Az Andok egyik legszebb hegyvonulatának, a perui Cordillera Blanca vidékének egy igen szép tava a 4200 m magasan fekvő Parón-tó (Laguna Parón). A tótól északkeletre magasodik az Artesonraju hegye, de mi köze ennek Hollywoodhoz, illetve a Bodrogközhöz? Elmesélem.

Laguna Parón – Fotó: Barna Béla

A perui Andok Limától északra levő szakaszán a nyugati lánc belső, gyűrt vonulatának több mint 20 csúcsa magasodik 6000 méter fölé. Ez a Cordillera Blanca, a legendásan szép Fehér-hegység, amely a Föld trópusi magashegységei közül talán a legszebbek közé tartozik.

A tó környéke Peru térképén

A világ legszebb túraútvonalai című könyv a következőket írja erről: „A 22 hatezer méter feletti csúccsal bíró hegyvonulat mind magasságban, mind kiterjedésben, mind látványban a második helyen áll a hatalmas Himalája mögött”.

Fotó: Barna Béla

Az Andok legszebb hegyeit rejtő Cordillera Blanca 180 km hosszú hegyvonulatában emelkedik a tökéletes piramis alakú Alpamayo és itt magasodik Peru legmagasabb hegye, a 6788 méteres Huascarán is.

A hegyvonulaton belül van egy fantasztikus patkó alakú vonulat, melynek közepén helyezkedik el az Andok egyik legszebb tava, a Paron-tó (Laguna Paron).

Az Artesonraju – forrás: wikipedia

A Paramount Pictures logója

A tavat körülölelő patkó alakú lánc északi részén találjuk az Aguja I (5840 m) és Aguja II (5888 m) csúcsokat, tőlük keletre a Caraz (6025 m) tömbje emelkedik. A tótól északkeletre magasodik az Artesonraju (6025 m). Kevesen tudják, hogy ez a hegy a Paramount filmstúdió szimbóluma is egyben. A piramis alakú hegy, amely a Paramount Pictures logóján látható, a legrégibb hollywoodi stúdiójelkép és bizony ez a perui Artesonraju-csúcsot ábrázolja. A Paramount Pictures egyébként a világ egyik legnagyobb filmvállalata, s érdekesség, hogy a bodrogközi születésű Adolf Zukor, eredeti nevén Cukor Adolf (Ricse, 1873 – Los Angeles, 1976) magyar származású producer, a hollywoodi filmgyártás egyik létrehozója alapította meg 1912-ben. Szóval így függ össze a Bodrogköz Hollywood-dal és a Parón-tó fölé magasodó Artesonraju heggyel.

A tó környékének hegyláncai s csúcsai

Visszatérve a csúcsokhoz: a patkó közepén pedig a Parón (5600 m) és a fantasztikus Pirámide (5885 m) emelkedik. A patkó déli szárát a Chacraraju, a Pisco 5772 m és a Huandoy (6395 m) csúcsok alkotják.

A nemzeti park és világörökség tábla a tónál – Fotó: Barna Béla

A Huascarán Nemzeti Park határain belül található türkiz vizű Parón-tó egyébként a Cordillera Blanca legnagyobb tava: hossza 3,7 km átlagos szélessége pedig 700 m.

Vízszintje eredetileg 4185 m magasan volt, de jelenleg már csak 4155 méteren. Ennek oka, hogy az eredetileg 75 m mély tó gátjának az összeomlását megakadályozzák: a vízszintet egyébként egy alagút és egy víz alatti kapu szabályozza. További érdekesség, hogy a tó vizét korábban a Cañón del Pato vízerőművekhez használták, 2008 óta ez a felhasználás megszűnt: 2010. február 5-én a Parón-tavat a Nemzet Kulturális Örökségévé nyilvánították.

Fotó: Barna Béla

A Paron-tó népszerű egynapos túracélpont, főleg akklimatizációs kirándulásra. A parkolótól indulva egy kis emelkedés következik, majd elénk tárul a türkizen tündöklő tó, hátterében pedig a szép szabályos Nevado Piramide csúcsa. Egy kicsit feljebb mászva a sziklás morénán, a Piramide-től balra kibukkan kicsit a Paramount-hegy is, melynek ugye igazi neve Artesonraju (a raju állítólag havas hegyet jelent).

Fotó: Barna Béla

Itt a köveken érdemes kicsit leülni, s nem tenni mást, mint nézni a tavat, s az Andok gyönyörűséges hegyeit.

Kép és szöveg: Barna Béla

A szerző a Parón-tónál – 2022. május 7., szombat