Görög hajós a Csendes-óceánon? Nos, igen. A festői Vancouver-sziget (Kanada) és a lenyűgöző Olympic-félsziget (USA) között található tengerszoros a Juan de Fuca-szoros (Strait of Juan de Fuca) nevet viseli. És itt van a csel, a spanyol név ugyanis egy görög név spanyolosítása: Ioannis Fokas (1536-1602) tengerész ugyanis Kefalónia szigetén született. 

Szóval, Ioannis Fokas (Ἰωάννης Φωκᾶς) tengerész az akkoriban velencei fennhatóság alatt álló görögországi Kefalónia szigetén született 1536. június 10-én, mégpedig Valerianos (Βαλεριάνος) faluban. A családjáról annyit tudunk, hogy a nagyapja, Emmanouil Fokas (Ἐμμανουὴλ Φωκᾶς) Konstantinápolyból menekült el, annak 1453-as bukása idején; s először a Peloponnészoszon telepedett le, majd később Kefalóniára költözött tovább. Apja neve Iakovos (Ἰάκωβος) volt.

A felfedező születési helye, Valerianos (Βαλεριάνος) Kefalónia szigetén

Ioannis Fokas életéről keveset tudunk, az első említésre méltó, hogy 1550-1555 körül csatlakozott a Spanyol Királyi Haditengerészethez, kapitány lett, és a spanyol flotta helyettese lett. De Fuca korai útjai a Távol-Keletre (Kína, Fülöp-szigetek) irányultak, majd valószínűsíthetően 1587-ben érkezett Új-Spanyolországba (Mexikó és Kalifornia).

Az Olympic-hegység látképe Vancouver szigetéről a Juan De Fuca-szoroson  – Fotó: Russ Heinl – shutterstock

Juan 1590-ben indult az expedícióra, Mexikóból Kanada felé három hajóval. És itt álljunk meg egy pillanatra, hogy miért is? Nos, a spanyolok errefelé rövidebb utat kerestek, ami jócskán megkönnyítette volna a közép- és dél-amerikai szerzeményeik csendes-óceáni partjainak, valamint a Fülöp-szigetek elérését. Azt gondolták, hogy valahol a 30-45. szélességi fokok között van egy víziút, a későbbi legendás és misztikus „Északnyugati átjáró”. Akkor még nem tudták, hogy az Amerika és Ázsia közötti mesés Anián-szoros (a csak 1728-ban felfedezett Bering-szoros) merre van. Úgy gondolták, hogy a szoros valójában Kalifornia-szigetétől indul, és azon át lehet viszonylag rövid úton hajózni a Csendes-óceánról az Atlanti-óceánra.

Nos, ezt az Anián-szorost indult el keresni görög tengerészünk is: két felderítő utat tett Új-Spanyolország alkirályának, Luis de Velasconak és de Salinas márkinak a parancsára. Az első út során 200 katona és három kis hajó indult el, ám ahogy a hajók elérték Kalifornia partjait, lázadás tört ki, és a hajók kénytelenek voltak visszatérni, ez az expedíció kudarcot vallott. 1592-ben viszont, második útján már Juan De Fuca sikert aratott, eljutott a mai Kanada és USA határán fekvő területekig.

A Flattery-fok Washington állam északnyugati csücskén – Drónfotó:  shutterstock

Az út során De Fuca felfigyelt egy „magas csúcsra vagy tornyos sziklára is”, amely a Fuca-oszlop lehetett, egy magas, majdnem téglalap alakú szikla a Flattery-fok nyugati partján, Washington állam északnyugati csücskén, a Juan de Fuca-szoros mellett.

A Flattery-fok

Miután visszatért Acapulcóba, De Fuca soha nem kapta meg azt a jutalmat, amit Velasco többször is ígért neki. Két év elteltével az alkirály felszólítására De Fuca Spanyolországba utazott, hogy személyesen a bíróság elé vigye ügyét. Az idősödő görög újra csalódottan és a spanyoloktól undorodva elhatározta, hogy visszavonul kefalóniai otthonába.

Kefalóniába való visszatérése előtt, 1596-ban Juan elmesélte életét egy velencei angol tisztnek (Michael Lok), aki meggyőzte, hogy felajánlja szolgálatait Spanyolország ősellenségének, Erzsébet királynőnek, ám ebből végül semmi nem lett, de az angol 1604-ben kiadta Juan de Fuca naplóját.

Tegyük hozzá, hogy voltak, akik fiktív személynek gondolták, de 1859-ben azonban az Egyesült Államok Jón-szigeti konzulja segített egy amerikai kutatónak, aki megállapította, hogy Juan de Fuca nemcsak, hogy valódi személy, hanem családja és története jól ismert a Jón-tenger görög szigetein.
Juan tehát miután otthagyta a gyarmati szolgálatot, visszatért szülővárosába, a kefalóniai Valerianosba, s ott töltötte utolsó éveit. 1602. július 23-án halt meg.

Emlékezete: amikor 1787-ben Charles William Barkley angol kapitány az Imperial Eagle hajón (újra) felfedezte a De Fuca által leírt szorost, átnevezte Juan de Fuca-szorosnak. Azóta a festői Vancouver-sziget (Kanada, British Columbia) és a lenyűgöző Olympic-félsziget (USA, Washington) között található tengerszoros a Juan de Fuca-szoros (Strait of Juan de Fuca) nevet viseli.

A Juan de Fuca-szoros műholdképen

A Juan de Fuca-szoros egyébként a jégkor végén született, a területet 14,5 ezer éve még jég borította, majd kb. egy évezred alatt visszahúzódva szárazra került, de csak rövid időre, néhány száz év alatt az emelkedő tengerszintnek köszönhetően apránként kezdte felvenni a ma látható arcát. Jelenlegi tengerszintjét és arculatát kb. 5500 éve érte el a terület – olvasható Landy-Gyebnár Mónika Fejlődő turzás Kanada határán című cikkében a National Geographic magazinban.

Juan de Fuca Marine Trail – Fotó: Wirestock Creators

A szorosról aztán további elnevezések születtek, a Vancouver-sziget nyugati partján található Juan de Fuca tartományi parkot (Juan de Fuca Provincial Park) a szorosról nevezték el, csakúgy, mint az azonos nevű túraútvonalat (Juan de Fuca Marine Trail).

A Juan de Fuca-lemez – Forrás: volcanoes.usgs.gov

És róla nevezték el a Juan de Fuca tektonikus lemezt (Juan de Fuca Plate) a Vancouver-sziget partja közelében, ez a Föld egyik legkisebb tektonikus lemeze. A Juan de Fuca-lemez (mikrolemez), a Juan de Fuca-hátságból (Juan de Fuca Ridge) származik, mely a Juan de Fuca-lemezt az észak-amerikai lemez alá tolja, létrehozva ezzel a Cascadia szubdukciós zónát (illetve a Cascade vulkáni ívet, melynek egyik híres tagja a Mount St. Helens).

A görög hajósra két szobor is emlékezik, az egyik Görögországban, a másik Kanadában. 2017. augusztus 5-én a kefalóniai Argostoliban állították fel Juan de Fuca szobrát, és ezzel egy időben a kikötő nevét is megváltoztatták a felfedező tiszteletére. 2018. április 24-én a kefalóniaihoz hasonló szobrot állítottak fel Kanadában, a Vancouveri Múzeumban (MOV), a Chestnut St 1100. szám alatt. A görög zászlót viselő mellszobor a híres görög szobrász, Ioannis Bardis alkotása.

Barna Béla

Ioannis Bardis szobrász – Forrás: GreekReporte.com

 

Személyes: a Juan de Fuca-szoros környékén 2016-ban jártam, 2016. szeptember 3-án szombaton Seattle városát néztem meg, majd észak felé autóztam, Ferndale városában egy tipikus autós motelben aludtam 55 dollárért (ott készült az alábbi kép), majd onnan tovább autóztam egy határátkelést követően Kanadába, Vancouverbe.

USA, Ferndale, Washington állam 2016. szeptember 4. – Fotó: Barna Béla

Vancouver – Fotó: Barna Béla