A kör alakú, 1532 km² területű Gran Canaria egy mini kontinens, északi részén buja növényzettel és banánültetvényekkel, közepe kopár vulkáni táj, déli partja Maspalomasnál pedig száraz és sivatagos.

Maspalomas dűnéi – Fotó: Barna Béla

Gran Canaria déli részén, Playa del Inglés és a vele összenőtt Maspalomas központtal hatalmas üdülőövezetet építettek ki: a tengerparton több tíz kilométeren át sorakoznak a strandok és szállodák százai. De nem az üdülőövezet itt a kuriózum, hanem hogy itt található a három kilométer hosszú és másfél kilométer széles Maspalomas „homoksivatag” (Las Dunas de Maspalomas).

Ha ezt látni akarjuk, akkor kiindulási pontnak érdemes venni Maspalomas település világítótornyát (Faro de Maspalomas).

A világítótorony – Fotó: Barna Béla

A Maspalomas déli részén álló torony 65 méteres magasságával az egész Kanári-szigetek legmagasabb világítótornya, és egyben Gran Canaria szigetének legdélebbi pontja is.

A világítótoronytól elindulva sivatagnéző sétánkra, először a brakk- és édesvizű tavat, a Charca de Maspalomas-t érjük el, mely tulajdonképpen egy árapályos, nádas lagúna, ahol főleg gémek, fajdtyúkok, kacsák, vízityúkok és széki lilék élnek: ezeket egy jó kis tábla mutatja be részletesen.

Maspalomas, lagúna – Fotó: Barna Béla

Amióta a vidék 1987 óta védett lett, azóta még több madár költ itt a nádasban és a part melléki sásosban, de a költöző tengeri és gázlómadarak is szeretik Maspalomast. És meg kell még említeni, hogy a lagúna nyugati, köves partja a kanári gyíkok élőhelye.

Maspalomas, homokdűne – Fotó: Barna Béla

A Charca de Maspalomas után tehetünk egy kis túrát a dűnékhez, kalandozhatunk homokdűnéről le-fel. A sziget homokdűnéit még időben természetvédelmi területté (Reserva Natural Especial de Las Dunas Maspalomas) nyilvánították 1987-ben, ahol tökéletes ízelítőt kaphatunk az innen csak 250 kilométerre fekvő Szaharából.

Sivatag az óceánparton – Fotó: Barna Béla

Hogy a homok onnan származik-e, nem lehet teljes bizonyossággal állítani, eredetéről a geográfusok között is folyik vita. Az egyik magyar utikönyv szerint a dűnék anyaga javarészt szétmorzsolt, partravetett korall és kagyló. Hevesi Attila akadémikus geomorfológus azonban úgy magyarázta a keletkezésüket, hogy a Pozo de los Nieves hegycsoportját fölszabdaló, mély, nagyesésű, többnyire időszakos vizű vad völgyek közül a leghosszabbak dél felé indulnak, a hordalékukat a sziget hullámverési szinlőjének lapályára teregetik szét. E hordalékkúpok homokját télen a nyugati szelek, nyáron az északkeleti passzátok fújják ki, s szállítják egészen az óceánpartig. Hevesi szerint „a csaknem folyton mozgó homokfodrok szinte szemlátomást növekednek sarlószárnyaikkal a szélárnyékos oldalra elnyúló barkán-buckává. A barkánok majdnem félévig a passzátok, aztán a nyugati szelek irányába „állnak be”, szélirányváltáskor pedig rövid időre csillagbarkánná alakulnak. A homok világosvöröses-sárga színe igazolja, hogy a gyorsan bevágódó vízmosások nemcsak bazaltos, hanem világosabb savanyúbb lávákat is átmetszenek”.

Maspalomas, homokdűne – Fotó: Barna Béla

A maspalomasi minisivatag egyébként 418 hektáron terül el, némelyik dűne gerince pedig akár 10 m magas is lehet. Legszélesebb pontjukon másfél kilométernyire nyúlnak be a sziget belseje felé. A dűnéken tett kellemes túra után visszasétálva megkerülhetjük újra a tavat, ahonnan gyönyörűen látszik a belső hegyvidék, melynek legmagasabb pontja a Pico de las Nieves (1951 m) vulkán. És ami a legszebb az egészben: amikor a sziget belsejében a vulkán tetején vihar tombol, az óceánparti sivatagban akkor is süt zömében a nap.

Maspalomas sivatag, háttérben vihar a hegyek felett – Fotó: Barna Béla

Persze nem csak gyalog járhatjuk be a dűnéket: tevegelésre is van lehetőség: (8 euró/fő/fél óra a gyerek, 12 euró a felnőtt tevegelés.

Tevegelés Gran Canarián – Fotó: Barna Béla

És akkor a Kanári-szigeteken is eszünkbe juthat a híres rímhányó, Romhányi József örökbecsűje: „Monoton üget a süppedő homokon a sivatag lova, a tétova teve tova”.

Kép és szöveg: Barna Béla

A szigeten való kirándulásokhoz a jó minőségű osztrák turistatérképet, a Kompass sorozatban a 237-es számú Gran Canaria 1: 50 ezres turistatérképet ajánlom, ezen természetesen Maspalomas is rajta van.

Az osztrák Kompas 237-es térképe

Bori lányom a dűnéken 2011. márcus 14-én – Fotó: Barna Béla