Madeira szigetén rengeteg az útmenti kilátó is. Ezek közül most a sziget északi partján lévő Miradouro da Beira da Quinta nevű helyről mutatok egy fotót.

Fotó: Barna Béla

A Miradouro da Beira da Quinta a sziget legmagasabb pontjától és a Caldeirão Verdétől is északra fekszik, az ER101-es út mentén Santana és São Vicente között. Az a település pedig, ami a kilátótól nyugatra látszik lenn, az Arco de São Jorge.

A kilátó helyzete a szigeten

A kilátóhely tengerszint feletti magassága egyébként 480 méter, ilyen magasról tekintünk le az óceánra. A szemlélődés közben egy kicsit olvashatunk is, mégpedig egy régi Természet Világa folyóiratot üssünk fel, melyben a világ egyik legszebb, hátborzongatóan gyönyörű tengerpartjának tartja Németh Géza geográfus Madeira északkeleti partvidékét. Ezt írja: „Ha valaki rászánja magát és végigutazik az északi partvidéken, egyrészt égnek áll a haja, és a túlélésért fohászkodik, másrészt mindjárt az elején leesik az álla, és úgy is marad. Nem dicsekvésképpen mondom, láttam már néhányat a világ legfestőibb tengerpartjai közül, de ilyen hátborzongatóan gyönyörűt talán még sehol. Függőleges falak, kis öblök, szirtek, tornyok, sziklaívek, mindez megkeverve a tenger kékjével-zöldjével, a hullámtörés fehér tajtékával, a kőzetek barnásvörösével.

Kép és szöveg: Barna Béla