Arthur Rimbaud (1854-1891) francia szimbolista költő kétszer is dolgozott Ciprus szigetén. Egyszer Oroklini faluban egy kőfejtőben, másodjára pedig a Tróodosz-hegységben, Pano Platres faluban 1880-ban a ciprusi brit főkormányzó részére készülő üdülő építési felügyelőjeként.

Rimbaud 1878 szeptemberében érkezett először Ciprusra, akkor a kőbányászatot felügyelte művezetőként Xylofagou és Oroklini (Ορόκλινη) faluban. Az akkor huszonnégy éves Rimbaud benyomásai a szigetről nem voltak a legjobbak. A franciaországi családjával és barátaival folytatott levelezésében úgy írja le Ciprust, mint egy tengerközeli sivatagot, egyetlen fa nélkül. Lárnakából 1879 februárjában küldött első levelében megemlíti, hogy 19 másik európai dolgozott vele munkavezetőként, akik közül az éghajlat miatt mind megbetegedett, 3-4 pedig meghalt. 1879 áprilisában a családjának küldött második levelében megemlíti, hogy elviselhetetlen hőségtől, szúnyogoktól és bolháktól szenved. Rimbaud is tífuszos lett, és vissza kellett mennie Franciaországba, hogy felépüljön.

Rimbaud Cipruson

1880-ban visszatért a szigetre, ekkor lett a Tróodosz-hegységben, Pano Platres faluban a ciprusi brit főkormányzó részére készülő üdülő építési felügyelője. Görög és francia nyelvű, 1946-ban avatott emléktábla örökíti meg ezt a kalandját. Ma ez a ciprusi köztársasági elnök üdülője.

Ann Villiers festménye a kormányzói üdülőről

Második ciprusi tartózkodása során élete egyébként még elviselhetetlenebbé válik: családjának írt levelében panaszkodik a hőségről, az erős szélről és a jégesőről. Rendkívül magányosnak érezte magát, és gyűlölte az őt körülvevő munkásokat és falusiakat.

Rimbaud bélyegen

A Rimbaud ciprusi tartózkodásával kapcsolatos részletek azonban továbbra is vázlatosak – Christopher Hitchens pajkosan azt feltételezi, hogy Rimbaudnak homoszexuális kapcsolata lehetett Herbert kapitánnyal, azaz később Lord Kitchenerrel, aki Rimbaud-val egy időben tartózkodott a szigeten. Lord Kitchener az egyik legismertebb brit katonatiszt egyébként az angol gyarmatosítás korából.

A kalandor Rimbaud egyébként Ciprus szigetéről Egyiptomba hajózott, majd a mai Jemen (Áden), Etiópia (Harar, Abesszínia, Ogaden) Dzsibuti és Szomália területét járta be, mindeközben pedig vadházasságban élt egy abesszin nővel. Kevesen tudják, hogy az egykori szimbolista költő bizony utazásairól beszámolót készített a párizsi Földrajzi Társaságnak!

Barna Béla

Rimbaud Ciprus szigetéről Egyiptomba hajózott, majd Etiópia vidékét járta be