Erzsébet a magyar történelem egyik népszerű alakja, létezik egy felerősödött Sissi-kultusz is, rengeteg „rajongója” van Erzsébetnek. Ebben a bejegyzésben arról lesz szó, hogy kétszer is járt Madeira szigetén, s annak fővárosában, Funchalban van egy szobra is.

Erzsébet magyar királyné, azaz Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach bajor hercegnő Münchenben született 1837. december 24-én. Tizenhét évesen az I. Ferenc József császár és királlyal kötött házassága révén osztrák császárné lett, magyar királyné pedig 1867-től 1898-as haláláig.

Sissi szobra Funchalban – Fotó: Barna Béla

Jelen bejegyzésben most nem taglalom az életrajzát, az elég bőséges és részletesen ismert, csak arról írok néhány mondatot, hogy mit csinált Madeirán és hogy hol találjuk a szobrát.

Nos, Sissi az udvari élet fojtogató miliőjéből, a bécsi császári udvar szigorából egy idő után kitört, főleg utazott. Első hosszabb távollétére 1860-ban került sor, amikor előbb családja bajorországi otthonába, Possenhofenbe utazott, majd egészségügyi problémái miatt orvosi tanácsra Madeira szigetére költözött fél évre Joseph Škoda tüdőspecialista tanácsára. Az egészségügyi problémái közül említsük meg elhatalmasodó depresszióját, lánya halálának feldolgozatlan gyászát, idegállapotának megromlását és bizony az egyik legklasszikusabb szexuális úton átvihető betegséget, a kankót (trippert, gonorrhoeát) is, mellyel egyébként az uralkodó fertőzte meg.

Erzsébet tehát 1860 novemberében elutazott, amit a nyilvánosság előtt légúti problémái kezeléseként jelenítettek meg: először Madeirán töltött több hónapot. Madeira akkoriban az európai arisztokrácia kedvenc kirándulóhelyének számított. Érdekesség, hogy amikor először, 1860-ban Madeira felé vitte a hajó, az óceánon hatalmas vihar kerekedett. Korabeli elbeszélés szerint Sissi a hajóárbochoz köttette magát, hogy láthassa, átélhesse a vihart, de a hajón átcsapó hullámok mégse sodorják el. Erzsébet császárné Madeirára egyébként az Osborne királyi jachton hajózott, amelyet Viktória angol királynő kölcsönzött neki, mivel az osztrák tengerészetnek nem voltak Atlanti-óceánra alkalmas hajói.

Sissi Madeirán – a kép felirata: “Die Kaiserin von Oesterreich auf Madeira” – Forrás: Die illustrierte Welt

Madeirai kíséretében magyarok is voltak: itt ismerte meg Hunyady Imre gróf császári és királyi kamarást és húgát, Hunyady Karolinát (1836-1907) azaz Lili grófnőt, akiktől elkezdett magyarul tanulni.

Miután a császár megtudta, hogy Hunyady Imre gróf beleszeretett a császárnéba, gyorsan visszarendelte Bécsbe; Lili viszont Erzsébettel maradt, és ő lett az első magyar udvarhölgye.

Sissi a funchali katedrálisban –  Joseph Selleny, 1862

 

Sissi egyik életrajza (Brigitte Hamann: Erzsébet királyné) így ír a szigeti tartózkodásáról: „A bérelt tengerparti villában azonban nagyon magányosnak érezte magát. Rengeteget sírt, keveset evett, a házat alig hagyta el egy kis sétalovaglás erejéig. Csak az állatai között érezte jól magát. Volt pónilova, papagája, kutyái. Időnként küldönc érkezett Bécsből, aki híreket hozott, és emellett azt a feladatot is kapta, hogy részletes tájékoztatást adjon Őfelsége állapotáról. Erzsébet itt ismerkedett meg Hunyady Imre gróffal és húgával, Hunyady Lilivel, akiktől magyarul tanult. A gróf rövid idő után beleszeretett a császárnéba, ami az udvar előtt sem maradt titok, így Hunyady Imrének haza kellett térnie. De Erzsébet nem csak a grófot bűvölte el; az orosz tisztek szintén az osztrák császárné hatása alá kerültek. Erzsébetben ekkor tudatosult, mekkora jelentősége van külső adottságainak, és önbizalma napról napra nőtt.

Ahogy telt az idő, egyre jobban vágyódott gyermekei után. Gizellának hosszú leveleket írt, és az ajándékokról mesélt, amiket majd visz neki, többek között egy szép papagájt. A bécsi lovaglások is hiányoztak már Grünne gróffal, de anyósára és a Hofburg légkörére gondolni sem bírt.

Májusban, hathónapnyi távollét után vissza kellett térnie. Ferenc József boldogan fogadta Triesztben. Négy napja tartózkodott az osztrák fővárosban, mikor ismét köhögni kezdett, belázasodott és minden ételt elutasított. Skoda doktor most tüdővészt diagnosztizált, és újabb utazást javasolt, ezúttal Korfura.

Első madeirai útja 1860. november 29-től 1861. április 28-ig tartott, és ekkor a Quinta Vigiában lakott.
Később 1893-ban és 1894-ben járt Madeirán, s az egyik karácsonyt is ott töltötte. 1893. december 24-én, 56. születésnapján érkezett meg a szigetre. Érkezésekor császári tisztelgésben részesült a brit haditengerészet hajóitól. Ezt minden reggel folytatták a tartózkodása teljes időtartama alatt. Ekkoriban a Reid palotában, egy lakosztályban szállt meg a mai történelmi szárny földszintjén.

Itt áll a szobor Funchalban

Manapság Sissinek Funchalban szobra is van, mégpedig az Avenida do Infante sugárúton álló Pestana Casino Park Hotel nevű szálloda melletti parkban. Sisi életnagyságú bronzszobra Lagoa Henriques (1923-2009) portugál szobrász alkotása.

Kép és szöveg: Barna Béla

Sissi szobra Funchalban – Fotó: Barna Béla

Sissi szobra Funchalban – Fotó: Barna Béla

Sissi szobra Funchalban – Fotó: Barna Béla