Floridában, messze benn a tenger közepén van Key West, s ott van egy nagyon népszerű látványosság, mely az USA legdélebbi kontinentális pontjaként hirdeti magát, s mellyel nagyon sokan fotózkodnak. 

A különleges földrajzi pontok meghatározása sem kontinensnél, sem országnál nem olyan egyszerű. Nincs ez másként a tengerentúli területekkel vagy szigetekkel rendelkező országoknál sem. Így például az, hogy hol is van az USA legdélebbi pontja, arra sem egyszerű a válasz, attól függően külbirtokokat, szigeteket, stb hogyan számolunk.

A kontinentális USA legdélibb pontja Folrida, Key West

Ha a külbirtokokat is nézzük, akkor az Egyesült Államok legdélibb pontja a Rose-atoll (Rose Atoll) Amerikai Szamoán (14°34′11″S 168°9′10″W).

Ahhoz, hogy a következő szintet megértsük, tudnunk kell, hogy az USA alkotmányjoga különbséget tesz „bekebelezett” és „bekebelezetlen” (corporated és incorporated), valamint „szervezett” és „szervezetlen” (organized és unorganized) területek között. A Palmyra-atoll (Palmyra Atoll) egy 12 km² területű, lakatlan atoll a Csendes-óceán északi részén. Ha a legdélibb pontot keressük az Egyesült Államok teljes területén („southernmost point in all U.S. incorporated territory”), akkor ez a Palmyra-atoll a nyerő (5°53′2″N 162°4′42″W).

Aztán van olyan, hogy az USA 50 államát („southernmost point in the 50 states”) nézzük, akkor a legdélibb pont Ka Lae, Hawaii szigetén (18°54′39″N 155°40′52″W) van.

És persze van olyan is, hogy csak az USA törzsterületét („southernmost point on the U.S. mainland”) nézik, ekkor az Egyesült Államok szárazföldjének legdélibb pontja Floridában van: Cape Sable (25°7′6″N 81°5′11″W).

Repülés Key West fölött – Fotó: Barna Béla

Key West a Miami-Havanna járatból – Fotó: Barna Béla

Ilyen autópályán lehet haladni Key West felé, a tenger fölött – Fotó: Barna Béla

És a végére hagytam kirándulásunk célpontját, a floridai Key Westet (24°32′38.724″N 81°48′17.658″W), mely alapvetően „az USA legdélebbi kontinentális pontja” („southernmost point continental U.S.A.”) kitétellel hirdeti magát, vagy a legdélibb beépített hely az összefüggő 48 államban („southernmost incorporated place in the contiguous 48 states”). Ez is több kérdést vet fel, például, hogy oké, hogy kontinentális, de Key West igazából egy sziget, igaz, autópályán lehet ide eljutni.

Whitehead Spit, az USA haditengerészetének területe – Fotó: Barna Béla

Maradjunk az egyszerűség kedvéért abban, hogy az USA (egyik) legdélebbi pontja Key West, azon belül is a Whitehead Spit, amely azonban az Egyesült Államok haditengerészetének területén található, ahová civil turisták nem léphetnek be.

Egy régi fotó a legdélibb pontról – Fotó: Flip Schulke

Az új betonbója – Fotó: Barna Béla

Így az ahhoz legközelebbi területen, a South és a Whitehead Streets sarkán állíttatta fel egy bója betonmásolatát Key West városa 1983-ban. Az ikonikus bója felirata: „90 mérföld Kubáig”. Az emlékművet 2017-ben az Irma hurrikán által okozott károk után újrafestették. Manapság is ez az egyik legtöbbet fotózott látványosság Florida Keysen.

Barna Béla

A szerző Key Westen, az USA egyik legdélebbi pontján