Monte egy Funchallal gyakorlatilag egybeépült falu Madeira szigetén, a főváros fölötti hegyoldalon. Itt, az Igreja Paroquial de Nossa Senhora do Monte templomában, vagyis a Miasszonyunk templomban nyugszik az utolsó osztrák császár, aki IV. Károly néven az utolsó magyar király is volt.

A Funchal fellett magasodó hegyoldalba települt Monte a tehetős britek és gazdag európaiak negyede volt. A második világháború előtt fogaskerekű kisvasút jött fel ide lentről, de a háborús fémigények kielégítésére a britek egyszerűen felszedték és beolvasztották a síneket.

Felvonóval a montei templomhoz – Fotó: Barna Béla

E helyett ma már érdemes kabinos felvonóval feljönni ide a tengerpartról: ezt 2000-ben adták át, és a 3173 méteres távon nulláról 560 méteres magasságba emelkedünk 15-20 perc alatt. Ára 12,5 euro (2023-as adat).

A templom a felvonó kabinjából – Fotó: Barna Béla

A felvonó állomásától 200 méterre, kissé nyugatra találjuk célunkat, a Miasszonyunk templomát. Nyilván a múlt ködébe már nem látunk bele teljesen, de az egyik legenda azt mondja, hogy a mostani templom egy 1470-ben épült kápolna helyén áll, mely kápolnát egyébként Adam Gonçalves Ferreira és ikerhúga, Eve építette, egyébként állítólag ők voltak az első gyerekek, akik Madeirán születtek.

Egy másik legenda szerint pedig, még a XVI. században történt, hogy a Montétól északabbra lévő Terreiro da Luta faluban a Szűzanya megjelent egy kis pásztorlánynak, aki be is számolt erről szüleinek. És ahogy az lenni szokott, ők nem hittek neki. De mivel a jelenés többször megismétlődött, az apa végül titokban követte lányát, amikor az fölterelte az állatokat a hegyre. A jelenést nem látta ugyan, de talált egy Madonna-szobrot.

Fotó: Barna Béla

A mai Miasszonyunk templom (Nossa Senhora do Monte) azon a helyen áll, ahol az apa a szobrot találta. Építését a XVIII. században kezdték el: 1741. június 10-én helyezték el a jelenlegi templom első kövét, amelyet a Hegyi Szűzanya tiszteletére szenteltek fel. Néhány hónappal a templom elkészülte után az 1748. március 31-i földrengés súlyosan érintette. Újjáépítették, majd 1818. december 20-án végül felszentelte a templomot Meliapor érseke és az egyházmegye igazgatója, D. Frei Joaquim de Meneses e Ataíde.

Fotó: Barna Béla

Az 1818-ra elkészült templom főoltárán, ezüsttartóban helyezték el a Montei Szűz kis szobrát. Érdekesség, hogy minden év augusztus 15-én, Mária mennybemenetelének napján a madeiraiak a sziget patrónáját ünneplik. Ilyenkor gazdagon feldíszítik a templomot, ahová nagyon sok zarándok érkezik.

Templombelső – Fotó: Barna Béla

1921-ben Madeirára érkezett száműzetésbe az utolsó osztrák császár, aki IV. Károly néven az utolsó magyar király is volt. A templom egyik oldalkápolnájában temették el. Azóta boldoggá is avatták, szobra a bejárat előtti teraszon áll.

A templom előtti teraszon IV. Károly szobra, kilátással az óceán felé – Fotó: Barna Béla

A templom alatti utcából indulnak a tobogánok.

Kép és szöveg: Barna Béla