Az 1894-ben elkészült Tower Bridge neogótikus tornyai és a Temze fölötti felnyitható különleges hídja mára szinte London szimbólumává vált. 

Volt idő Londonban, amikor a görög stílus felkapott volt, ekkor (1823) épült például a British Museum. Aztán később, a viktoriánus újjászületés idején a „pogány” görög stílustól vissza akartak térni az „igaz keresztény” építészethez, a gótikához. Ez uralta a viktoriánus kort, és ekkor épült az ikonikus Tower Bridge is.

A híd építése 1892-ben

Egészen pontosan 8 évig, 1886-94 között épült Horace Jones építész és John Wolfe Barry mérnök tervei szerint. Az építkezés első kövét Albert walesi herceg tette le, majd szintén a walesi herceg és hercegnő is nyitotta meg hivatalosan 1894. június 30-án.

A híd ünnepélyes átadása

A híd a nevét a közelben található londoni Towerről kapta, megjelenését is hozzá kellett igazítani. „A két mesébe illő torony, amelyek a középkori szokás szerint házakkal, templomokkal beépített hidakra emlékeztetnek, vörösesbarna kőtömegükön a fehér ablakkeretekkel, erkéllyel, melléktornyocskákkal a gótikát idézik” – írja az Ember Mária-féle, 1972-es London útikönyv.

a híd 1886-94 között épült Horace Jones és John Wolfe Barry tervei szerint

S bár valamennyire középkori hangulatot áraszt, több mint 11 tonna acéllal erősítették meg! Ezen kívül jelentős mérnöki vívmánynak számított az is, hogy a hidat fel lehetett húzni középen két irányba, hogy a magas árbocú hajók is át tudjanak haladni alatta. Sőt, igazából mivel Londonnak a tengeri közlekedés a városon belüli közlekedésnél bizony fontosabb volt, így a parlament előírta, hogy a hídnak biztosítania kell a legnagyobb tengeri hajók áthaladásának lehetőségét is!

A híd felnyitva (2008) – Fotó: Asszonyi Evelin

Amikor London még virágzó kikötőváros volt, naponta többször is felnyitották, ennek bekövetkeztét csengettyűszó jelezte. A két tornyot a víztükör felett 43 méter magasságban egy-egy gyaloghíd is összeköti, ez lehetővé teszi, hogy a gyalogosok akkor is átjuthassanak a hídon, amikor az éppen felnyitott állapotban van.

Itt álljunk meg egy pillanatra egy érdekességre: 1954-ben bátorságáért kitüntették a 78-as emeletes busz sofőrjét, Albert Guntert, aki szerencsére a fék helyett a gázra lépett, amikor látta, hogy a híd elkezd felnyílni előtte, így a méteres nyíláson átugratva megmentette utasait.

A Tower Bridge éjszakai kivilágításban – Fotó: Somorjai Barbara

A híd egyik pillérében várja a látogatókat a Tower Bridge Experience. A múzeumban megismerkedhetünk a híd történetével, és bemutatják, hogyan működik a felvonó szerkezete. Nos, a híd felnyíló szakaszait a tornyok alsó felében elhelyezett hidraulikus gépezet mozgatta, egy 360 lóerős gőzgéppel meghajtva. A berendezést 1976-ban elektromos meghajtású olajhidraulikára cseréltek.

További érdekesség, hogy a híd megjelenését már építésekor is sokat és sokan kritizálták, több elemét többször próbálták lecseréltetni a kornak megfelelő karcsú, modern anyagokat használó szerkezetre. Ám ezek a próbálkozások nem jártak sikerrel, míg végül az 1980-as években a hidat végül műemlékké nyilvánították.

A tornyok közötti gyalogjáró sem mindig működött, a gyalogos hidat prostituáltak és zsebtolvajok tették hírhedtté, rendes gyalogosok ritkán használták őket, 1910-ben be is zárták. Végül a sétány 1982-ben nyílt meg újra a Tower Bridge kiállítás részeként.

A Temze, London és a Tower Bridge madártávlatból

A Tower Bridge London északi és déli felét köti össze, a Temze fölött átívelve. Illendő, hogy két mondatot a folyóról is mondjunk. Nos, a 346 km (azaz 215 mérföld) hosszú Temze (Thames) Anglia leghosszabb folyója és az Egyesült Királyságban pedig a második leghosszabb folyó. Mindössze 8 kilométerrel marad el a 354 km hosszú Severn folyó mögött.

a 346 km (azaz 215 mérföld) hosszú Temze Anglia leghosszabb folyója

A Temze hivatalos forrása a Thames Head nevű jelzőkőnél van, Kemble közelében. 346 kilométeres útja során 9 angol grófságot (county) érint, átfolyik Oxfordon, Readingen és Windsoron, és ugye Londonon. További érdekesség még, hogy a Temzének 20 mellékfolyója van és összesen 134 híd ível át rajta. Ezek egyike jelen bejegyzésünk témája, a Tower Bridge.

Barna Béla

Szép őszi napon a Tower Bridge (2017) – Fotó: Fekete Mona