A híres tévésorozatbeli Klinika helyszínére kalauzolom most el a Csámborgó olvasóit, ahol Brinkmann professzor is oly gyakran csodálta a Fekete-erdő szépséges tájait.

klinika (4)

A németországbeli Freiburg (im Breisgau) városától északkeletre emelkedik a Kandel-hegy. Ennek a hegynek a déli oldalán, Glottertal településen (Glotterbad falurészen) van egy rehabilitációs intézet.

Karten-Deutschland-1200

Ha így kezdem túraajánlómat, nem sokan kapják fel rá a fejüket. De ha azt mondom, hogy a híres tévésorozatbeli Klinika körül ajánlok egy sétát, ahol Brinkmann professzor, no meg felesége Christa is oly gyakran csodálta a Fekete-erdő szépséges tájait, akkor már sokan felkapják a fejüket. És persze ha már retro-nosztalgia, ne feledkezzünk meg Udo Brinkmannról, a prof fiáról sem, aki ha jól emlékszem Elke nővérrel kavart. És még lehetne sorolni a szereplőket Hildegard főnővértől Mischa ápolóig, de most nem a sorozatot szeretném bemutatni, hanem az egyik helyszínt, ahol a sorozat egy részét forgatták.

klinika kepeslap02

Az 1243 m magas Kandel északról, a 866 méter magas Flaunser pedig délről határolja Glottertal települést. A Fekete-erdő nyugati részén, Freiburgtól északkeletre nyílik a völgy, melyet „Bad Gloter“-ként már 1560-ban megemlít dr. Georg Pictorius fürdőkönyvecskéjében.

schwarzwald adac

Az évszázadok lassú fejlődésében akkor mutatkozik változás, amikor Berta Margarete Isenberg 1900-ban megvett itt egy 55 hektáros területet. Erre építette fel a férje, Carl Isenberg a híres Carlsbau-nak nevezett épületet 1913-ban: a Carlsbau aztán a német szanatóriumok legjobbika lett nagyon rövid idő alatt. 1923-ban Ernst Rossmy lett a Glotterbad fürdőjének igazgatója, ő reklámozta először nagyobb intenzitással a helyet.

klinika (2)

1930-ra már Németország egyik leghíresebb fürdőhelye volt, jól kiépített turistautakkal. 1944-ben a lebombázott Freiburg városából az Egyetemi Klinikát részben Glotterbadban helyezték el. Az 1950-es években már számos híres vendége volt Glotterbadnak: Ludwig Erhard szövetségi kancellár, Oskar Kokoschka (1886-1980) osztrák expresszionista festő, Barbara Rütting, Rudolf Plate, Graf Luckner és még sokan mások. 1959-ben Ibn Szaud sejk is itt ünnepelte lányával sikeres bőrtranszplantációját.

a német kettes közszolgálati tévé (a ZDF) a Carlsbau-t 1984-ben forgatási helyszínéül választotta a „Schwarzwaldklinik” című tévészériájához

Később, 1973-ban a Kurhaus Glotterbad és a szanatórium Kurklinik Glotterbad néven egyesült. Világhírre azonban csak akkor tett szert a hely, amikor a német kettes közszolgálati tévé (a ZDF) a Carlsbau-t 1984-ben forgatási helyszínéül választotta a „Schwarzwaldklinik” című tévészériájához.

klinika kepeslap01

Egy csapat ZDF-es tévés tehát 1984 nyarán a Fekete-erdőben, a Hinterzarten-i régióban 31 különböző forgatási helyszínen elkezdte forgatni a Klinika (németül: Die Schwarzwaldklinik) című sorozatot – ekkor még nem gondolták mekkora siker lesz. A sorozat első részét 1985. október 22-én mutatták be, innentől kezdve a 73 részes tévésorozat 28 millió embert szögezett a tévék elé hétről-hétre. A máig legsikeresebb német sorozatot 46 országban vetítették még le!

A tévébeli klinikának a már említett Glottertali Carlsbaut szemelték ki, ami akkoriban Württemberg tartományi gyógyklinikája volt, ma pedig családi rehabilitációs klinikaként működik (Klinik für Familienrehabilitation der Kur+Reha GmbH).

Így az ma is csak kívülről nézhető meg, de éppen ezért érdemes eljönni ide: a gyönyörű fenyves hegyek közötti klinika körül egy túraösvényt alakítottak ki, 2005-ben pedig a klinika alakított itt ki egy Nordic Walking centrumot. Bejárhatjuk tehát egy kellemes túra során a híres sorozat egyik forgatási helyszínét, s lepihenhetünk egy kilátóhelyen, ahol a filmbeli Brinkmann professzor tekintett le klinikájára.

turaut (1)

A Feketerdő klinikára tehát autóval nem hajthatunk be, az uszodánál találunk parkolót (15 perc sétára), de ha a bejáratnál lévő kávézóban (Café Souvenir – Haus Schill) fogyasztunk valamit, akkor a túra erejéig is otthagyhatjuk autónkat. Azért is érdemes betérni a kávézóba, mert ott nincs olyan, amit ne vehetnénk meg: Brinkmann professzoros képeslaptól a klinika makettjén át minden ereklye kapható.

klinika meg (3)

Ha ezeket beszereztük, a kávézótól indul a körtúra, mely jól ki van táblázva. Sőt, három körtúra közül is választhatunk: egy 4 kilométeres, egy 6,5 és egy 7,5 kilométeres körtúra során kerülhetjük meg a klinikát.

A túra kiindulópontja egyébként 361 méter magasan van, 150 m szintemelkedésre kell számítani, kétórás kellemes sétával elérhetjük a legjobb fotózó helyeket. Ha van erőnk, akkor persze a sárga rombusz jelzésen hét kilométert gyalogolva elérhetjük a Kandelt (1243 m) is. De ha mégse, a Fekete-erdő friss fekete fenyvesei között tett körséta mindenképp gyógyítólag hat ránk, anélkül hogy befeküdtünk volna a Klinikára.

klinika (5)

Meg különben is, Brinkmann is néha gyaloglást „írt fel” egy-két sorozatbeli betegének is. Brinkmann professzort egyébként Klausjürgen Wussow (1929. április 30. – 2007. június 19.) német színész alakította, aki 78 éves korában hunyt el Berlin Rüdersdorf-ban.

Brinkmann professzort egyébként Klausjürgen Wussow (1929. április 30. – 2007. június 19.) német színész alakította

Wussow – akit a Klinika forgatása érdekében a bécsi Burgtheater intendánsa, Claus Peymann szabadságra engedett – a Glottertalban játszódó sorozat óriási sikere folytán már nem tért vissza a színházhoz. Wussowot többek között a német Szövetségi Érdemkereszttel, az Arany Kamera-díjjal (1985) és a Bambi-díjjal (1985) tüntették ki. 2004-ben még egyszer összeállt a híres stáb, s újra eljöttek Glottertalba, és egy Klinika – 20 év múlva című tévéfilmet forgattak le. A 31 helyszín közül nem mind a Klinika közelében van azonban: Brinkmann prof háza például 65 kilométerre van a klinikától, a Schluchsee közelében, a Grafenhausenhez tartozó Rothausban. Érdekessége, hogy a filmbéli családi ház valójában egy évente 100 ezer látogatót fogadó tájház, a Heimatmuseum Hüsli.

Kép és szöveg: Barna Béla

A Klinikáról írott cikkem első változata a HTM magazin 2009 januári számában jelent meg.

200901 htm klinika03 teljes