Kanada egyik tartományát, a 661848 km² területű Albertát 1905-ben hozták létre. Nevét Viktória királynő hatodik gyerekéről, Louisa Caroline Alberta (1848-1939) hercegnőről kapta.

Alberta zászlaja és címere

Kanada közigazgatásilag 10 tartományra (province) és 3 területre (territory) oszlik. Ezek egyike az 1905-ben létrehozott Alberta, melynek területe 661848 km², lakosainak száma pedig 3 és fél millió.

Fővárosa Edmonton, a tartomány legnagyobb városa pedig Calgary, az 1988-as téli olimpia helyszíne.

Calgary, Alberta legnagyobb városa – Fotó: Barna Béla

Na de ki volt Alberta? Nos, Albertát, Kanada hatalmas (661000 km²) nyugati tartományát 1905-ben hozták létre. Nevét Viktória királynő hatodik gyerekéről, Lujza hercegnőről, azaz Louisa Caroline Alberta (1848. március 18. – 1939. december 3.) hercegnőről kapta. A hercegnő ezt írta egy kanadai jóakarónak: „Nagyon büszke vagyok arra, hogy ezt a gyönyörű és csodálatos tartományt rólam nevezték el”.

Alberta tartomány a nevét Viktória királynő hatodik gyerekéről, Lujza hercegnőről, azaz Louisa Caroline Alberta (1848 – 1939) hercegnőről kapta.

Louisa Caroline Alberta (1848 – 1939) hercegnő

Lujza hercegnőt a skóciai Balmoral kastélyban jegyezték el 1870-ben, majd 1871-ben ment hozzá John Douglas Sutherland Campbellhez, Lorne márkijához és később Argyll 9. hercegéhez (1845–1914), aki később Kanada kormányzója lett (1878–1883). Gyermekük nem született.

A hercegnő úgy került tehát ide, hogy 1878-ban férjét Kanada főkormányzójának nevezte ki Benjamin Disraeli brit miniszterelnök. Louise így lett a helytartó hitvese: a művészet és a felsőoktatás támogatására, valamint a női egyenjogúság ügyének támogatására használta fel pozícióját. Kanadai tartózkodása boldogtalan volt a honvágy, az Ottawa iránti ellenszenv és egy súlyos szánkóbaleset miatt.

Louisa Caroline Alberta anyja, Viktória királynő egy kanadai négydollároson

Érdekesség, hogy Louise volt a brit királyi család első tagja, aki ellátogatott Brit Kolumbiába: 1882-ben érkezett meg férjével az anyjáról elnevezett Victoriába. A Kanadát átszelő vasút ekkor még nem készült el, így a látogatásnak diplomáciai jelentősége volt, mert a vasút elkészülte feltétele volt Brit Kolumbia konföderációs csatlakozásának.

A Brit Kolumbiából való visszaút során Louise felkereste Oscana (jelentése: „csonthalom”) városát, és átnevezte Reginának, édesanyja, Viktória királynő tiszteletére. Ha ránézünk tehát a térképre, akkor kiderül, hogy Alberta mindkét szomszédjának, Brit-Kolumbiának és Saskatchewan államnak a fővárosa is Viktória királynőről van elnevezve.

Kanada közigazgatási térképe

Lorne és Louise jelenléte Nyugat-Kanadában hangsúlyozta Kanada szuverenitását a régió felett egy olyan időszakban, amikor az amerikai települések azzal fenyegetőztek, hogy észak, azaz Kanada irányába terjeszkednek!

Említsük még meg, hogy Louise gyakran járt Québecben. Folyékonyan beszélt franciául, és áthidalta a társadalmi szakadékot az angol és a francia kanadai elit között.

1883-ban visszatértek Angliába, de a hercegnő még ezután is sokat foglalkozott Kanadával, figyelemmel kísérte az eseményeket. Élete végéig kedvelte a kanadai embereket.

Sok hely kapta róla a nevét, de a legérdekesebb a kanadai Alberta, amelyet eredetileg egyébként Louise-nak akartak elnevezni, de az ő kérésére lett Alberta.

Barna Béla