Az Atlanti-óceánban fekvő, 7273 km² területű Kanári-szigetek egyik tagja Gran Canaria, ennek fővárosa pedig Las Palmas. 1492-ben Kolumbusz első amerikai útján lehorgonyzott Las Palmas kikötőjében és időzött is a szigeten, sőt hazafelé Amerikából is megállt itt. Háza ma múzeum. 

Földgömb Kolumbusz házában – Fotó: Barna Béla

Az akkor 10 éves Bori lányunk több napja nyaggatott minket, hogy látni szeretné Kolumbusz házát, meg hogy ugye megyünk múzeumba. Tízéves gyereknél ez bizony üdvözlendő, úgyhogy engedve Bori kívánságának, 2011. március 17-én, csütörtök délelőtt Taurítóból elautóztunk Las Palmasba, megnézni magunknak Gran Canaria szigetének fővárosát.

Las Palmas 360 ezer lakosával a Kanári-szigetek legnagyobb városa

Las Palmas de Gran Canaria egyrészt a kábé 360 ezer lakosával a Kanári-szigetek legnagyobb városa. A Kanári-szigetek (spanyolul Islas Canarias vagy Las Canarias) egyébként Spanyolország legdélebbi autonóm közössége. Hét nagyobb és több kisebb sziget csoportját Marokkó partjaitól 125–200 kilométerre találjuk az Atlanti-óceánban. A híres turisztikai paradicsomi szigetvilág közigazgatásilag két provinciára oszlik: Las Palmas tartományhoz tartozik Lanzarote, Gran Canaria és Fuerteventura szigete, Santa Cruz de Tenerife tartományt pedig Tenerife, La Palma, Gomera és Hierro alkotja. És itt jön a csavar: a szigetek törvényhozása négy évenként, a választás után átköltözik Santa Cruz de Tenerifébe Las Palmasból, illetve fordítva.

Szóval ilyeténképpen fővárosba érkeztünk, ahol már nem emlékszem hol, de leraktuk az autót és először felfedeztük a sétálóutcás részt, ahol rögtön becéloztuk a Bori által kinézett Kolumbusz házat. A LP azt írja róla: „Kolumbusz háza a kanári-szigetek építészetének egyik ragyogó példája. Két belső udvarára körben pompás faácsolatú erkélyek sokasága tekint le”.

Kolumbusz háza – Fotó: Barna Béla

Állítólag ebben a házban szállt meg Kolumbusz Kristóf 1492-es első felfedező útja előtt, amíg várta, hogy megjavítják egy kormánylapátját. Ez ugyan nem bizonyított, de annyi nagyjából tudható, hogy 1492-ben Kolumbusz első amerikai útján valóban lehorgonyzott Las Palmas kikötőjében és időzött is a szigeten, sőt hazafelé Amerikából is megállt itt.

Emléktábla a házon – Fotó: Barna Béla

1492. augusztus 3-án indult el Palos kikötőjéből Kolumbusz Kristóf három hajója, a Santa Maria, a Nina, a Pinta, hogy az Atlanti-óceánon nyugati felé haladva elérjék Kínát és a Távol-Keletet. Az Amerika felfedezésével végződő expedíció a történelem egyik legjelentősebb utazása volt.

Kolumbusz 4 utazásának térképe

Az expedíció nem indult túl szerencsésen a genovai tengerész számára, ugyanis egyik hajója sérülése miatt már a Kanári-szigeteknél kikötőbe kellett vonulnia.

Fotó: Barna Béla

Palostól az út a Kanári-szigetekig 6 napig tartott. A Pintával több alkalommal is voltak gondok (kétszer eltörött a kormánya, valamint a hajó testén rés keletkezett). Gran Canaria partján lehorgonyoztak a Pintával és a javítás miatt szeptember elejéig ott időztek. Szeptember 9-én hagyták el a Kanári-szigetek utolsó szigetét El Hierrot (Ferrót). A második utazás során, 1493-ban is érintette Kolumbusz Gran Canariát.

Hogy járt-e a házban vagy sem, mindegy is, mert a ház mindenképp önmagában megérte hogy Las Palmasba autóztunk érte. Egyrészt a benne lévő múzeum ingyenes, másrészt a ház külseje is tök szép, de belülről talán még hangulatosabb.

A szerző Kolumbusz házában papagájjal – Fotó: Fekete Mona

Papagájok Kolumbusz házában – Fotó: Barna Béla

Belül pompás fedett udvar van kúttal és pár papagájjal, fotóztuk is őket rendesen. A múzeum termeiben különböző Kolumbusz-emlékeket láthatunk, a Nina, a Pinta és a Santa María modelljeit, meg fegyvereket és más tengerészeti tárgyakat.

A múzeum belsejében – Fotó: Barna Béla

Egy másik teremben látható egy hű rekonstrukció a Nina hátsó emeletfedélzetéről, a 105-ös teremben pedig térképek során keresztül láthatjuk, hogyan változott a világról alkotott kép.

Kolumbusz háza belülről – Fotó: Barna Béla

Van a múzeumban egy kis művészeti galéria a madridi Pradótól kölcsönzött képekkel, a pincében pedig a Kolumbusz előtti idők amerikai művészetét (Mexikóból származó szobrok, stb) mutatják be.

Végezetül járjuk körbe kívülről még egyszer a házat, mely egyébként a spanyol hódítás éveiben épült, és Pedro de Verának, a sziget első kormányzójának volt a palotája.

Kép és szöveg: Barna Béla

Bori Kolumbusz házában 2011-ben – Fotó: Barna Béla