A Kuvait városában a bazár közelében lévő Nagymecset (Grand Mosque of Kuwait) a legnagyobb mecset és az egyik legszebb hely Kuvaitban. 

Két magyar bloggerről tudok, aki járt a mecsetben, az egyik Leskó Diána, aki szerint „Ez határozottan a leghíresebb és legszebb hely Kuvaitban.” A másik Szombati Orsi, aki így írt róla: „Az arany és kék színben úszó mecset belülről egészen káprázatos, amely színek a sivatagot és a tengert jelképezik, amelyek ölelésében Kuvait is található”.

Fotó: Barna Béla

Hogy a világon hányadik legnagyobb mecset ez, azt sajnos nem tudom, az első 50-ben nincs benne, de Kuvaitban biztos, hogy ez a legnagyobb. Méreteiről szólva el kell mondani, hogy területe 45 ezer négyzetméter, ebből maga az épület 20 ezer négyzetméter. A fő imaterem 72 méter széles minden oldalról, és teakfa ajtókkal rendelkezik. A természetes megvilágítást 144 ablak biztosítja.

A mecset kupolája 26 méter átmérőjű és 43 méter magas, és Asma al-Husna, Allah 99 neve díszíti. A mecset fő imatermében 10 ezer férfi fér el, a nők számára kialakított külön teremben 950 pedig nő. A mecset építése 1979-ben kezdődött és 1986-ban fejeződött be. Minaretje szakértők szerint az andalúz építészetre emlékeztet.

A mecset nem muzulmánok által is látogatható, de csak mindenképpen vezetővel, délelőtt 9-11:30-ig, illetve délután 16:00-18:30 között. A Kuvaiti Nagymecsetbe a belépés ingyenes.

De hogy miért is érdemes ide benézni, álljon itt a belső képekből egy válogatás.

Kép és szöveg: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla