Britannia legszebb vidékei közé tartozik Észak-Wales, melynek leghíresebb hegye, a Snowdon. Ha Wales tetejére akarunk feljutni, bázisul a bájos, 2000 lakosú kisvárosias jellegű Llanberist érdemes választani. 

Llanberis főutcája – Fotó: Barna Béla

Ha Wales (Cymru) tetejére akarunk gyalog feljutni, bázisul a bájos, 2000 lakosú (81% beszéli a walesit!) kisvárosias jellegű Llanberist kell választani. Így tettünk mi is, amikor 2009-ben barátainkkal először nekivágtunk a hegynek.

Llanberis – Fotó: Barna Béla

Llanberis legkönnyebben Angliából Liverpool illetve Chester felől, az ingyenes A55-ös autópályán közelíthető meg, amelyről a 11-es számú kijáraton, Bangor városánál kell lehajtani, s onnan már csak 8 mérföld a falu az A4244-es úton. A Liverpool- Llanberis távolság 124 km (néhány utazási oldal a walesi Cardiffból ajánlják a hely megközelítését, de az bizony 279 kilométerre van ide).

Vacsora a Padarn-tó partján 2009 augusztusában – Fotó: Barna Béla

Llanberis a Padarn-tó (Llyn Padarn) partján fekszik, és a hegyi túrázók egyik legfontosabb bázisa.

Llanberis látnivalói közé tartozik még a legfontosabb hegyi utakat védő, kerek tornyú Dolbadarn vár, melyet a „Nagy Llywelyn” (Llewelyn ab Iorwerth) épített 1201-től haláláig, 1240-ig az angol betolakodók ellen. Első Edward hódítása után pusztuló rom lett, melyet a híres angol romantikus festő, Joseph Mallord William Turner (1775-1851) is megfestett.

Joseph Mallord William Turner festménye

Llanberis a palabányászat központja is – óriási külszíni fejtés emelkedik a Llyn Padarn tó túloldalán. Itt található a Padarn Country Park is, ahol a Nemzeti Palamúzeumot (National Slate Museum) nézhetjük meg és egy tóparti kisvasutat (Llanberis Lake Railway) próbálhatunk ki, mely eredetileg 1845-ben palaszállító vasútnak épült.

Llanberis környéki táj – Fotó: Barna Béla

Van azonban egy híresebb vasút is: a faluból indul a meredek pályán közlekedő, majd’ 1000 méter szintkülönbséget leküzdő hegyi fogaskerekű vasút (Snowdon Mountain Railway, walesiül Rheilffordd yr Wyddfa) a Snowdon csúcsára! A vasút hossza: 4 mérföld és 1188 yard, azaz 7,53 km. Négy gőzmozdonya van a vasútnak, mely mozdonyok érdekessége hogy Svájcban, a Swiss Locomotive & Manufacturing Co. of Winterthur-ban készültek az 1800-as évek végén! Miután Svájcból meghozták a mozdonyokat, 1896-ban megnyitották a vasutat. Azóta kirándulók tömegeit szállítja fel a hercegség csúcsára, ahol a felső-vasútállomás új, gránit épületét 2009 tavaszán adták át.

A fogaskerekű honlapja: www.snowdonrailway.co.uk, egy oda-visszára szóló felnőtt jegy 34 font (2022-es ár). A vasút az időjárástól függően áprilistól októberig naponta 9 órától közlekedik.

Sátorállítás Lllanberisben 2009-ben – Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

A Wales tetejére tett gyalogtúrához minimum egy teljes egész nap kell oda vissza, ha a Crib Goch gerincén megyünk, ezért érdemes a túra előtt és után is Llanberis faluban aludni. Rengeteg különböző szállás mellett a falutól délnyugatra fekvő farm-kempingen (www.campinginllanberis.com) sátrazhatunk viszonylag olcsón. Mi is itt vertünk sátrat egyszer, 2009 augusztusában pár éjszakán át jó idő is volt, de az utolsó nyári reggelen bizony majdnem elfújta a szél a sátrunk (lásd fenti kép).

Kép és szöveg: Barna Béla

Llanberis környéke – Fotó: Barna Béla