A Kuvaiti-öblöt egy műút, vagy talán inkább híd íveli át: hivatalos neve Sheikh Jaber Al-Ahmad Al-Sabah Causeway, emlegetik Main Link néven is, amely összeköti Kuvait városát Kuvait északi részével (beleértve Subiya és Bubiyan szigetét). Hossza 36,14 km.

A tengeri műút építése 2013. november 3-án kezdődött, mintegy 3 milliárd amerikai dollárból. A Kuvaiti-öbölben két mesterséges sziget (Bay Island North és Bay Island South) is épült hozzá. Az útépítési projekt jelentős mérnök- és tervezőcégek részvételével zajlott a világ minden tájáról, köztük az Egyesült Államokból, Franciaországból, Hongkongból, Dél-Koreából, Németországból, Olaszországból és Ausztriából.

Az építkezés

Az építkezés

A hivatalos indoklás szerint a projekt célja az volt, hogy a Kuwait City és Silk City (Subiyah) közötti utazási távolságot 104 km-ről 36 km-re csökkentsék, ez 90 percről kevesebb mint 30 percre csökkentette az utazási időt. A híd 2019-re készült el, s bizony a Main Link a világ 4. leghosszabb közúti hídja lett a maga 36,14 km-ével.

A híd az öblön át

Összehasonlításképpen: a thaiföldi Bang Na Expressway 54 kilométeres, a második-harmadik leghosszabb közúti híd pedig az USÁ-ban van, a 38, 4 km-es Lake Pontchartrain Causeway illetve a 36,7 km-es Manchac Swamp Bridge.

A műút a néhai Jaber Al-Sabah (1926-2006) sejkről kapta a nevét, aki 1977. december 31-től 2006-ban bekövetkezett haláláig Kuvait emírje volt.

A híd szerkezeti terve az American Association of State Highways and Transportation Officials tervein alapul. A Main Link kiemelkedő eleme a felvonóhíd ikonikus pilonja, amelyet a hagyományos kuvaiti vitorlás ihletett!

Kép és szöveg: Barna Béla

A hídon 2023. november 28-án autóztam oda-vissza át egy kis csapattal, majd november 30-án reggel a Kuvait-Abu Dhabi repülőjáratból nappal, este pedig az Abu Dhabi – Budapest repülőjáratból kivilágítva fotóztam, álljon itt ezekből a saját képekből egy kis csokor.

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

A hídról Kuvaitváros látképe – Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla