Izland nyugati részén fekszik a Snæfellsnes-félsziget, ahol három híres és ikonikus hegy is található: az egyik a különleges alakú Kirkjufell (463 m), azaz a Templom-hegy melyet a Trónok harca fantasy-sorozatban is láthatunk. 

Három érdekes hegy a Snæfellsnes-félszigeten

A Snæfellsnes északi partvidékén található Grundarfjörður városka, 870 lakosának a halászat biztosítja a munkát. Nem is a város híres azonban, hanem mellette, tőle nyugatra emelkedő hegy, a Kirkjufell („Templom-hegy”) lett igencsak híres.

Kirkjufell – Fotó: Barna Béla

A 463 méter magas hegy sokak szerint Izland egyik legtöbbet fotózott, ikonikus helyszíne, egészen pontosan a mellette levő Kirkjufellsfoss vízeséssel együtt szokták fotózni. A hegyre vezet ugyan ösvény, de igen meredek, készüljünk fel rá, hogy kapaszkodós menet lesz.

A hegy a Trónok harcában

A hegy ismertségét csak tovább fokozta, amikor a „nyílhegyre hasonlító hegyként” szerepelt a Trónok harcában, egészen pontosan a fantasy-sorozat 6. és 7. szériájában. Izlandon vették fel egyébként azokat az Északon, a Falon túl játszódó epikus jeleneteket, melyek meghatározók voltak a sorozatban. Például, mikor Havas Jon és Ygritte a barlangban (Grjótagjá-barlang) szeretkeztek, vagy mikor Jon elindult kis csapatával, hogy elfogjanak egy Mást a jellegzetes nyílhegy alakú szikla (Kirkjufell hegy) közelében. Itt veszítette el Daenerys Targaryen egyik sárkánygyermekét is. Ugyancsak ez a fantasztikus izlandi táj adott otthont egyéb, a Vadakkal és a Másokkal közös jelenetek nagy részének is.

A Kirkjufell geológiája – Fotó: Barna Béla

A hegy mellől továbbindulva az öböl partján van még egy fotószünet-parkoló, ahol a hegy geológiájáról van egy ismertető tábla, hogy hogyan épül fel a keményebb láva-rétegekből. Az öbölről pedig azt érdemes tudni, hogy a kardszárnyú delfinek az itteni fjordban vadásznak a heringekre novembertől áprilisig.

A Kirkjufell egy másik nézőpontból – Fotó: Barna Béla

Grundarfjörður városkán áthaladva, pár kilométerrel utána újból megállhatunk: itt egy vízeséshez, a Grundarfoss vízeséshez tehetünk egy jó kis sétát (a vízesésig és vissza 3,5 kilométer séta másfél óra alatt megtehető nagyon kényelmesen).

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla