A Luganói-tó fölé emelkedő Monte Generoso (1702 m) ormáról világszép kilátás nyílik Svájc legdélibb részére, ahol az államszövetség határa legmélyebbre nyúlik Itáliába. Egy pálmafás tópartról indulhatunk túrára, a mediterránból az alpesek világába. A svájci Ticino kanton és az olasz Provincia di Como (Como megye) határán emelkedő Monte Generosora egy bájos fogaskerekű vasúttal is feljuthatunk.

A Monte Generoso az olasz-svájci határon

Ha politikailag Svájchoz is tartozik, földrajzilag Ticino kanton azonban már Itália: jellegzetes olasz hegyi falvakban és városkák keskeny utcáin barangolhatunk itt, egymáshoz tapadó emeletes házakkal, itáliai campanilékkel, a boltokban pedig pergőbeszédű olaszok szolgálnak ki, ha veszünk egy kis hegyi sajtot. És ami a leghihetetlenebb hogy Svájcban vagyunk és mégis egy pálmafás tóparton kempingezhetünk.

Sátrazás 2009-ben a Monte Generoso alatt – Fotó: Barna Béla

Ez a pálmafás kemping pont a meghódítandó hegy, a Monte Generoso lábánál fekszik a világhíres Luganói-tó partján. A sátrunk cipzárjától pont rálátni a csúcsra. Azt hiszem, az ilyenre már rá lehet mondani: álomtúra.

Kemping a tóparton – Fotó: Barna Béla

Szóval ez a kemping (Camping Monte Generoso) a svájci Melano faluban van. Melano falu 287 méteren fekszik, a Lugánói-tó vízszintje pedig 271 méter magasan. Innen a tópart vonalát követve sétáljunk át a 2 kilométerre fekvő, 724 lakosú Capolago faluba. Capolago település híres szülötte Carlo Maderno (1556-1629) építész, akinek egyik nagy műve a római Szt. Péter-székesegyház hosszháza és homlokzata. De sok más híres építészt adott a tó környéke: innen kerültek ki a középkor legjobb kőfaragói, az északolasz és toscanai templomok, dómok mesterei, akiket az olasz művészettörténelem – püspökségük után – „Comani” néven emleget; a középkorban a XV. századig ugyanis Itáliához, a comói és milánói püspökséghez tartozott e terület. Az egykori „comani” mesterek közül egyébként Egerbe is többen eljutottak, mint az megtudható Voit Pál művészettörténész Luganói építészek az egri régióban című cikkéből (Műemlékvédelem, 1968).

Fotó: Barna Béla (2009)

Node nem a művészettörténet, hanem egy hegy miatt jöttünk Capolagóba. Innen indul ugyanis a Monte Generoso Vasút (Ferrovia Monte Generoso). A 9 km hosszú, 800 mm nyomtávú, gőzvontatású vasutat 1890. június 4-én avatták fel.

Vonatjegyek 2009-ből

Sokáig azonban nem volt nyereséges, többször is csődbe jutott, 1939-ben le is állt az üzem. Az akkori tulajdonos úgy döntött, hogy a vonalat elbontják, az így kitermelt anyagra a háborús gazdaságban lett volna kereslet. Szerencsére azonban Gottlieb Duttweiler, Svájc vezető szupermarket-láncának, a MIGROS-nak az alapítója megvette a csődbe jutott vasutat, úgyhogy 1941. március 27-én újra megindult a forgalom. A Ferrovia Monte Generoso a mai napig a MIGROS konszernhez tartozik. A vonalat az 1980-as évek elején villamosították 800 V egyenárammal.

A vonat útvonala pirossal kiemelve

Az élénkszínű, kék-narancssárga vonattal először San Nicolao faluig emelkedünk (701 m), majd a következő megálló a Bellavista már 1221 m magasan van. Bellavista arról híres, hogy itt épült fel 1867-ben dr. Carlo Pasta mendrisioi orvos szállodája, a Hotel Bellavista. Az ő szállodáját megépültekor öszvérháton kereste fel a lombardiai arisztokrácia, de ez is túl fáradságos volt, ekkor jött egyébként a fogaskerekű vasút ötlete.

Mely vasút egyébként egy jeles irodalmi munkában is szerepel. Gerhart Hauptmann (1862-1946) német drámaíró, a német naturalizmus „legnagyobb neve” A soanai eretnek című művében így ír a Monte Generosoról: „A Monte Generoso csúcsa felé vivő útnak Mendrisióban vághatnak neki a kirándulók, vagy Capolagóban a fogaskerekűvel, esetleg elindulhatnak Melidéből is, Soanán át, de ez az út a legfárasztóbb. Az egész vidék területe Tessinhez, Svájc egyik olaszok lakta kantonjához tartozik. Fent, nagy magasságban, a hegymászók gyakran akadtak össze egy alakkal, egy pápaszemes és különben is feltűnő külsejű kecskepásztorral. Barna, cserzett bőre ellenére arcára volt írva, hogy művelt ember. Olyan volt szinte, mint a bronzba öntött Keresztelő János, Donatello szobra a sienai székesegyházban. Sötét haja barna vállára göndörödött. Kecskebőrből volt a ruhája.”

Monte Generoso – Fotó: Barna Béla

Ha a csúcsra felérünk, ma is találkozhatunk egyébként pásztorral, de valószínűbb, hogy rengeteg birkát látunk a csúcsrégióban legelni. A Monte Generoso ugyanis még gyephavas: a vasútállomás 1601 méteren van, onnan még 100 méter szint a főcsúcs, az 1701 méter magas Monte Generoso.

Monte Generoso – Fotó: Barna Béla

A hegyen 2009 nyarán tettük meg jelen írás alapjául szolgáló kirándulást, a fotók is akkor készültek, de mivel a hegycsúcs infrastruktúrája elöregedett, ekkor döntöttek a vasút felújítása mellett, amit 2013-ban kezdtek meg. Ezzel egy időben a felső állomásépületet és a vele egybeépült, Bellavista hegyi szállót és étteremet is lebontották, helyére új, a körpanorámát jobban kihasználó létesítményt terveztek. Erről egyébként Bán Dávid számolt be az Építészfórumon, a Kővirág Ticino felett című cikkében:

A projekttel megbízott, leginkább monumentális, szoborszerű téglaépületeiről – így számos svájci és észak-olasz épület mellett a San Franciscó-i Modern Múzeumról is – ismert ticinói építész, Mario Botta alapjaiban kívánt szakítani a megszokott hegyi állomás sémával, de egyben saját korábbi stílusjegyeivel is. A magashegyi környezetben sikeresen szabadult meg kedvenc téglaarchitektúrájától és inkább a helyi adottságokra, a helyben fellelhető anyagokra és formavilágra koncentrált. Megfogalmazása szerint egy kővirágot (Fiore di pietra) emelt egy remek adottságokkal rendelkező sziklaszirtre, közvetlenül a vasútvonal mellé. Az állomásként is szolgáló, kiállítótermet, információs pultot, két éttermet, konferenciatermet és hegyi szállodát is magába rejtő ötemeletes épület egyfajta kinyíló félben levő hatalmas virágformát fogalmaz meg, amely a már-már kopár hegyi környezetbe állítva különös kontrasztként hat”.

Az új állomásépület a Monte Generosón

A hegy szerepel egyébként a Pallas Nagylexikonában: „Monte – Generoso v. Fionnero, a Luganói-Alpesek 1695 m. magas csúcsa, a svájci Ticino kanton és az olasz Como tartomány határán, a Luganói- és a Comói-tó közt”. Annyi kiigazítást talán, hogy nem a Lugánói-Alpesekben van a mai nevezéktan szerint a Monte Generoso, hanem a Lepontini-Alpokban (németül Lepontinische Alpen, olaszul: Alpi Lepontine).

Fotó: Barna Béla

A Monte Generoso (o Calvagione) hegycsúcsot egyébként gazdag flórájáért a Giardiono della regina („a királynő kertje”), szép kilátásáért pedig az „olasz Rigi” nevet is viseli. S hogy milyen ez a kilátás?

Fotó: Barna Béla

Persze hogy fantasztikus, meg lélegzetelállító és csodaszép. Látszik innen alattunk másfél kilométernyire a Lugánói-tó (olaszul Lago di Lugano). A 48,7 km² területű tóból 18 km² Olaszországhoz, 30,7 km² Svájchoz tartozik. A svájci részekről szépen idelátszik Lugano városa is, illetve Lugano egyik házi hegye, a Monte S. Salvatore (912 m).

Fotó: Barna Béla

Fajth Tibor pedig ezt írja még Svájc című régi-régi könyvében a Generósóról: „Sokan töltik az éjt a hegytető szállodájában, hogy élvezhessék híres éjszakai panorámáját, a tó sötét ölében ringatózó fényfoltokkal, délre pedig Milánó és a lombardiai városok milliónyi lámpájának vibrálását.”

Fotó: Barna Béla

A hegytetőről egy hosszú, bő félnapos (ötórás) gyalogtúrával számoljunk. S bár csalóka, de hosszú leereszkedésre számítsunk. Először a Cima della Piancaccia (1610 m) csúcsához ereszkedünk, majd a Cima Crocetta (1360 m) következik, aztán egy durva leereszkedés. Az első lakott település 1 km szintcsökkenés után következik: Arogno 606 méter tengerszint feletti magasságban fekvő csendes kis falu, 990 lakossal. Innen Devoggio irányába, majd a tóparti Maroggiát érintve kora estére érhetünk le a tóparton felvert sátrunkhoz.

Kép és szöveg: Barna Béla

Svájci túránk kiindulópontja az olasz Milánó központjából mindössze 73 km, a szintén olasz Como városától 28 km, a svájci Lugano pedig csak 12 km. Budapest városától a Monte Generoso 1025 kilométerre van. A hegyről, a felvezető vasútról és a kempingről is a www.montegeneroso.ch weboldalon találhatunk friss információkat. A túrához a Hallwag Outdoor Map sorozatából az igen jó minőségű Lugano – Malcantone 1:50 ezres térképe ajánlott.

Fotó: Barna Béla