Ciprus területének nagy részén de jure a Ciprusi Köztársaság fekszik, amelynek északi harmadát azonban 1983 óta az Észak-Ciprusi Török Köztársaság el nem ismert államalakulata foglalja el. Bonyolítja Ciprus megértését, hogy területén van két brit katonai bázis is: Akrotíri és Dekélia területén állomásoznak a Sovereign Base Areas (SBA) tagjai. Ebben a bejegyzésben most csak a Akrotíri és Dekélia brit területeket próbálom nagyon röviden összefoglalni, hogy hogyan is jöttek létre, s mit is kell tudni róluk. 

Ha valaki Cipruson jár, nyilván autózás közben feltűnik neki, hogy olykor szögesdrótokkal lezárt katonai területek mellett halad el, néhol lát brit lobogót is zászlórúdon, meg néhányszor biztosan feltűnik az SBA felirat is. Nos, nézzünk utána, hogy mik is ezek.

Brit területek Cipruson

Nos, elöljáróban nagyon röviden: Ciprus 1974 óta megosztott: a déli görög Ciprusi Köztársaságra (5895 km²) és egy északi török részre, az el nem ismert Észak-Ciprusi Török Köztársaságra (3355 km²) oszlik, amelyet ENSZ-ütközőzóna (zöld vonal) választ el. Ezen kívül a sziget területén található még két brit támaszpont, Akrotíri és Dekélia (területük összesen 254 km²), amelyek nem állnak a Ciprusi Köztársaság fennhatósága alatt, hanem az Egyesült Királyság független katonai bázisai. Angolul: Akrotiri and Dhekelia, vagy hivatalosan Sovereign Base Areas of Akrotiri and Dhekelia. Tehát az SBA rövidítést már tudjuk is, a szuverén támaszpont-területet jelenti.

Ezt a két SBA-területet egyébként 1960-ban hozták létre, amikor Ciprus, a Brit Birodalom gyarmati sorából elnyerte függetlenségét. Ám mivel ezek a brit támaszpontok nagyon fontos stratégiai helyen feküdtek s fekszenek közel a Közel-Kelethez és a Földközi-tenger keleti medencéjében, ezeket nem adták fel: amikor a függetlenségről tárgyaltak, azt a feltételt szabták, hogy ezek maradjanak az övéik.

Akrotiri

Mindkét terület a Földközi-tenger partján található Ciprus déli részén. Akrotíri (görögül Ακρωτήρι, török térképeken Ağrotur ingiliz üssü) Limasszoltól nyugatra fekszik, területe 123 km², vagy 47 sq mi (négyzetmérföld), hogy stílusosak legyünk. Akrotíri területén található Episkopi (Episkopi Cantonment), mely Akrotiri és Dhekelia brit tengerentúli területek fővárosa. És bár nem ez a legnagyobb brit katonai bázis a szigeten, itt található a szuverén bázisterületek polgári és katonai adminisztrációs főhadiszállása. Episkopi a ciprusi brit erők jelenlegi parancsnoki központja is. Csak érdekességképpen: az episkopi szó a görög Επισκοπικός szóból származik, jelentése „püspöki”. A brit terület „fővárosát” azért nevezték így el, mert korábban egy ortodox egyházmegye püspöki székhelye volt.

Brit területek Kourion környékén – Fotó: Barna Béla

Macskás Szent Miklós kolostora is brit terület – Fotó: Barna Béla

További érdekesség, hogy Akrotiri területén találjuk Ciprus szigetének egyik legfontosabb látnivalóját, az ókori Kourion (Koύριov) romterületét. És igen, ha megnézzük a google térképe is tisztán mutatja, hogy bizony a romváros az Egyesült Királyság (United Kingdom) földjén van jogilag – és a ciprusi ókorügyi osztály (Cyprus Department of Antiquity) kezeli.

A google térkép is világosan mutatja: United Kingdom

És ugyancsak Akrotiri területén, azaz brit földön van Macskás Szent Miklós kolostora (Holy Monastery of St Nicholas of the Cats) is többek között.

Dekélia

Dekélia (görögül Δεκέλεια, török térképeken Dikelya Ingiliz üssü) pedig Lárnakától keletre van, ennek területe 130,8 km². Dekélia a zöld vonal mentén fekszik és 4 ciprusi enklávé ékelődik bele, melyek közül az egyik az ország legnagyobb erőműve a tengerparton. Dekélia további érdekessége, hogy Törökország 1974-es észak-ciprusi inváziójakor a menekülő görög ciprióták áthaladtak Dekélia bázison és humanitárius segítségben részesültek, sőt a török előrenyomulást ez a bázis állította itt meg, mert a törökök nem akartak egy esetleges háborút a britekkel. Manapság Akrotirit csak a Ciprusi Köztársaság által ellenőrzött terület veszi körül, de Dhekelia az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) ütközőzónájával és a török erők által ellenőrzött területtel is határos.

Fotó: Fekete Mona

Mindkét területen katonai bázisok, valamint termőföldek és néhány lakóterület is található. A területen a légierő támaszpontján katonai repülőgépek állomásoznak és kiképzés is folyik. A terület jelentősen különbözik a többi brit tengerentúli területtől abban, hogy rajta az Egyesült Királyság nem folytat a katonain kívül más tevékenységet, nem enged a területen senkit sem letelepedni (a már ott lakó személyeken kívül), és a területnek nincs demokratikusan választott kormányzati szerve, a kormányzást a mindenkori ciprusi brit haderők főparancsnoka látja el.

Fotó: Fekete Mona

Érdekesség még, hogy a brit tengerentúli terület határain nincs határőrizet, azaz a ciprusiak és (a turisták is persze) szabadon közlekedhetnek a brit területeken áthaladó utakon. Viszont, ha közlekedési kihágást követünk itt el, akkor a brit katonai rendőrség rója ki a büntetést.

Akrotíri és Dekélia brit tengerentúli terület 2008 óta, azaz a Ciprusi Köztársaság eurózónás belépése óta arról is nevezetes, hogy ez az egyetlen brit szuverenitás alatt lévő terület, melynek hivatalos pénzneme az euró.

És végül: ez az egyetlen brit külbirtok, melynek területén való születés nem eredményez brit állampolgárságot.

S ha már annyit emlegettem, végezetül szóljunk két mondatot arról is, hogy mi az a „tengerentúli terület” státusz. Nos, a brit tengerentúli területek (British Overseas Territory) olyan területek (14 összesen) amelyek nem képezik részét az Egyesült Királyságnak, de az Egyesült Királyság szuverenitása alá tartoznak. És hogy tudjuk hová tenni, felsoroljuk, hogy Akrotírin és Dekélián kívül melyik az a másik 13: Anguilla, Bermuda, Brit antarktiszi terület, Brit Indiai-óceáni Terület, Brit Virgin-szigetek, Déli-Georgia és Déli-Sandwich-szigetek, Falkland-szigetek, Gibraltár, Kajmán-szigetek, Montserrat, Pitcairn-szigetek, Szent Ilona, Ascension és Tristan da Cunha, Turks- és Caicos-szigetek.

Barna Béla