Az Alexandrina királyné híd a dániai Sjælland és Møn szigetei között ível át az Ulvsund-tengerszoroson. Ez a híd van az 500 koronás bankjegyen.

A híd elhelyezkedése

A Sjælland délkeleti részében levő Kalvehavéből az Ulvsund-tengerszoroson ível át Møn szigetére az Alexandrina királyné híd (dánul Dronning Alexandrines Bro, így találjuk a google térképén is). A hídtól egyébként csak 26 kilométer Møn szigetének két fő látnivalója, a Møns Klint mészkőszirtjei és Liselund kastélya.

A híd építése 1939-ben kezdődött és 1943. május 30-án nyitották meg. Az acélíves szerkezetű híd tervezője Anker Engelund (1889–1961) építőmérnök, a Koppenhágai Műszaki Egyetem professzora és rektora volt. Ez volt az egyetlen híd Sjælland és Møn szigetei között egészen a Farø-hidak 1985-ös megnyitásáig.

Fotó: Barna Béla

A híd 745,5 méter hosszú és 10,7 méter széles. A középső ív fesztávja 127,5 méter, a tengertől való maximális távolság pedig 26 méter.

Fotó: Barna Béla

Nevét Alexandrina királynőről kapta. S hogy ki volt ő? Nos, Alexandrina hercegnő 1879 szentestéjén született Schwerinben, a Mecklenburg-Schwerini Hercegség fővárosában. 1898. április 26-án, a franciaországi Cannes városában a tizennyolc éves Alexandrina feleségül ment Keresztély dán királyi herceghez, a dán trón várományosához, aki 1912-ben X. Keresztély néven lett az ország királya, így Alexandrinából dán királyné lett. 1918-ban, miután Dánia unióra lépett Izlanddal, Alexandrina megkapta az izlandi királyné titulust is, melyet eddig csak ő viselt a világon! 1947-ben meghalt a férje, így Alexandrina fia, Frigyes lépett a trónra; Alexandrinából pedig dán anyakirályné lett. 1952. december 28-án halt meg Koppenhágában, és a Roskildei székesegyházban, a dán királyok hagyományos temetkezési helyén helyezték örök nyugalomra férje mellé. Érdekesség, hogy ő volt az apai nagyanyja a jelenlegi uralkodó, II. Margit dán királynőnek.

A híd az 500 koronáson

Az Alexandrina királynő hidat ábrázolják a Dán Nemzeti Bank által 2011-ben kibocsátott 500 koronás bankjegy hátoldalán.

Kép és szöveg: Barna Béla

A híd névadója, Alexandrine Auguste af Mecklenburg Schwerin