A Báthory István által alapított Vilniusi Egyetem nem csak művelődéstörténeti és magyar történelmi vonatkozása, hanem harangtornya és az onnan nyíló kilátás miatt is kihagyhatatlan látnivaló, ha Vilniusban járunk.

Az 1387-ben épült Szent János templom és annak harangtornya (Šv. Jonų bažnyčios varpinė) 68 méter magas, ha rá akarunk tekinteni a litván fővárosra, akkor semmiképpen ne mulasszuk el.

A harangtoronyhoz ugyanonnan (a Šv. Jono g. utca felől) kell menni, ahol az egyetem udvaraihoz, de a toronyba van belépő (5 euró), amit kártyával is fizethetünk. Hasznos tipp: a harangtoronnyal szemben van egy ingyenes WC.

Mielőtt felfelé mennénk, nézzük meg a torony aljában egy kis kiállítást van itt Báthory-szobor és egy Foucault-inga is. Ez után, ha elindulunk felfelé, van egy lift is, de a falépcsőkön 193 lépcsőt megmászva elénk tárul a litván főváros panorámája.

Litvánia fővárosának, Vilniusnak van Európa egyik legnagyobb alapterületű óvárosa, mely az UNESCO világörökségi listán 1994 óta szerepel. Barokk, reneszánsz és gótikus épületeket, színes templomokat csodálhatunk meg, látszik innen nagyon szépen a modern üvegépületes negyed is, de látszik a Gediminas-torony, amely nem csak Vilnius, de egész Litvánia szimbóluma is. A toronyból csodálatos kilátás nyílik az Óváros közvetlen közelére, az alattunk lévő egyetemre, a katedrálisra, de a Szent Anna-templom környékére is.

De hogy ne csak szöveg legyen, jöjjenek a képek a toronyból:

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla