Sok híres felfedezőhöz hasonlóan Vasco da Gama (1469-1524) portugál tengerész és felfedező is megfordult a Zöld-foki szigeteken, mégpedig 1497-ben. 

Vasco da Gama

Vasco da Gama első felfedezőútja (1497–1498) során Európából először sikerült Afrika körülhajózásával eljutni Indiába. A jeles portugál nevét a legnagyobb felfedezők között illik emlegetni, mert felfedezése Európa számára a világkereskedelem történetének egyik legnagyobb eseménye, 1498-as partraszállásától 1869-ig (a Szuezi-csatorna megnyitásáig) Európa fő kereskedelmi útvonala nem a Földközi-tengeren, hanem Afrika megkerülésével vezetett Indiába. Történelmi jelentőségű útjára Vasco da Gama 28 éves korában indult el. Jelen bejegyzésben nem ismertetem az egész útját, csak egy kis részletet a Zöld-foki szigetekre vonatkozót próbálom röviden bemutatni.

Nos, 1497. július 8-án a lisszaboni kikötőből nagy és fényes ünnepségek után, ágyúdörgés közepette kifutott az első olyan flotta, amelyik Afrika megkerülésével 316 nap alatt elérte India partjait. A flotta négy hajóból (São Gabriel, São Rafael, Bérrio és a São Miguel névre keresztelt ellátóhajóból) állt. Vasco a Gabrielen volt főkapitány, a testvére Paulo pedig a Rafaelen volt kapitány. Az útról fennmaradt egy napló, a Roteiro. Ismeretlen szerzője valószínűleg a São Rafael hajón szolgált. Feljegyzése szerint a király azzal bízta meg az expedíciót, hogy „fedezzen fel új földeket és kutasson fűszer után”.

A São Gabriel már rögtön az elején elveszítette a ködben a többi hajót, s csak tíz nappal később, a Zöld-foki-szigeteknél találkoztak újra, az ilyen esetre előre kijelölt találkozóhelynél.

Vasco da Gama útvonala zölddel a térképen

Vasco da Gama flottája július 15-én a Kanári-szigetek mellett elhaladva a július 26-án elérte a Zöld-foki-szigeteken található São Tiago-t (Santiago), ahol augusztus 3-ig maradtak.

Vasco da Gama flottája július 26-án elérte a Zöld-foki-szigeteken található São Tiago-t (Santiago), ahol augusztus 3-ig maradtak

A Zöld-foki-szigetektől a flotta augusztus 3. és november 4. között a partvonaltól messze nyugatra vitorlázott az Atlanti-óceánon, hogy elkerüljék a part menti ellenszeleket és a Guineai-öböl kedvezőtlen áramlatait. A Jóreménység-fokához közel érték el ismét a partot. Sokan ezt a Zöld-fokitól Dél-Afrikág tartó vitorlázást tartják az európai tengerészek által egyhuzamban megtett, addigi leghosszabb nyílt tengeri utazásnak!

Miután elérték Indiát, visszaindultak hosszú útjukra Portugáliába: útközben, a visszaúton a legnagyobb viharba a Zöldfoki-szigeteknél kerültek, ahol Vasco de Gama öccse, Paolo da Gama meghalt, s akit az Azori-szigeteken (Terceirán) temettek el.

Barna Béla

Vasco da Gama életéről és utazásairól külön nagyobb posztban számoltam be Vasco da Gama sírja címmel.