Az Egyesült Arab Emírségek (UAE) fővárosa, Abu Dhabi (Abū Ẓabī) az ország középső részén terül el, az Arab-öböl partján. Dubai után ez az ország második legnagyobb városa. 

Úton Abu Dhabiban – Fotó: Barna Béla (2014)

Egykor Kalózpartnak nevezték az Arab-(Perzsa)-öböl déli, 1318 km hosszú partvonalát, ahol a félelmetes, görbe tőrrel (kundzsa) és handzsárral felfegyverzett arab kalózok fosztogatták az itt megjelent európai kereskedelmi hajókat. Az angolok rendet csináltak, a terület pedig 1920-tól Nagy-Britannia védnöksége alá vonták. A britek azonban 1968-ban bejelentették, hogy kivonják a csapataikat a térségből.

Abu Dhabi helyzete

A part menti sejkek féltek, hogy vagy a szaúdi király, vagy a perzsa sah bekebelezi őket, ezért elhatározták egy államszövetség megalakítását (ebben Katar és Bahrein is benne volt eredetileg, de aztán ők önálló úton indultak el). Az Egyesült Arab Emírségek végül 1972-ben hét sejkség szövetségeként jött létre.

A szövetség legnagyobb sejkségének, Abu Dhabiak vannak a leggazdagabb olajlelőhelyei is.

Az egykor fűszerekkel, igazgyönggyel és rabszolgákkal kereskedő emírségekbe az 1962-ben megindult olajtermelés soha nem látott gazdagságot hozott. A hét emírség közül Abu Dhabi (arabul أبو ظبى) messze a legnagyobb emírség, területe 67340 km², mely az egész ország területének 86,7 %-át teszi ki! A szövetség legnagyobb sejkségének, Abu Dhabiak vannak a leggazdagabb olajlelőhelyei is.

Abu Dhabi, az Emírségek fővárosa

Abu Dhabi, az Emírségek fővárosa

A főleg sivatagos területekből álló emírséghez hat nagyobb és sok kis sziget is tartozik a part mentén, melyek egyikén épült ki maga Abu Dhabi városa. Az 1761-ben alapított város, amely még az 1960-as években is csak 20 ezer lakosú poros kisváros volt, mára egy felhőkarcolós modern metropolisszá vált.

Fő látnivalója a városnak a gigantikus Zájed sejk mecset (Sheikh Zayed Grand Mosque). Abu Dhabi látnivalói közé tartozik még a Skanzen, az Emirates Palace, a Yas szigeten található híres Forma-1-es pálya, és a Ferrari park. A vízparti Corniche Roadon épült az öttornyú komplexum az Etihad Towers is.

Abu-Dhabinak a nemzetközi repülőtere (AUH) 1982-ben nyílt meg, éves utasforgalma 24 482 119 fő volt 2016-ban, ezzel az emírségek második legforgalmasabb repülőtere.

Barna Béla

Abu Dhabi műholdképe – Sentinel-2, European Space Agency (2019. január 27.)