Van egy német város, Triberg, ahová ha elkirándulunk, „két leget is üthetünk” egy csapásra. Itt zubog alá Németország állítólag legmagasabb vízesése (163 m) és itt, a város szélén láthatjuk a világ legnagyobb kakukkos óráját. 

Triberg városa – Fotó: Barna Béla

Nem is gondolnánk, hogy a Baden-Württemberg tartományban, a Fekete-erdő mélyén fekvő, kicsiny, mindössze 5178 lakosú Triberg i. Schwarzwald (684 m) városka több „leggel” is büszkélkedhet.

Tribergben találjuk a világ legnagyobb kakukkosóráját

Itt találjuk például a világ legnagyobb kakukkosóráját, az Eble Uhren-Parkban, a Triberghez tartozó Schonachbach településrészen.

A világ legnagyobb kakukkosórája – Fotó: Barna Béla

Érdekes élmény, ahogy kibújik az óriási kakukk az órából, mintha törpék lennénk egy terepasztal-világban. Az óra egyébként 4,5 méter magas és 4,5 méter széles maga az óra szerkezete, melyről bővebb információt a www.eble-uhren-park.de weboldalon találhatunk.

Triberg térképe

A kakukkosórán kívül Triberg szépséges gránit-hegyekkel övezett városában találjuk Németország legnagyobb vízesését: a Gutach folyó víztömeg 163 méter magasról, hét lépcsőn keresztül zuhog alá. A vízesés felső része 872 méter tengerszint feletti magasságban van, az alsó része 713 tszf-en.

Úton a vízeséshez – Fotó: Barna Béla

A Gutach egyébként egy 25 kilométer hosszú baden-württembergi folyó, mely Schönwald környékén ered, és a Rajna vízgyűjtőjéhez tartozik.

Triberg vízesése – Fotó: Barna Béla

Apropó, ha már folyóról beszélünk, meg kell említeni, hogy a híres amerikai író, Ernest Hemingway A Kilimandzsáró hava című elbeszélésében megemlíti Triberg városát:

A Fekete-erdőben, a háború után, kibéreltünk egy pisztrángos folyót, s két úton lehetett odajutni. Egyik lenn a völgyben vezetett Tribergtől, körbe a völgyi úton, a fehér utat szegélyező fák árnyékában, aztán fel egy mellékúton, amely felfelé vitt a hegyeken keresztül – egy sereg kicsi tanya nagy Schwarzwald házai mellett, s végül keresztezte a patakot.”

A vízesés egy részlete – Fotó: Barna Béla

A vízeséshez könnyű, városi séta vezet. Ha a kisváros főterén, a Marktplatzon parkoljuk le kocsinkat, akkor sem kell sokat menni. A Marktplatztól felfelé (délnyugati irányba) sétálva először térjünk be a Schwarzwald Museumba (előtte áll egy parasztasszony bronzszobra), mellette pedig az információs irodában prospektust kérhetünk a vízesésről is.

A prospektus úgy hirdeti, hogy ez Németország legmagasabb vízesése

Ebből a prospektusból sok mindent megtudhatunk, így például azt is, hogy a vízesésnek köszönhető energiának 1884-ben itt, Tribergben volt először Németországban elektromos utcai világítás.

a vízesésnek köszönhetően, 1884-ben itt, Tribergben volt először Németországban elektromos utcai világítás

Aztán megtudhatjuk azt is, hogy a vízesés romantikus pátosza több művészt is megihletett, több képet láthatunk a vízesésről a Badischen Landesmuseum-ban, Karlsruhe városában. Megtudhatjuk azt is, hogy a könnyen megközelíthető vízesést évente félmillió turista látogatja.

Triberg vízesése – Fotó: Barna Béla

Csak azt nem tudjuk meg a prospektusból, hogy milyen módon is a legmagasabb Triberg vízesése. Ehhez már kellett az újságírói kétkedés és pontosságra való törekvés. Egyrészről ugyanis jogos a mindenhol hangoztatott reklám, hogy ez Németország legmagasabb vízesése. Németországban ugyanis olykor nem számolják bele az Alpokat a területükbe, csak a középhegységeket versenyeztetik. És igen, van olyan toplista, amely Németország legmagasabb vízeséseit veszi számba, az alpesi területek kivételével. És e szerint a lista szerint valóban Triberg vízesése a legmagasabb az országban (e lista szerint a Todtnau-vízesés a második).

Triberg helyzete Baden-Württemberg tartományon belül

Csakhogy azért Németország területébe mégiscsak beleszámít az Alpok. Ha pedig beleszámít, akkor a Königsee melletti Röthbach-Fall a legmagasabb német vízesés a maga 470 méterével.

A 10 legmagasabb német vízesés:

1. Röthbach-Fall, Königsee, 470 m
2. Seebach-Wasserfall, Oberstdorf, 300 m
3. Zipfelsbach-Wasserfall, Hinterstein, 300 m
4. Kuhflucht-Wasserfälle, Farchant, 200 m
5. Königsbach-Wasserfall, Königssee, 200 m
6. Staubfall, Ruhpolding, 200 m
7. Wasserfall beim Soiernsee, Mittenwald, 200 m
8. Wasserfall am Ristfeuchthorn, Schneizlreuth, 200 m
9. Triberger-Wasserfall, Triberg, 163 m
10. Dietersbach-Wasserfall, Oberstdorf, 150 m

Ekkor azonban Triberg vízesésésének 163 métere már csak a kilencedik helyre elég. Szóval a mindenhol hangoztatott szlogen, hogy Tribergben van Németország legmagasabb vízesése, kicsit sántít. Node ettől függetlenül mindenképp érdemes látni, mert csodaszép, és végül is nem mindig a méret a lényeg. A víz itt is megdöbbentő erővel dübörög le a fenséges gránitsziklákon.

Kép és szöveg: Barna Béla

Jelen cikkem először nyomtatott változatban 2010 áprilisában jelent meg a Turista Magazinban.

Turista Magazin címlapja 2010 április