nemcsak énekesként tett szert nagy hírnévre: virtuóz módon játszott a hawaii gitárként is ismert négyhúros hangszeren, az ukulelén.

Ukulele Hawaii szigetén – Fotó: shutterstock

Ezen kívül is számtalan elismerést és díjat kapott, de a legutolsó díjátadóra már nem tudott elmenni: az ünnepséget kórházi ágyából figyelte tévén keresztül.

Kamakawiwoʻole 38 éves korában hunyt el a honolului Queen’s Medical Centerben 1997. június 26-án 12 óra 18 perckor, a hatalmas túlsúlya (343 kg) következtében kialakult légzőszervi elégtelenség miatt.

Ravatalát a parlament épületében állították fel. Utolsó kívánsága szerint a temetésén nem sírtak, hanem mulattak az emberek: hamvait tízezer rajongója jelenlétében a Csendes-óceánba szórták a Mākua Beach-en 1997. július 12-én.

A hamvak szétszórása 1997-ben

Kamakawiwoʻole hamvainak szétszórásáról készült jelenetek szerepeltek az “Over the Rainbow” hivatalos videoklipjében, amelyet posztumusz adott ki a Mountain Apple Company. 2024-ig a YouTube-on bemutatott dal két hivatalos videófeltöltése együttesen több mint 1,5 milliárd megtekintést ért el!

Barna Béla

Israel Kamakawiwo’ole – részlet a klipből

Israel Kamakawiwo’ole – részlet a klipből

Israel Kamakawiwo’ole – részlet a klipből

Israel Kamakawiwo’ole – részlet a klipből