Trinidad városától északra emelkedik az Escambray-hegység, s itt találjuk sokak szerint Kuba egyik legszebb vízesését, a Vegas Grandét. 

Trinidad az 1514-ben a Szentháromság tiszteletére alapított város fontos kiindulópontként szolgált az amerikai kontinens felfedezése, meghódítása idején. A történelmi város 1988 óta az UNESCO Világörökség része, sokan látogatnak el ide emiatt, de én most egy ezt kiegészítő kirándulást ajánlok.

A hegység helyzete

A várostól északra emelkedik az Escambray-hegység (spanyolul Sierra del Escambray), vagy másik nevén Guamuhaya-masszívum, melynek legmagasabb pontja a Pico San Juan 1140 m, a Pico de Potrerillo pedig 960 méter magas. A hegység a Guamuhaya nevet azoktól az őslakosoktól kapta, akik az európaiak 1492-es érkezése előtt lakták a területet. Az Escambray délkeleti vonulataiban létrehoztak egy természetvédelmi parkot (Gran Parque Natural Topes de Collantes), amely barlangokat, folyókat, vízeséseket és kanyonokat véd és mutat be.

Jelen bejegyzésben ezek közül most csak egy szép útmenti kilátóhelyet és egy vízesést mutatok be röviden. A kilátóterasz (El Mirador) 11 kilométerre fekszik Trinidad városától, nagyjából 500 m tszf. magasságban: 360 fokos kilátás nyílik a dombokra, a völgyre és le délre a Karib-tengerre.

Az El Mirador – Fotó: Barna Béla

Kilátás a Karib-tenger és Trinidad irányába az El Miradorból – Fotó: Barna Béla

Innen további 6 kilométer észak felé haladva, majd jobbra térve a Vegas Grande nevezetű vízesés túrakiindulási pontjához érünk. Figyelem: ha már félútig eljutottunk, akkor egy ellenőrző asztalkához jutunk, ahol kérik a jegyet, amit 2 kilométerrel messzebb a látogatóközpontban kellene megvenni, de erre sehol nem hívják fel a figyelmet a túra kiindulási pontjainál. A hely lokációjának véleményei alapján ez sok embert bosszantott, nem különben az ára: 10 dollár vagy 10 euró.

A túraútvonal a vízeséshez

A Vegas Grande – Fotó: Barna Béla

A Vegas Grande – Fotó: Barna Béla

A Vegas Grande – Fotó: Barna Béla

És arra is figyeljünk, hogy bár a túra nagyjából 4 km oda-vissza, de a vízesés lenn van egy meredek sziklás terület aljában, ahonnan vissza is kell jönni, szóval érdemesebb legalább 2-3 órát rászánni erre a kalandra.

Drága vagy nehéz, az esőerdőn át a vízeséshez vezető gyönyörű ösvény azonban mindenképpen megéri a kirándulást, szakértők is Kuba egyik legszebb vízesésének tartják a helyet.

Kép és szöveg: Barna Béla

A szerő a vízesésnél 2024. január 14-én