Páfosztól 20 kilométerre északra találjuk az Avakasz-szurdokot, ami egy klasszikus szép szurdokvölgy, bő 2 km hosszan vágódik be Nyugat-Ciprus hegyeibe. 

Fotó: Barna Béla

Páfosztól 20 kilométerre északra találjuk az Avakasz-szurdokot (más néven Avgasz-szoros, görögül: Φαράγγι Άβακα). Ez egy klasszikus szép szurdokvölgy, bő 2 km hosszan vágódik be Nyugat-Ciprus hegyeibe.

A szurdok piros vonallal jelölve egy Akamas-félszigetet bemutató térképen

A szoroson könnyű és kellemes séta vezet végig, bő negyven percig tart, majd visszafordulunk. A kb. oda-vissza 4 kilométeres szurdoktúrára szánjunk másfél-két órát összesen.

Avakas-kanyon – Fotó: Barna Béla

Az ösvény egy idő után a folyómederben vezet, s bár azt írják több helyen hogy júniusig van benne víz, mi szeptemberi túránkon is csörgedező vízfolyással találkoztunk. Fantasztikus 20-30 méteres függőleges sziklafalak között vezet az út, sőt egy helyen a sziklafal szinte össze is ér, egy beszorult szikladarab lóg a fejünk felett.

Fotó: Barna Béla

A szurdok egyébként mészkőbe, agyagba és bentonitos agyagba vágódott, ez a fő látványosság, de érdemes a növényzetről is szólni röviden, itt él például a Centaurea akamantis nevű növény, melyet 1993-ban írtak le először, és csak Cipruson található. Ezen kívül a növények között meg kell említeni még, hogy van a szurdokban Pistacia lentiscus, Juniperus phoenicea, Pistacia terebinthus, Calycotome villosa, Smilax aspera, Nerium oleander és Styrax officinalis is. Maga a szurdok egyébként hivatalosan a Pegeia állami erdőhöz tartozik, s egyben Natura 2000 terület is.

Tábla a szurdokban – Fotó: Barna Béla

A végére még egy érdekesség: a szurdok előtt elhalad az E4-es hosszútávú túraút is. Nos, erről azt kell tudni, hogy ez egyike annak a 11 európai hosszútávú túraútvonalnak, melyet az Európai Gyalogtúra Szövetség (The European Ramblers’ Association – ERA) alakított ki.

AZ E4 Magyarországtól Ciprusig tartó szakasza

Az E4-es nagyon-nagyon hosszú, több mint 10 ezer kilométer és a portugáliai Szent Vincent foktól indul, átvág Spanyolországon, Franciaországon, Svájcon, Németországon, Ausztrián, Magyarországon, Bulgárián, Görögországon, Krétán és Cipruson ér véget. Igen, sokaknak lehet ismerős, hiszen a mi kéktúránk is része ennek az útvonalnak.

Kép és szöveg: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla