Kassától nem messze, emelkedik egy szép sziklás, szép panorámás csúcs, melyet kevesen ismernek: ez a Szivec (Sivec). 

Útjelzők a Szivecen – Fotó: Barna Béla

Kis csapattal a Szivecre – Fotó: Barna Béla (2018. aug. 17.)

A szlovák geomorfológiai hegységbeosztás szerint a Fekete-hegység (Čierna hora) különálló terület, melyet délről a Kassai medence (Košická kotlina), nyugatról a Volovské vrchy, északról a Šarišská vrchovina határol, illetve folytatása északnyugat felé a Branisko. A Čierna hora hegység legmagasabb pontja az 1028 méter magas Roháčka.

Ettől lényegesen alacsonyabb a Sivec 781 méter magas sziklatömbje, Kassától nem messze, s egyes beosztások szerint az Óruzsini-karszt területén található. Alacsony hegy, viszont a kis hegységnek ez a legnagyszerűbb kilátást adó csúcsa.

Kilátás a Szivecről – Fotó: Barna Béla

Egyes internetes leírások azt írják, hogy „Gömör legszebb panorámája”. Nos, Gömörhöz soha nem volt köze a Sivec csúcsnak. Egyrészt, mert Abaúj-Torna vármegye területén feküdt, igaz annak szélén, szinte határcsúcs volt Sáros vármegye felé, de Szepes vármegye hármashatára is közel van a csúcshoz. Szóval a Sivec az abaúj-tornai panorámát, sárosi és szepesi panorámát kínál.

Fotó: Barna Béla

De hogy is jutunk el ide? A hegy Kassabélához van a legközelebb. Borovszky Samu monográfiasorozatának Abaúj-Torna vármegyét tárgyaló része szerint: „A kassai járásban még a nagyrészt Kassa város birtokát képező Kassa-Bélát érjük először, ha a városból északnyugat felé indulunk, a szepesi hegyek alján balra hagyván a kassaiak kies üdülőhelyét, a Bankót. Elragadóan szép és változatos tájrészletek, sűrü erdőségek, sziklacsoportozatok, a mészkőhegység érdekes alakzatai gyönyörködtetnek bennünket lépten-nyomon, mialatt egyre magasabbra emelkedünk. Az út két oldalán kohók, bányák és fürészmalmok váltják fel egymást, míg az út legmagasabb pontjáról, az 562 méternyi hegygerinczről leereszkedve, Kassa-Bélába lépünk.”

Kassabéla (Košická Belá) 380 méter magasan fekvő település, innen tovább haladunk a víztározó (vodná nádrž Ružín) partjára.

Híd át a hegyi tavon – Fotó: Barna Béla (2004)

Híd át a hegyi tavon – Fotó: Barna Béla (2004)

A kis hegyi tavon átmegy egy híd (328 m), mi pedig ezen a helyen északra fordulunk a zöld jelzésen. Rövid ideig a tóparton haladunk, majd keletre fordulunk, és felcaplatunk 700 méter magasra (Priehyba pod Sivcom). A hídtól idáig bő egy óra a menetidő, majd innen még plusz 20 perc a Sivec 780,8 méter magas csúcsa. A hídtól a csúcsig tehát 452,8 méter szintkülönbséget teszünk meg felfelé másfél óra alatt.

Túraút a Szivecre

A csúcsról szép a kilátás az alattunk folyik a Hernád folyóra és felduzzasztott vizére. A Hernád (Hornád) folyó Hernádfő (Vikartovce) közelében, az Alacsony-Tátrában, a Király-hegy (Kráľ’ova hol’a) oldalában ered. A folyó teljes hossza 286 km, ennek szlovákiai szakasza 193 km. Vízgyűjtő területe 5436 km², ebből 4311 km² van Szlovákiában. A Hernád legismertebb szakasza a fantasztikus Hernád-áttörés, majd átfolyik Iglón és Kassán. Abaújnádasd (Trstené pri Hornáde) mellett elhagyja Szlovákiát, és muhi környékén ömlik a Sajóba.

A csúcsról az Óruzsini-víztározó (vodná nádrž Ružín) – Fotó: Barna Béla

Igló és Kassa között hozták létre a folyón az érdekes V-alakú Óruzsini-víztározót (vodná nádrž Ružín), úgy, hogy Ružin falut elárasztották: 1967-ben készült el az első ütem (Ružín I) majd 1972-ben a második (Ružín II).

A víztározó lentről – Fotó: Barna Béla

A duzzasztás után egy 3.9 km²-es tó jött létre, mely benyúlik a Gölnic (Hnilec) völgyébe is, de alapvetően a víztározó az eredeti Hernád folyó meandervonalú medrét követi. A tó mélysége helyenként eléri az 50 méteres mélységet is. A tó víztömege 59 millió km³.

A szerző a Szivec szikláin (2018)

A Drienková skala szikláin – Fotó: Barna Béla

Ha kigyönyörködtük magunkat a Sivec mészkőszikláin, elindulunk lefelé. Visszafelé a Drienková skala szikláihoz vezet egy kitérő ösvény. Túránk végeztével beülhetünk sztrapacskázni egy tóparti étterembe, rögtön a híd mellett.

Kép és szöveg: Barna Béla

A 780 méter magas Sivec megmászásához a 115-ös számú Harmanecben kiadott Šarišská vrchovina – Branisko (1:50000) ajánlott. A hegy lábánál fekvő Košická Belá (Kassabéla) Budapesttől 281 kilométerre fekszik, Miskolctól csak 109 kilométer, Kassától pedig mindössze 20.

A Szivec a Šarišská vrchovina – Branisko térképen