A Francia Köztársaság (République française) közigazgatásilag két nagy részből áll: az egyik az európai Franciaország (France métropolitaine) a másik pedig a tengerentúli Franciaország. Ezeket ismertetem ebben a bejegyzésben röviden, illetve választ kaphatunk arra a kérdésre is, hogy van-e dél-amerikai földdarab ábrázolva az eurós bankjegyeken?

Francia tengerentúli területek zászlajai

A Francia Köztársaság (République française) közigazgatásilag két nagy részből áll: az egyik az európai Franciaország (France métropolitaine) a másik pedig a tengerentúli Franciaország. A tengerentúli rész újabb két nagy részből áll: a tengerentúli területekből és a tengerentúli megyékből.

Martinique szigete francia terület a Karib-tengeren – Fotó: shutterstock

A tengerentúli területek (collectivités d’outre-mer, 2003 előtt: territoires d’outre-mer) közé tartozik Francia Polinézia, Saint-Pierre és Miquelon, Wallis és Futuna, Saint-Barthélemy, Saint-Martin, a Francia déli és antarktiszi területek, a Clipperton-sziget és Új-Kaledónia. A tengerentúli területek ugyan részét képezik a Francia Köztársaságnak, de nem részei az ország európai területeinek vagy az Európai Unió költségvetési rendszerének, ellentétben a tengerentúli megyékkel.

A tengerentúli megyék (régions d’outre-mer vagy départements d’outre-mer) elnevezéssel látták el Franciaország néhány részét, melyek a France métropolitaine, az európai anyaországon kívül fekszenek: ezek tulajdonképpen Franciaország korábbi gyarmataiból alakultak ki, és bárnagyon messze vannak az ország törzsterületétől, mégis ugyanolyan jogokat élveznek, mint az európaiak. Azaz, ezekre a területekre úgy tekintenek, mintha azok Franciaország (és ezzel az Európai Unió) részei lennének, tehát régiók is és megyék is egyszerre (2003 óta). Öt ilyen tengerentúli megye van, ezek: Guadeloupe, Martinique, Francia Guyana, Réunion és Mayotte (2011. március 31-től).

Franciaország tengerentúli megyéi (kékkel) és egyéb területei

Érdekesség, hogy a tengerentúli megyék Franciaország részei, egyben az Európai Unióhoz is hozzátartoznak; fizetőeszközük pedig az euró. Csak zárójelben, de fontos megjegyezni: ezek a megyék nem tartoznak a Schengeni Egyezmény hatálya alá!

A Franciaországhoz és az EU-hoz való hozzátartozást az euróbankjegyek is kifejezik amúgy: ha jól megnéztek egy euró bankjegyet, akkor annak hátoldalán láthatunk egy Európa térképet, annak bal sarkában pedig kis pöttyöket. Minden eurón rajta van a Kanári-szigetek, Madeira és az Azori-szigetek is, a bankjegy bal alsó sarkában pedig három apró pötty (Guadeloupe, Martinique, Réunion) és egy nagyobb (Francia Guyana) a négy francia megyét ábrázolja (Mayotte nem került rá erre, így jön ki az öt). Szóval tehát az eurón láthatunk bizony dél-amerikai és karibi szigetek területét is.

Barna Béla

Az eurót feliratoztam a négy francia tengerentúli megyét beazonosítva