A mai Litván Köztársaság (Lietuvos Respublika) a három balti állam közül területe (65200 km²) és népességszáma (2,8 millió fő) alapján is a legnagyobb. Rövid országisme bejegyzés következik, mit kell tudni egy oldalban Litvániáról?

Litvánia nagy része alföld, területének harmadát tavak, mocsarak és erdőségek borítják. Három nemzeti parkja van, az Aukštaitija, a Dzukija és a Trakai Történelmi Nemzeti Park. Az ország legmagasabb pontja az Aukštojas, 293,8 méter.

Litvánia helyzete a Baltikumban

A Litván állam megalapítójának Mindaugas nagyfejedelmet (1200-1263) tartják. A Litván Nagyfejedelemség a XIV. században európai nagyhatalommá vált: birodalmuk a Fekete-tengertől Novgorodon át a Balti-tengerig terjedt, sőt az 1386-ban Lengyelországgal kötött perszonálunióval Európa legnagyobb területű állama lett. Ennek van magyar vonatkozása is: Jogaila (Jagelló) herceg feleségül vette a lengyel királynőt, aki nem volt más, mint Nagy Lajos magyar király lánya, Anjou Hedvig.

A Litván Nagyfejedelemség legnagyobb kiterjedése

A napóleoni háborúk után azonban az Orosz Birodalom fennhatósága alá került Litvánia, majd ezt követte a Szovjetunió ötvenéves megszállása, ami alól 1990. március 11-én kikiáltotta függetlenségét, a volt szovjet tagállamok közül elsőként! 1991 januárjában Vilniusban a szovjet ejtőernyősök vissza akarták foglalni a TV tornyot, és 14 litván nemzetiségű polgárt lőttek le. Érdekesség, hogy Izland volt az első ország, amely 1991. február 4-én elismerte Litvánia függetlenségét, az utolsó szovjet katona pedig 1993. augusztus 31-én hagyta el az országot.

Az ország zászlaja és címere

A mai Litván Köztársaság (Lietuvos Respublika) a három balti állam közül területe és népességszáma alapján is a legnagyobb. Viszont a 65200 km² területű ország igen szegény ásványkincsekben, és iparilag és gazdaságilag is elmaradottabb a másik két balti államnál. Végül amíg Észtország és Lettország erősebb szállal kötődik Észak-Európához, Litvánia addig inkább földrajzi helyzeténél is inkább Közép-Európa felé nyitott.

Az ország lakossága 2,8 millió fő. A litvánok a lakosság 83, a lengyelek 7, az oroszok 5 százalékát alkotják. Ma már csupán Vilnius környékén, a fehérorosz határ rövid szakaszán található kicsiny lengyel többségű terület.

Litvániában pár ezer fős tatár kisebbség is él, a lipekek: érdekesség, hogy Charles Bronson (1921-2003) amerikai színész is apai ágon ebből az etnikai csoportból származott, ez magyarázza a színész ázsiai jellegű vonásait. S ha már híres litván származásúak: Leonard Cohen (1934-2016) kanadai költő és énekes anyja is litván volt.

A litvánok indoeurópai eredetű balti nép, többségük római katolikus; a litván nyelv a letthez hasonlóan az indoeurópai nyelvcsalád kelet-balti ágához tartozik.

Vilnius

A XIV. században alapított, a Neris folyó völgyében fekvő, manapság félmillió lakosú Vilnius több évszázadon át a Litván Nagyfejedelemség fővárosa volt. A város a XV. és a XVI. században élte fénykorát, mikor is közvetítő szerepet játszott Oroszország és a Hanza-szövetség között. Megőrizte középkori városszerkezetét, ezért Vilnius történelmi központja 1994 óta UNESCO világörökség.

Az ország egyetlen tengeri kapuja a 200 ezer lakosú Klaipeda (Memel). Jelentős város még kulturális központ szerepkörű Kaunas (1915-ig Kovno) és Šiauliai városa.

Fontos még megemlíteni, hogy Litvánia egy kis országként a FinTech forradalom egyik meghatározó szereplője, itt működik például a Revolut, de litván a használt ruházatot az interneten értékesítő startup, a 2008-ban alapított Vinted.com is.

És mégvalami apróság: az ország autójelét (és egyben doménnevét is) sokan és sokszor keverik a szomszédos Lettországéval, nos: az LT autójel Litvániát jelöli, Lettország autóin pedig az LV látható.

Barna Béla