Szerettem volna egy olyan posztot, amiben benne van az amerikai Jóbarátok sorozat és van görög vonatkozása is. Nos, ebben a bejegyzésben a Los Angelesben, a Hollywoodi hírességek sétányán (Hollywood Walk of Fame) található Jennifer Anistonnak állított csillaghoz látogatunk el.

Fotó: Barna Béla

A Jóbarátok (Friends) egy ikonikus és világszerte népszerű amerikai televíziós sorozat, amely 1994-től 2004-ig tíz évadon keresztül ment az amerikai NBC csatornán. A hat jóbarát a következők voltak: Courteney Cox, mint Monica Geller, Lisa Kudrow, mint Phoebe Buffay, Matt LeBlanc, mint Joey Tribbiani, Matthew Perry, mint Chandler Bing, David Schwimmer, mint Ross Geller és Jennifer Aniston, mint Rachel Green.

A New York-i Manhattanben élő hat jóbarátról szóló sorozat forgatási helyszíne után kutatva derült azonban ki, hogy azt nem New Yorkban, hanem Los Angelesben, a Warner Bros stúdióban kell keresnem. Végül eljutottam Los Angelesbe, s ha már mindenképpen egy „jóbarátos” helyszínt akartam találni, egy szereplőt kiválasztva Jennifer Aniston csillagát (Jennifer Aniston’s Star) kerestem fel a Hollywoodi hírességek sétányán (Hollywood Walk of Fame).

A szerző Jennifer Aniston csillagánál Hollywoodban – Fotó: Szabó Laci

Ennek pontos helyszíne: 6270 Hollywood Blvd, Los Angeles, CA 90028. Jennifer Aniston 2012. február 22-én kapta meg a csillagot a hollywoodi hírességek sétányán, készült is ekkor egy kép édesapjával, John Anistonnal.

Jennifer Aniston és görög származású apja 20212-ben a sétányon

 

****

És akkor vágjunk is bele az egyik leghíresebb hollywoodi színésznő életrajzába, s rögtön az elején szögezzük is le, hogy bizony Jennifer Anistonnak görög vér csörgedezik az ereiben.

Jennifer édesapja, John Aniston (1933-2022) ugyanis Giannis Anastassakis (Yannis Anastassakis, Γιάννης Αναστασάκης) néven 1933. július 24-én született Kréta szigetén, Pervolakia (Περβολάκια) faluban. Érdekesség, hogy Jennifer görög dédapja harcolt a krétai felkelésben az oszmánok ellen 1878-ban! John Aniston tízéves volt, amikor családjával az Egyesült Államokba, a pennsylvaniai Chesterbe költöztek; ekkor változtatták meg vezetéknevüket Anistonra. John Aniston 37 éven keresztül, egészen 2022. november 11-én bekövetkezett haláláig játszott a nagy sikerű sorozatban, az Életünk napjaiban (Days of Our Lives) ahol Victor Kirakis görög maffiózót alakította.

És még egy görög szál: John Aniston legjobb barátja a görög származású Aristotelis „Telly” Savalas (1922-1994) volt, akit leginkább az 1970-es években vetített Kojak című televíziós sorozatból ismerhetünk. A Savalas család Spártából származott, de Telly már Aristotelis Savalas néven a New York állambeli Garden Cityben született. Érdekesség azonban, hogy amikor gimibe ment, még csak görögül beszélt. S hogy miért fontos nekünk Telly Savalas? Nos, ő lett Jennifer Aniston keresztapja: görög ortodoxként keresztelték meg.

Szóval a kis Joanna Anastasakis (Jennifer Aniston) 1969. február 11-én született a kaliforniai Sherman Oaksban, Nancy Dow és John Aniston gyermekeként; anyai oldalról egyébként angol, skót és ír felmenőkkel bír, az egyik dédapja (Louis Grieco) pedig Olaszországból vándorolt ki Amerikába. John és Nancy egyetlen lányukat New Yorkban nevelték fel, de kevesen tudják, hogy Görögországhoz nem csak a származása köti, gyerekkorában egy évet élt is ott a családjuk: hat hónapig Athénban éltek, majd Krétára költöztek, a családjának van ott egy gyönyörű farmja.

Aniston szüleivel Kréta szigetén

S ha már belementünk a görög témába: a Jóbarátok hetedik évadának fináléjában Rachel arra törekszik, hogy hivatalnokot keressen az esküvőre. A jelenteben feltűnik egy görög ortodox pap, és Aniston eredeti görög családneve is, az Anastassakis.

Képkocka a Jóbarátokból

Visszatérve New Yorkba, a színészkedésen túl John Aniston éttermet nyitott a városban, majd miután elvált Nancy Dow-tól, Los Angelesbe költözött. Jennifer az Allure magazinnak vallott arról, mennyire megviselte, amikor szülei 9 éves korában különváltak. Az apja egyébként eleinte igyekezett lányát lebeszélni arról, hogy hozzá hasonlóan ő is a színészi pályát válassza, de Jennifer nem hallgatott rá.

Apa és lánya kiskori képeken

Aniston egyébként már hatéves korában egy New Yorki-i Waldorf iskolába kezdett járni, 11 évesen ebben a suliban fedezte fel a színészetet, később pedig beiratkozott a manhattani Fiorello H. LaGuardia High School of Music & Art and Performing Arts-ba, ahol csatlakozott az iskola drámatársaságához.

Eleinte New York-i színházakban játszott, különféle munkákból tartotta el magát. Dolgozott fagyizóban, volt biciklis futár, pincérnő, takarítónő, telemarketinges és recepciós egy reklámügynökségnél, miközben meghallgatásokra járt.

JANUARY 25, 2015: Jennifer Aniston at the 2015 Screen Actors Guild Awards at the Shrine Auditorium – Fotó: shutterstock

Az 1990-es évek elejétől, ha nehezen is, de beindult a karrierje és Aniston a hollywoodi filmgyártás egyik legjobban fizetett színésznője lett. Nemzetközi hírnévre a Jóbarátok (1994–2004) Rachel Greenjeként tett szert, sokan popkulturális jelenségnek, az amerikai televíziózás történetének egyik legjobb női karaktereként tartják számon.

A Jóbarátok után Aniston számos vígjátékban és egyéb romantikus filmben is főszerepet játszott: a Hivatali patkányok (1999), a Jóravaló feleség (2002), A minden6ó (2003), a Habostorta (2005), a Jóbarátnők (2006), a Szakíts, ha bírsz (2006), a Marley meg én (2008), a Kellékfeleség (2011), a Förtelmes főnökök (2011) a Családi üzelmek (2013) és a Dumplin’ – Így kerek az élet (2018) című filmekben. Aniston felkerült számos magazin világ legszebb nőit tartalmazó listájára, s mint említettem, 2012-ben csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán.

Magánéletéről szólva Aniston korábban Adam Duritz, John Mayer zenésszel, majd Paul Rudd és Tate Donovan színészekkel járt, de arra figyelt fel igazán mindenki, amikor összejött Brad Pitt-tel. 2000-ben házasodtak össze, Malibun volt a lakodalom, 2005-ben azonban már külön is költöztek és elváltak. Justin Theroux forgatókönyvíróval és színésszel 2011-ben jött össze Aniston, második házasságát vele kötötte 2015-ben, de ez a házasság is válással végződött 2017-ben.

Hollywoodi lakásán – Forrás: www.classlifestyle.com

Aniston Los Angelesi életéről szólni kell még lakásairól is: volt egy Beverly Hills-i apartmanja, de bérelt egy kéthálószobás lakást Hollywood Hills-en is.

Hollywood sztárnegyede – Fotó: Barna Béla

És végül zárjuk a csillagnál állva Aniston történetét egy 2024-es esettel: amikor egy görög riporter, Giorgos Satsidis a Critics Choice Awards 2024-ről tudósított, megkérdezte Jennifer Anistont: „Ti kaneis?” ami azt jelenti, hogy “hogy vagy?” és azonnal válaszolt: „Kala, esy”, „Jól vagyok, és te?”, jelezve, hogy tud görögül.

Kép és szöveg: Barna Béla