A netflixes Outlander sorozatot már csak a skót tájak miatt is érdemes volt nézni – Claire és Jamie története mellett természetesen. A film forgatási helyszínei közül ebben a rövid bejegyzésben most a hírhedt boszorkányper helyszínét, Tibbermore templomát mutatom be egy képsorozattal.

Az Outlander – Az idegen című sorozat tulajdonképpen egy, a tizennyolcadik századi Skóciába visszacsöppenő nő története. A filmet Skóciában forgatták zömében, s bárhová megyünk, forgatási helyszínbe botlunk, s rájövünk Skócia hegyvidéke, kastélyai és templomai fantasztikus szépséggel bírnak.

Ebben a rövid bejegyzésben most csak egyetlen egy forgatási helyszínt mutatnék be, Tibbermore templomát, a hírhedt boszorkányper helyszínét.

Tibbermore helyzete Skóciában

Edinburghtől nagyjából egyórányi (48 mérföldes, 77 kilométeres) autóútra fekszik Tibbermore, Perth városától azonban csak mindössze 8 percre (5 mérföldre) nyugatra.

Tibbermore plébániatemploma – Fotó: Barna Béla

Tibbermore plébániatemploma – Fotó: Barna Béla

Tibbermore plébániatemploma – Fotó: Barna Béla

Tibbermore plébániatemploma – Fotó: Barna Béla

A plébániatemplom 1632-ből származik. A Tibbermore-templom a Scottish Redundant Churches Trust (SRCT) tulajdonában van. Érdemes előre bejelentkezni, hogy nyitva találjuk, mert belülről is szép és érdekes a templom, ráadásul kis tablón fotókat is mutatnak az itt játszódó epizódból.

Az ördög bélyege epizódban a templom belseje

Az ördög bélyege epizódban a templom belseje

Az ördög bélyege epizódban a templom belseje

A tibbermore-i plébániatemplom az Outlander 1. évadában, a 11. epizódban, „Az ördög bélyegében” (“The Devil’s Mark”) a boszorkányper helyszíne volt. Emlékezetes, ahogy Claire és Geillis a vádlottak padján ülnek, és boszorkánysággal vádolják őket. Ned Gowan minden erőfeszítése ellenére Geillist elítélik, máglyahalálra, így Claire megmenekül és ellovagol Jamie-vel.

Ronald D. Moore: az Outlander sokkal autentikusabb lett attól, hogy Skóciában forgattuk

Végezetül még egy érdekes adalékként idézzük a széria executive producerét egy interjú-részlet erejéig. Ronald D. Moore nyilatkozta arra a feltett kérdésre, hogy Milyen pluszt jelentett a produkciónak, hogy Skóciában forgattátok? 

Néhányan azt ajánlották, hogy forgassuk a sorozatot Új-Zélandon, ám ezt hamar elvetettük. Számomra kezdettől fogva egyértelmű volt, hogy egy Skóciában játszódó történetet Skóciában kell leforgatni. A táj fényei és lankái annyira jellegzetesek, hogy nemigen lehet más helyszínnel pótolni. A táj pedig nagyon fontos szereplője a sorozatnak: alapvetően meghatározza a történet hangulatát, ezért lényeges, hogy eredeti helyszínen játszódjék. Ezenkívül Skóciában eddig ritkán forgattak tévéfilmet. Ráadásul a helyszínen sok apróságot is felszed az ember. A skót stábtagoktól ezernyi érdekes, több évtizedes történetet hallottunk, amelyet még a nagyszüleik meséltek nekik. Végül is rengeteg apró, de fontos adalékot kaptunk a sorozathoz a helyszínen is. Szerintem az Outlander sokkal autentikusabb lett attól, hogy Skóciában forgattuk”.

Kép és szöveg: Barna Béla