A szíriai Maalula a szíriai maronita keresztények központja, ahol Jézus nyelvét, az arámit beszélik. Itt van a világ egyik legrégebbi kolostora is. 1994-ben jártam ott. 

Malula helyzete piros ponttal jelölve

Az Antilibanon egy hegyvonulat Libanon és Szíria között, amely észak-déli irányban vonul kb. 150 km-en át húzódik. 1994-ben, amikor egy hónapot Szíriában töltöttem (az ország társadalomföldrajzából írtam szakdolgozatomat), az Antilibanon hegység környékét is bejártam (Szednaja, Zabadani, stb).

Szíriai vízumom 1994-ből

Így jutottam el Maalulaba, ahol a világ egyik legrégibb klastromát találjuk: a Szent Tekla (Szent Pál tanítványa) által alapított zárdát néztem meg itt 1994. július 18-án. Az akkoriban nagyon soknak számító egy tekercs diát fényképeztem itt el a sziklák között megbúvó gyönyörű településen. Ezekből a diákból sajnos mindössze 3 maradt meg, ezeket beszkenelve csatolom most ehhez a bejegyzésemhez.

Malula látképe 1994-ben – Fotó: Barna Béla

Ugyancsak egy régi beszkennelt cikk mentette meg bejegyzésemet Maaluláról: a cikkem a Turista Magazin 1995 júniusi számában jelent meg, idézem:

a legenda szerint Szent Pál tanítványa, Szt. Tekla alapított itt zárdát

„Következő kirándulásom a Damaszkusztól 60 km-re északra fekvő Maalúlába vezetett. Hegyek között, 1500 m magasságban bújik meg ez a falu, amelyben a világ legrégibb klastroma található: a legenda szerint Szent Pál tanítványa, Szt. Tekla alapított itt zárdát. Először ide mentem fel, majd a közelben, egy sziklából fakadó forrásnál leültem egy kicsit. A forrás csodatévő erejében hisznek a zarándokok, én csak szomjamat oltottam, és máris elindultam felfelé, bolyongani a kopár kréta és jura kori mészkősziklák világába. Egy szűk szurdokban kanyarogtam egy ideig felfelé, majd magasabbra érve sziklába vájt barlangok között sétáltam: ezek korábban temetkezési helyek voltak, ma némelyiket emberek foglalták el. Az egyik hegy tetején, 1720 m magasan elmentem Szt. Szergiosz görög katolikus kolostora mellett, bolyongtam még egy ideig, majd visszamentem a faluba. A boltban feltűnt, hogy nem arabul beszélnek egymással az emberek: Maalúlában még mindig él az arameus, amely a sémi nyelvcsoport egyik legrégibb nyelve, a héberrel rokon és állítólag ezt beszélte Krisztus is”.

Maalula, 1994 – Fotó: Barna Béla

Akkori írásom kiegészítéséül, az i.sz. 30 körül Ikónium (ma Konya, Törökország) városában született Szent Tekláról (Thekla, ógörögül: Θέκλα) annyit kell még tudni, hogy a legenda szerint az a sziklahasadék, amelyről írtam, akkor keletkezett, amikor Szent Tekla imái hatására megnyílt a hegy. Tekla egy előkelő római lány volt, aki Szent Pál tanítványaként áttért a keresztény hitre. Mivel azonban apja egy pogány rómaihoz akarta hozzákényszeríteni, ezért elmenekült. Apja emberei hegyen-völgyön át üldözték a lányt, egészen Maaluláig. Itt mivel véget ért a menekülőút, Tekla ezért elkezdett imádkozni. A szikla megnyílt, a lány pedig megmenekült, a katonák pedig a csodát látva ide már nem merték követni.

Szent Tekla kolostora

Tekla letelepedett megmenekülésének a helyén, majd itt is temették el- sírja és a mellette fakadó csodatévő forrás az ortodox apácák kolostora feletti sziklafalban található.

Malulai képeslap

S hogy mi van most Maalulában? Nos, a szíriai polgárháború sajnos nem kímélte ezt a helyet sem: 2013-ban az al-Kaidához köthető szélsőséges iszlamista Al-Núszra csoport szerezte meg az ellenőrzést a település felett. 2014. április 14-én a Hezbollah segítségével viszont ismét visszafoglalta a Szír Hadsereg Maalula városát. Itt tartunk most.

Kép és szöveg: Barna Béla

Maalula helyzete egy domborzati térképen