Az USA egyik legszebb, ám kevésbé ismert nemzeti parkjába, a Montana állambeli Glacier-be tegyünk túrát. Először a híres „Nap felé vezető úton” (Going-to-the-Sun Road) autózzunk egyet, majd az út legmagasabb pontjáról tegyünk egy túrát a festői Elbújt-tóhoz (Hidden Lake).

00 fokep glacier

A Glacier Nemzeti Park az USA Montana államában fekszik, területe 4102 km² (1584 négyzetmérföld), ezzel a tizenkettedik legnagyobb kiterjedésű az amerikai parkok között.

usa relif

A helyi indiánok a „világ gerincének”, míg mások a „kontinens koronájának” nevezik ezt a területet, amely egyébként a Sziklás-hegység (Rocky Mountains) egyik láncában, a Lewis Range vonulatában fekszik. A hegylánc Meriwether Lewis (1774-1809) katona-felfedezőről, az 1804-1806 közötti Lewis és Clark Expedíció egyik vezetőjéről kapta a nevét. A Lewis Range, s egyben a nemzeti park legmagasabb pontja is a 3190 m (10466 ft) magas Mount Cleveland.

067 glacier usa (2)

A Glacier Nemzeti Park alapító okiratát egyébként 1910. május 11-én írta alá William Howard Taft amerikai elnök. Időrendileg így az Egyesült Államok nyolcadik nemzeti parkja lett a Glacier, amely egyébként a vasútnak köszönheti létét: a Saint Paul (Minnesota) és Seattle között közlekedő Great Northern Railway társaság sínjei 1891-ben értek el idáig, ez ösztönözte a terület turisztikai kiépítését.

A Glacier Nemzeti Park Montana térképén

A Glacier Nemzeti Park Montana térképén

A vasúttársaság építette például a hoteleket is több völgyben: az épületfát vasúton szállították ide, néhány híres hotel pedig, így például az East Glacier Lodge is mamutfenyőből készült. Az alapítás után elkezdték kiépíteni az utakat is, amelyek közül a leghosszabb és legismertebb az 1921 és 1932 között kiépült, 85 km hosszú „Nap felé vezető út” (Going-to-the-Sun Road).

061 ragyogas (1)

Elkészültéhez rengeteg robbanóanyagot használtak fel, pénzben kifejezve pedig 2,5 millió dollárba került. A fenntartása sem egyszerű azonban, a hegyomlások, lavinák, fagy miatt folyamatosan javítani kell, ráadásul csak nagyjából júniustól októberig van nyitva az út. Ha a rövid szezont nézzük, akkor még impozánsabb az a szám, hogy az utat évente1,8 millió turista keresi fel.

A St Mary-tó Fotó: barna Béla

A St Mary-tó Fotó: Barna Béla

Az út keleti végéből, Saint Mary településről induljunk most el: a nemzeti parkos beléptető kapu után hamarosan az 1367 m tengerszint feletti magasságban fekvő, St Mary Lake északi partján autózunk. A 16 km hosszú tó legmélyebb pontja 91 méter. Filmtörténeti érdekesség, hogy az 1980-as Stanley Kubrick által rendezett Ragyogás (The Shining) nyitójeleneteit itt a Saint Mary-tó partján, a Wild Goose-szigetnél forgatták, Jack Nicholsonnal a főszerepben.

061 ragyogas (4)

És még egy film: az utat lehet egy rövid ideig látni az 1994-es Forrest Gump című filmben is, mikor is Forrest azt mondja Jennynek, amikor visszaemlékezett arra, hogy átfutott Amerikán: „Az a hegyi tó, annyira tiszta volt…” – és a háttérben az út és a Saint Mary-tó látszott.

Erdőtűz nyomai - Fotó: Barna Béla

Erdőtűz nyomai – Fotó: Barna Béla

A tó partján elhaladunk a Dead Horse Point és a Sunrift Gorge mellett. Errefelé hatalmas erdőtüzek hátrahagyott területén is átautózhatunk: 2001-ben is volt tűz, de a legpusztítóbb tűzvész az 2003-ban volt, amikor is az nemzeti park területének 13 %-a égett le.

A pirossal jelölt terület égett le

A pirossal jelölt terület égett le

Az erdőtüzes terület után északról a Going to the Sun Mountain (2939 m) és a Metahpi Peak (2854 m) alatt halad az út, ha pedig a Jackson Glacier Overlook-nál megállunk, és dél felé nézünk, a Jackson gleccserre pillanthatunk rá. És itt szóljunk most pár szót a park névadójának számító gleccserekről.

Még döbbenetesebb azonban azt olvasni, hogy 2007-re a park gleccsereinek 90%-a elolvadt, mindössze csupán 27 gleccser maradt a 150-ből

A kis jégkorszak végén, 1850-ben még 150 gleccser volt a park területén és ezek még mind megvoltak a park alapításának évében, 1910-ben is. Érdekesség, hogy ekkor a Jackson-gleccser még a Blackfoot-gleccser része volt, ám 1939-re különváltak. Még döbbenetesebb azonban azt olvasni, hogy 2007-re a park gleccsereinek 90%-a elolvadt, mindössze csupán 27 gleccser maradt abból a 150-ből. Ma pedig már csak mindössze 25 maradt, ezek is vészesen olvadnak. Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata (USGS) rendszeres mérésekkel dokumentálja a változásokat: szerintük a számítógépes modelljeik alapján azt prognosztizálják, hogy 2030-ra egyetlen darab gleccser sem lesz itt.

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Folytatva tovább utunkat az aszfalton, feltűnhet, hogy a Nap felé vezető úton fura piros Ford buszszerűségek is közlekednek: ezek a „Red Jammerek” az 1930-as évek óta folyamatosan közlekednek, propán-üzeműre vannak alakítva és 33 darab közlekedik belőlük a nemzeti parkban.

Vagy egy ilyennel, vagy sima autóval, de hamarosan a szerpentinező, kanyargó úton eljutunk a legmagasabban fekvő pontra, a skót-kanadai geológusról, William R. Logan-ről (1798-1875) elnevezett Logan-hágóhoz, ahol 2026 méteres (6646 ft) magaságban nyugatról keletre áthalad a kontinentális vízválasztón, a Continental Divide-on is.

064 kontinental divides

Itt van a Csendes-óceán és az Atlanti-óceán közötti vízválasztó. De a Logan-hágón (Logan Pass) van egy információs központ is, és innen indul az egész park talán legszebb gyalogtúrája, a Hidden Lake Trail!

A Logan-hágó - Fotó: Barna Béla

A Logan-hágó – Fotó: Barna Béla

A hágótól 2 és fél kilométer a tóra való kilátás (Hidden Lake overlook), újabb 2 és fél kilométer pedig a tópart. Oda vissza tehát egy kellemes 10 kilométeres túrával számoljunk, fantasztikusan szép környezetben.

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

A túra eleinte fapallókon emelkedik a Clements Mountains (2670 m) délkeleti aljában, felkapaszkodik a 2176 méter magas Hidden Lake Pass-ra, majd onnan leereszkedik az 1943 méter tszf. magasságban fekvő tó víztükréhez.

A Hidden Lake - Fotó: Barna Béla

A Hidden Lake – Fotó: Barna Béla

A legjobb fényképet természetesen a hágóról készíthetjük: alattunk a tó, amely széléről pedig gyönyörű természetes piramisként emelkedik ki a 2647 m magas Bearhat Mountain (8684 ft). A Glacier Nemzeti Park egyébként vizekben és tavakban igen gazdag: területén kb. 760 tó van, ebből 130-nak van neve.

Gazdag a park állatvilága - Fotó: Barna Béla

Gazdag a park állatvilága – Fotó: Barna Béla

De nem csak a tó panorámája, hanem az állat- és növényvilág miatt is érdemes errefelé kirándulni. Nagyon gazdag a park növényvilága, a botanikusok nagyjából 1200 különféle növényt tartanak számon, az erdő hegyi juharból, óriás tujákból és Hemlock-fenyőkből (Tsuga mertensiana) áll errefelé.

066 kis emlos (7)

De nagyon érdekes a nemzeti park állatvilága is: szinte valamennyi, Észak-Amerika e részén élő nagyvad, vapiti, szarvas, és jávorszarvas is él itt. Külön ki kell emelni a fehér havasi kecskét (Oreamnos americanus), amely a park hivatalos szimbóluma. Az út mellett túra közben is rengeteget láthatunk a kanadai ürgéből (angolul Columbian ground squirrel, Urocitellus columbianus). És végül, de nem utolsó sorban a barna, fekete és szürkemedvéket (grizzly) is meg kell említeni. A nemzeti park területén egyébként kb. 300 grizzly él! Ezekre egyébként különösen kell figyelni, medvespré nélkül és egyedül ne nagyon induljunk el túrázni, veszélyes lehet!

Netes címlap medvetámadásról

Netes címlap medvetámadásról

Jó, ha tudjuk: a grizzly rövid távon az 50 km/h sebességet is eléri, egy 100 méteres szakaszon pedig még a vágtázó lóval is felveszi a versenyt! És ez nem riogatás: amikor 2016 nyarán a nemzeti parkban túráztam, nos ottjártam előtt egy hónappal egy grizzly medve megölt egy bicajost a Glacier Nemzeti Parkban! A 38 éves férfi a nemzeti parkban bringázott, amikor megtámadta és megölte egy grizzly medve. A Glacier NP 1910-es alapítása óta egyébként ez volt a tizenegyedik medve által okozott halál a területen. 1998-ban is volt egy haláleset, akkor három medve ölte és ette meg a park egyik dolgozóját! Érdemes tehát a medvékkel kapcsolatos figyelmeztetéseket komolyan venni.

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Szóval medvét inkább ne lássunk az ösvényen: viszont több más apró kis emlőst megfigyelhetünk, ha leülünk egy sziklára. Apropó szikla: az egész Hidden Lake Trail fantasztikus kilátást biztosít a Sziklás-hegység gyönyörű sziklás hegyeire. A hegyvonulatok sziklásak és vadak, és hogy hogyan alakultak ki? Nos, geológusok szerint már maga a hegység földtani rétegződése is kuriózum: kréta üledékes kőzetek alkotják az aljzatot, melyre körülbelül 100 millió évvel ezelőtt, a Sziklás-hegység kialakulásának idején középső-proterozoikumi (1,6-1 milliárd éves) kőzetek tolódtak a hegység nevét is adó Lewis-vető (Lewis Overthrust) mentén. Így alakulhatott ki az a különös helyzet, hogy a fiatalabb kréta kori kőzetrétegeken egy 1,6 milliárd éves tengerben lerakódott világosbarna dolomit és mészkő (Altyn-formáció) helyezkedik el.

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

S ha már az érdekes kőzeteknél tartunk, a Logan-hágótó nem messze, északkeleti irányban emelkedik a 2997 m magas Mount Siyeh, amelyről egy geológiai formációt is neveztek el. Nos, ha kékeszöld színű kőzetet látunk, akkor az valószínűsíthetően a Siyeh formációhoz tartozik, mely egyébként megkövült algáktól kékeszöld színű! Ha jobban megvizsgáljuk őket, akkor a nyílt sziklafelszínen pedig hatalmas, ujjlenyomat-szerű formákat látni a kőzetben: ezek pedig a sztromatolitok, vagyis megkövült algatelepek, melyek a Bahamákhoz hasonló sekélytengeri környezetben éltek kb. egymilliárd éve.

Kőzetek a Glacier Nemzeti Parkban - Fotó: Barna Béla

Kőzetek a Glacier Nemzeti Parkban – Fotó: Barna Béla

Ha további geológia leírásokat olvasunk, akkor megtudhatjuk, hogy a Siyeh formáció kékes színébe messziről is nagyon jól látható sötét sáv ékelődik. Ez egy 90 méter vastag diorit intrúzió, azaz vulkanikus teleptelér, mely 775-725 millió éve furakodott be az üledékes kőzet repedéseibe, azok rétegsorával párhuzamosan. Mivel a benyomuló mélységi magma kifehérítette a környező üledékeket, sötét színe még inkább elüt a környezetétől.

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Miután kigyönyörködtük magunkat a kőzetekben is, lassan vissza is érünk a Logan-hágóhoz, ahol beszerezhetünk mindenféle szakirodalmat az USA egyik legszebb nemzeti parkjáról.

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

A Glacier Nemzeti Park és a vele szomszédos kanadai Waterton Lakes National Park területét összevonva alakították ki a Waterton Glacier Nemzetközi Békeparkot 1932-ben, és közös területük 1974 óta bioszféra rezervátum, 1995-ben egyébként felkerült az UNESCO Világörökség listájára.

Kép és szöveg: Barna Béla

A területre a 215-ös számú Glacier – Waterton Lakes National Parks térképe (trails illustrated map, 1: 100000) ajánlott, a National Geographic kiadásában. A nemzeti park hivatalos honlapját ide kattintva érheted el.

A 215-ös számú Glacier – Waterton Lakes National Parks térkép a NG kiadása

A 215-ös számú Glacier – Waterton Lakes National Parks térkép a NG kiadása