Oahu szigetének északi részén a Koʻolau Range és környéke a sziget szépséges természeti látnivalói közé tartozik, egy kellemes másfél órás sétát tehetünk itt a Waimea-völgyben egy szép vízeséshez.

Oahu sziget északkeleti oldalán húzódik végig a Koʻolau Range. Ez nem a szokásos értelemben vett hegylánc, mert egyetlen hegyként jött létre, a Koʻolau vulkán néven (a koʻolau hawaii nyelven egyébként “szél felé” jelentésű).

A Koʻolau Range északi részén nyílik a Waimea-völgy (Waimea Valley), mely fontos helyet foglalt el a hawaii vallásban, számos történelmi építményt foglalt magában, beleértve a kőteraszokat és a hawaii monarchia idején épített falakat. A tápanyagban gazdag vulkáni talajon és az esős környezetben a hawaiiak létrehozták az egyik legvirágzóbb mezőgazdasági közösséget egész Polinéziában. A területen összetett halastavak, állati karámok, különféle nagy mezőgazdasági ágyások voltak; a kert nagy részén egykor rózsaszín tarót, édesburgonyát és banánt termesztettek.

A korábban Waimea Arborétumként és Botanikus Kertként ismert Waimea Valley egy botanikus kerteket is magában foglaló történelmi természeti park, mely minden nap nyitva tart, kivéve karácsonyt és újévet; 25 dollár belépődíjat kell fizetni (2024 májusi adat).

A kertben jelenleg 35 különálló gyűjtemény található, amelyek mintegy 5000 taxont képviselnek a világ minden tájáról, itt van szakértők szerint az egyik legszebb polinéz növénygyűjtemény, valamint nagyon ritka hawaii növények gyűjteménye is, de vannak növények Guamról, Madagaszkárról, a Mascarene-szigetekről és a Seychelle-szigetekről is. Rengeteg hibiszkusz is van, valamint bambusz, begónia, páfrányok, de hogy ne csak olvassunk róluk, az alábbiakban jó pár fotót csatolok.

A botanikus völgyben tett séta oda-vissza körülbelül 3 és fél km hosszú, a völgy hátsó végén pedig megkoronázása a sétánknak a Waimea-vízesés (Waimea Falls) melynek kis tavában fürödni is lehet.

Kép és szöveg: Barna Béla

A völgy bejárata – Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla