Ausztria legnagyobb középkori kolostora a lilienfeldi ciszterci apátság, és Lilienfelden rendezték meg a sítörténelem első műlesikló versenyét is. Nem csak a zarándokoknak és az alpesi síelőknek érdemes azonban Alsó-Ausztria e gyöngyszemét felkeresni: Lilienfeld tavasztól őszig és ősztől tavaszig egyaránt remek bakancsos túrahely, akár kisgyerekekkel is.

lilienfeld varos (5)

Az Északi-Mészkő-Alpok előterében, a Traisen folyó partján, 383 méteres tengerszint feletti magasságban búvik meg egy osztrák városka, a mindössze 2921 lakosú Lilienfeld (2016-os adat).

a ciszterci kolostor alapítólevél pecsétjén először jelenik meg Ausztria címere, és így Lilienfeldet tartják az osztrák piros-fehér-piros zászló szülőhelyének

Pont olyan, mint ahogyan az ilyen idilli helyeket képzeljük: erdők és hegyek vadregényes környezetében áll egy cisztercita kolostor. A Lilienfeldi apátságról azt érdemes tudni, hogy ez Ausztria legnagyobb középkori kolostora: még 1202-ben alapította a kolostort Dicsőséges Lipót (Leopold IV. dem Glorreichen). Érdekesség, hogy az alapítólevél pecsétjén először jelenik meg Ausztria címere, és így Lilienfeldet tartják az osztrák piros-fehér-piros zászló szülőhelyének.

lilienfeld varos (3)

Az apátság egyben a Babenbergek idejéből fennmaradt legnagyobb építmény, a 82 m hosszú, ma barokk díszítésű templom pedig egyike Ausztria legnagyobb templomainak. Keresztelőkápolnája gótikus, 19 m magas főoltára a szomszédos Türnitzben bányászott fekete márványból készült. Mindenképp érdemes szólni a kolostor 1730-ban berendezett szépséges könyvtáráról, mely 39000 régi és értékes művet, köztük 226 régi kéziratot őriz.

lilienfeld varos (4)

És arról is szólni kell, hogy Lilienfelden van eltemetve Pyrker egri érsek, Magyarország harmadik legnagyobb templomának, a főszékesegyháznak az építtetője, s egyben a pesti Szépművészeti Múzeum egyik megalapítója. Bár egészen pontosan úgy áll a dolog, hogy Pyrker János László, a híres főpap testét ugyan itt, az alsó-ausztriai lilienfeldi apátság sírkertjében helyezték örök nyugalomra, szívét azonban kívánsága szerint Egerbe vitték egy leforrasztott urnába zárva, mert mint mondotta: „Egerért dobogott az, legyen az egrieké.” Pyrker János László egyébként 1772. november 2-án született a fejér megyei Nagylángon. Tiroli eredetű édesapja nemesi származású uradalmi tiszttartó volt. Gimnáziumi tanulmányait Székesfehérváron végezte, jogot Pécsett hallgatott, majd húszévesen belépett a ciszterci rendbe. 1812-ben már a lilienfeldi apátság élére került. Később volt szepesi püspök is, sőt 1820-ban ő lett az egyetlen nem olasz származású velencei pátriárka! 1827-ben aztán a császár egri érsekké nevezte ki. Kevesen tudják, hogy működése alatt az egri érseki palota déli szárnyában képtárat rendezett be, melyet 1836-ban a Nemzeti Múzeumnak ajándékozva megvetette a későbbi Szépművészeti Múzeum alapját. Pyrker 1847-ben hunyt el Bécsben.

Lilienfelden van eltemetve Pyrker egri érsek: a híres főpap testét itt, az alsó-ausztriai lilienfeldi apátság sírkertjében helyezték örök nyugalomra, szívét azonban kívánsága szerint Egerbe vitték egy leforrasztott urnába zárva

Az apátság mellett a botanika kedvelőinek érdemes egy sétát tenni a kolostor melletti botanikus kertben (Stiftspark) is: itt találjuk Ausztria legnagyobb tulipánfáját. Az apátság mellett fontos látnivalója még Lilienfeldnek a Traisen folyó másik oldalán álló múzeum. A gótikus kaputoronyban berendezett múzeum bemutatja a régió történelmét (bányászat, ipar), de a legjobb része a múzeumnak a Zdarsky-emlékterem, ahol számos történelmi eszköz tanúskodik a síelés úttörőjének működéséről.

lilienfeld varos (6)

Szent Bernát (1091-1153) és Mathias Zdarsky vasútállomás melletti szobrainak megtekintése után induljunk is el a nyomába, fel a hegyekbe. Lilienfeldről a múzeum elől indul és ott is fejeződik be a róla elnevezett Mathias Zdarsky-körtúra (15 km hosszú túraút, kb. 11 óra), de természetesen számtalan jelzett ösvény közül választhatunk.

Lilienfeldtől délre emelkedik a 729 m magas Spitzbrandkogel, erre is fel lehet caplatni, de ha csak egy napunk van az itteni túrázásra, akkor érdemes a vízesés-útnak (Wasserfallweg) nevezett másfél órás cirka másfél kilométeres túrát megcsinálni egészen a 956 m magasan fekvő Lilienfelder Hüttéig, majd onnan tovább fel az 1248 méter magas Muckenkogelra. Ide egyébként egy együléses libegő is vezet.

lilienfeld varos (1)

A 460 méteren fekvő völgyállomásról induló együléses libegőt azért is érdemes választani, mert így különleges nézőpontból csodálhatjuk meg a Nagy-vízesést (Gr. Wasserfall, de nevezik Lindenbrunner-vízesésnek is). A libegő felső állomásától bő negyedórányi séta a Muckenkogel tetején (1248 m) lévő Klösterpunkt (Kolostorpont) nevű kilátóhely.

DSCF7044

A csúcson egy sárga iránytáblákból álló fa mutatja, hogy milyen távolságra vannak különböző helyek: így Herzogenburg Ágoston-rendi kolostora 34,6 km, a Göttweigi bencés apátság 42,9 km, de nincs messze innen a Melki apátság (34,4 km) sem, Lilienfeld kolostorát pedig egészen pontosan 3,6 km távolságból csodálhatjuk a völgy alján.

DSCF7040

A táblafáról leolvashatjuk továbbá, hogy a Klösterpunktól St. Pölten dómja 25 km, a híres zarándokhely, Mariazell bazilikája 31,7 km, a bécsi Stephansdom pedig 62 km.

DSCF7029

Az iránytáblákon kívül más tájékoztató táblákat is találunk a csúcson, az egyiken Pyrker érsek Ausztria szépségeiről írott szösszenetét.

DSCF7025

A másik tábla pedig arról tájékoztat, hogy a XIX. század utolsó éveiben itt fejlesztette ki Zdarsky az alpesi sítechnikát. Az alpesi sízés úttörője Mathias Zdarsky (1856-1940), morvaországi származású lilienfeldi birtokos, tanár festő és szobrász volt, aki először készített a sarkakat is rögzítő kötést. 1904-ben már több mint ezer tanítványa volt. Itt, a lilienfeldi Muckenkogelen tartották meg 1905 március 19-én Zdarsky irányítása mellett a sítörténelem első műlesikló versenyét.

a lilienfeldi Muckenkogelen tartották meg 1905 március 19-én Zdarsky irányítása mellett a sítörténelem első műlesikló versenyét

Fontos még megemlíteni, hogy a hegyről természetesen látszik az egyik legszebb alakúnak tartott osztrák hegy, az 1892 m magas Ötscher is.

DSCF7049

A Muckenkogelről a Mathias Zdarsky-panorámaúton tehetünk egy kis kört, s továbbmehetünk a Hinteralpe (1313 m) felé, ahol a Traisner Hütte és a Klosteralm (1067 m) érintésével térhetünk vissza a libegő felső állomásához.

Lilienfeldet legkönnyebben Bécsből az A1-es autópályán közelíthetjük meg, letérni a St. Pölteni-csomópontnál kell, onnan 29 km a város. Az ülőszékes felvonó reggel 9-től délután négyig jár. Egy oda-vissza libegés ára felnőtteknek 11 euro/fő, gyerekjegy (6-tól 15 éves korig): 7,5 euro, hatéves kor alatt ingyenes (2016).

Kép és szöveg: Barna Béla

A cikk eredetileg a Hegyisport és Turista Magazin 2007 márciusi számában jelent meg.