Ciprus keleti partvidékén, a Greco-foktól északra, Protarász városától délre találjuk a Konnosz-öblöt. Ez a sziget egyik kedvelt strandja, ha pedig téli hónapokban járunk erre, akkor egy rövid kis séta-túrát is tehetünk itt.

Ciprus keleti része az 1970-es években még csendes vidék volt. Mielőtt idegenforgalmi központtá alakult át, számos szélmalom díszítette területét, ezért a „szélmalmok földjének” nevezték. Csak a közeli Famaguszta török megszállása, és az ottani üdülőövezet „pótlására” épült ki hatalmas kozmopolita idegenforgalmi központtá Agia Napa (Ayia Napa, Άγια Νάπα) és Protarász (Πρωταράς) környéke.

A Konnosz-öböl – Fotó: Barna Béla

Protarász tiszta égkék vizével és strandjaival modern üdülőközponttá nőtte ki magát, de mivel csendesebb, mint Ayia Napa, inkább a családi és ciprusi turizmust szolgálja ki: egyik leghíresebb strandja a Fügefa-öböl (Fig Tree Bay). De ezen kívül is rengeteg hangulatos öböl van a környéken, jelen sorok írójának egyik kedvence a Konnos-öböl és strandjának környéke, sokan egyébként ezt a strandot Ciprus legszebb strandjának nevezik.

A Konnosz-öböl

A Konnos (Κόννος) a Greco-foktól (Cape Greco, Ákrotíri Greko) északra, Protarász (Πρωταράς) városától délre találjuk: Larnakától 54 kilométer autóval a hely. Ha a Konnos-öblöt google mapsen keressük, akkor azt pötyögjük be, hogy „Konnos Parking Area”.

Fotó: Barna Béla

Ott van rögtön a strand (Konnos Beach), de a strandról indul egy túraút, ahonnan másfél kilométer a tengerpart mellett egy szép ösvény, mely oda-vissza 3 kilométer, tengernézéssel és pihenéssel, szemlélődéssel is nagyjából nem több mint 2 óra séta. Az útvonal a helyszínen „Konnos-Cyclops Cave Path”, olykor pedig „Nature trail” néven ki is van táblázva.

A túra útvonala – Fotó: Barna Béla

A túra útvonala – Fotó: Barna Béla

A többnyire szilaj, sziklás partszakaszok között itt-ott fürdőzésre is alkalmas kis öblöcskék bújnak meg. A nagyon kényelmes és decemberben is kellemes túraútvonalon olykor kőpadon is megpihenhetünk, szemlélve a tenger szépségét.

Padon pihenve (2022. december 23.) – Fotó: Barna Béla

Padon pihenve (2022. december 27.) – Fotó: Barna Béla

A túraút végpontja hivatalosan egy kis üreg, amit a térképeken is és a helyszínen is „Cyclops cave” azaz Küklopsz-barlang névvel jelölnek, de ez csak egy hangzatos csalogató név.

A Küklopsz-barlang – Fotó: Barna Béla

Csoporttal a barlangnál 2023. szeptember 25-én – Fotó: Barna Béla

De ha már itt vagyunk, két mondatot szóljunk a küklopszokról (ógörögül Κύκλωψ), akik igazából egyszemű óriások a görög mitológiában. Az egyikkel, Polüphémosz (Πολύφημος) küklopsszal a Trójából hazatérő Odüsszeusznak volt konfliktusa: a szigeten kiszálló hős és tizenkét társa betévedt a küklopsz barlangjába, aki, amikor hazaért, rögtön megevett közülük kettőt, majd következő napon négyet. Fortélyos Odüsszeuszéknak az emberevő egyszemű óriástól egyébként csellel sikerült elmenekülniük: borral leitatta az óriást, majd egy nyárssal kidöfte egyetlen szemét a küklopsznak, majd egyenként a kosok hasa alá bújva és gyapjába csimpaszkodva jutottak ki a barlangból.

A „küklopszok szigete” azonban semmiképpen sem Ciprus, az egyik kutató (Bradford) szerint Szicíliában, Trapani mellett található Eryx (Erice) hegy, Vass Tibor szerint pedig Levanzo szigete.

Szíria partjai 164 kilométerre vannak innen

A Küklopsz-barlangtól továbbmenve kicsit kiülhetünk a tengerpartra. Csak érdekességképpen: ha pontosan keleti irányba nézünk, ha nem is láthatjuk, de tudjuk, hogy Szíria tengerpartja mindössze 164 kilométerre van innen, és Libanon is abban az irányban van, kicsit délebbre. S ha már távolságok: ha észak felé szabadon haladhatnánk a parton, 15 kilométerre van innen csak mindössze az Észak-Ciprusi Török Köztársaságban fekvő Famaguszta, ahol a világ legnagyobb szellemvárosa van.

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla (2022. december 23.)

Ugyanaz a hely szeptemberben – Fotó: Barna Béla

És mégvalami. Az utikönyvek nem nagyon írnak róla, de itt, a mai Protarász (azaz az egykori Leukolla) mellett, a Konnosz-öbölben zajlott i.e. 306-ban egy tengeri ütközet, amelyben I. Démétriosz Poliorkétész („Városostromló”) makedón király legyőzte I. Ptolemaioszt, az egyiptomi Ptolemaida-dinasztia alapítóját és első fáraóját: Ptolemaiosz vereséget szenvedett, és Egyiptomba menekült, így Ciprus rövid időre Démétriosz kezén maradt. Most a részletekbe ne menjünk bele, csak említsük meg, hogy történészek szerint Démétriosz egy ideig kikapcsolódás gyanánt Cipruson múlatta idejét, itt ismerkedett meg egy Lamia nevű idősebb kurtizánnal, aki komoly befolyást gyakorolt rá.

Ha átnéztünk Szíriába, elmélkedtünk kicsit az ókori tengeri csatáról, akkor nézzük kicsit a hullámokat: keleti szeles időben szépen felcsapó hullámokat lehet itt fotózni egyébként. S ha már a hullámokkal is elteltünk, akkor visszafordulhatunk.

Fotó: Barna Béla

Visszaérve Konnos strandjához, az E4-es hosszútávú túraút részének számító Konnoszból délre, az Agioi Anargyroi templomához vezető túraúton is mehetünk kicsit tovább. Ezt helyben a Konnoi- Agioi Anargyroi trail feliratú tábla is bemutatja, mely táblákból megtudhatjuk egyébként, hogy a Konnos-öböl a Greco-fok Nemzeti Erdőparkhoz (Cape Greco National Forest Park) tartozik, és megtudhatjuk, hogy milyen növények is élnek itt: így például a közönséges mandragóra (Mandragora officinarum), az ázsiai boglárka (Ranunculus asiaticus), a föníciai boróka (Juniperus phoenicea) vagy a koronás szellőrózsa (Anemone coronaria).

Az Agioi Anargyroi kápolna – Fotó: Barna Béla

A Konnos-öböl déli végén áll az Agioi Anargyroi kápolna. A google térképen az Ayioi Anargiroi Church (Εκκλησία Αγίων Αναργύρων) feliratot keressük, ide közvetlenül kocsival is el tudunk jönni. A kápolna egy kis sziklás sziklán épült, kilátással a tengerre, egy lépcsőn pedig le tudunk menni kis tengeri barlangokhoz.

Érdekessége a helynek, hogy a kis fehér kápolna alatt egy remetebarlang található, amelyet a helyi legenda említ. A kápolnát az ikertestvérek, Szent Kozma és Damján (ógörögül Κοσμάς και Δαμιανός, Koszmasz és Damianosz), tiszteletére szentelték, akik mindketten Arábiából származtak, orvosok voltak, és csodálatos módon meggyógyították a betegeket anélkül, hogy bármiféle fizetést kaptak volna. A kilikiai Aegeában (a mai Törökországban fekvő Yumurtalık városában) folytattak orvosi gyakorlatot; mindketten a Diocletianus által elrendelt 303-as keresztényüldözés alkalmával szenvedtek vértanúhalált. Tiszteletük gyorsan elterjedt, érdekesség, hogy Párizsban amikor 1260-ban megalakult a sebészek első kollégiuma, őket választotta védőszentül, s azóta az orvosok és sebészek védőszentjeiként tisztelik őket. És mégvalami: Szent Kozma és Szent Damján szerepelnek a magyar Szent Koronán, annak is az úgynevezett Corona Graeca részén!

Kép és szöveg: Barna Béla

2023-ban két csoporttal is visszatértem a Konnosz-öbölbe, egyszer tavasszal, április 7-én, s mint azt a túraútvonal képe is mutatja, zöld és sárga színekben pompázik az ösvény.

A szerző az ösvényen áprilisban – Fotó: Telek Ákos

És szeptember 2023. szeptember 25-én is egy kis csapattal végigjártuk az útvonalat. Ekkor készültek a következő képek.

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla