A különleges földrajzi pontok kedvelői bizonyára tudják, hogy Horvátország legészakibb települése egy bizonyos Muraszentmárton (Sveti Martin na Muri) nevű hely, mely termálfürdőjéről is nevezetes. 

A Wellness Apartments Lapaz teteje – Fotó: Barna Béla

Azon túlmenően, hogy elmondhassuk, hogy voltunk Horvátország legészakibb településén, miért jön vagy megy valaki ide, Muraszentmártonba? Nos, mi teljesen véletlenül egy tranzitszállást foglaltunk itt anno 2012-ben Krk szigete felé tartva. A Wellness Apartments Lapazt foglaltuk le teljesen véletlenül, aminek ott derült ki hogy van szaunája és teniszpályája is. De a legnagyobb meglepetés az volt, hogy van a tetőtéren jakuzzi, így akkor 9 és 12 éves gyerekeinket nem nagyon lehetett kiszedni a vízből.

2012. augusztus 18. – Fotó: Barna Béla

Apropó víz: a XX. század elején kőolaj utáni fúrás közben termálvizet találtak a településen, az első fürdőmedencét pedig már 1931-ben megépítették. Ma Észak-Horvátország egyik legmenőbb aquaparkja, a LifeClass Termi Sveti Martin találjuk itt.

LifeClass Termi Sveti Martin

LifeClass Termi Sveti Martin

A strandon kívül meg lehet még említeni a Szent Márton tiszteletére szentelt plébániatemplomát, mely 1467-1468 között épült gótikus stílusban, de a XVIII. században barokk stílusban átépítették. A leírások szerint „sokszögzáródású szentélye van, hálóboltozatos mennyezete tíz oszlopon nyugszik, az egyik oszlopon az 1468-as évszám látható, mely az egyik legrégibb kőbe vésett arab számos felirat Horvátországban”.

A település Zala megyében 1920 előtt

Muraszentmárton egyébként Trianon előtt Zala vármegye csáktornyai járásához tartozott. Aztán 1941 és 1944 között ismét Magyarországhoz tartozott, majd Jugoszkáviához. A jugoszláv időkben, 1965 és 1991 között a település nem használhatta a sveti (szent) előtagot, így azt Martin na Murinak azaz Muramárton-nak nevezték. Amióta Horvátország kivált Jugoszláviából (1991) azóta Horvátországhoz tartozik, Muraköz megyében. És így lett Muraszentmárton geográfiai különlegessége az, hogy ez Horvátország legészakibb települése. A falu egyébként a Mura folyó jobb partján a Muraközi-dombság völgyében fekszik. Maga a tényleges legészakibb pont is a Mura folyó mellett található.

Horvátország legészakibb pontja

Muraszentmártontól a horvátországi Varasd (Varaždin) 31 km, Csáktornya (Čakovec) 19 km. De nagyon közel van a szlovéniai Lendva (Lendava) 13 km, a szlovéniai Muraszombat 26 km, a magyarországi Lenti városa pedig szintén csak 27 km.

Kép és szöveg: Barna Béla

Muraszentmárton – Fotó: Barna Béla