Sligo városától északra emelkedik Írország egyik legjellegzetesebb hegye, az 527 m magas Benbulben (írül Binn Ghulbain), szokták Írország saját táblahegyének is nevezi. A hegy önmagában is csodás túracél, de művelődéstörténetileg is érdekes: tövében nyugszik a Nobel-díjas ír költő, William Buttler Yeats (1865-1939). 

A Benbulben Cashelgarran felől – Fotó: Barna Béla

A Benbulbenhez tett túránk kiindulópontjául válasszuk Sligo (írül: Sligeach) városát, az ír Connacht tartományban. Sligo megye közigazgatási központja a Yeats fivéreknek, a költő Williamnek és a festő Jacknak köszönheti tulajdonképpen a hírnevét, akik itt töltötték gyerekkorukat. Az ír városkának több Yeats-emlékhelye is van, ezek közül talán a Stephen Streeten álló Yeats-szobrot emeljük ki. Rowan Gillespie 1989-ben emelt alkotásán a költő teljes bronzalakját tetőtől talpig verseinek sorai borítják.

Yeats szobra Sligoban – Fotó: Barna Béla

A várost észak felé elhagyva a Yeats-országban járunk: a Yeats Country Drive egy 160 kilométeres autóút, ahol tollat és tintatartót ábrázoló barna-fehér táblák jelölik a Yeats-emlékeket. Ezeket most nem járjuk végig, csak a sírját keressük fel Drumcliff (írül: Droim Chliabh) településen, 7 kilométerre északra Sligótól.

A hegy és környéke

Drumcliff kolostorát Szent Colmcille (Columba, Kolumba, 521-597) alapította 572-ben. Szent Kolumba egyébként egy bencés apát volt, egyben Írország és Skócia védőszentje, az ír misszionárius szerzetesek egyik legfontosabbika, a kelta egyház alapító szentje, az O’Neill klán tagja. Az általa alapított kolostornak sajnos csak XII. századi kerek tornya maradt meg, melybe 1936-ban villám csapott. Egy legenda szerint a maradék fal akkor fog végleg leomlani, amikor a tövében elhalad a valaha is arra járó legbölcsebb ember. Illetve megmaradt még a templomkertben egy faragott kelta nagykereszt is, amire bonyolult bibliai jeleneteket véstek: így az Ábel fejére lesújtó Káint és a szemérmét takargató Ádámot és Évát. A XI. századi keresztet állatfigurák is díszítik.

William Butler Yeats sírhelye – Fotó: Barna Béla

És itt, a drumcliffi templomnak a sírkertjében van a híres ír költő, drámaíró, elbeszélő, irodalmi Nobel-díjas, a XX. századi irodalom egyik legkiemelkedő alakjának, William Butler Yeats sírhelye is. Yeats 1865. június 13-án született Dublin mellett, Sadymount-ban (a Dumhach Thrá nevű kerületben), azonban gyermekkorát Sligoban töltötte, ahonnan édesanyja, Susan Mary Pollexfen származott. William kíváncsiságát felkeltették az e vidéken hallott mesék és más legendák. Nagybátyjának a szolgálója, Mary Battle, aki tündérekről, manókról és más csodalényekről szóló mesékkel szórakoztatta a kisgyerek Williamet, akinek később sok alkotásában visszaköszön a vidék.

Yeatset újratemették Drumcliff temetőjében, annak a templomnak a sírkertjében, ahol a költő dédnagyapja volt a lelkész

Az 1920-as években megromlott Yeats egészsége, ezért innentől kezdve orvosa tanácsára sok telet Franciaországban töltött. 1939-ben újra a francia Riviérára utazott, ahol 74 éves korában, 1939. január 28-án a Monaco és Menton közötti Roquebrune-Cap-Martinban elhunyt. El is temették ott, majd a világháború után holttestét végakaratának megfelelően az Ír Flotta Írországba szállította, ahol 1948. szeptember 17-én Seán McBride külügyminiszter jelenlétében újratemették Drumcliff temetőjében, annak a templomnak a sírkertjében, ahol a költő dédnagyapja volt a lelkész. Azóta persze felröppent a hír, hogy igazából nem is az ő csontjait rejti a sír, de erre csak a DNS vizsgálat tudna választ adni.

A Benbulben egy másik irányból – Fotó: Barna Béla

Yeats sírja a protestáns templom bejárata közelében látható, mellette temették el fiatal feleségét, Georgie Hyde-Lee-t (1892-1968) is. A költő nem szerette a Georgie-t ezért átkeresztelte George-ra, így a síron George Yeats felirattal szerepel. A 27 évvel idősebb Yeats 52 éves volt, amikor elvette feleségül a 25 éves lányt.

Létet, halált/ Nézz hideg szemmel: Lovas, haladj tovább!

A költő saját sírfelirata A Ben Bulben alatt című verséből való: „Létet, halált/ Nézz hideg szemmel: Lovas, haladj tovább!”  És ezzel el is érkeztünk túránk céljához, a különös hegyhez, mely Drumclifftől északkeletre emelkedik, és talán ez Írország egyik legjellegzetesebb hegye, az 527 m magas Benbulben (Binn Ghulbain).

A Yeats fiúk sokat kóboroltak a hegyen – Fotó: Barna Béla

A Yeats fiúk egyébként sokat kóboroltak a hegyen, és pisztrángra horgásztak a kis tavakban, mint azt például William megírta A torony című versében. Jack, a festő pedig a hegy jellegzetes formáját az 1946-os Hegyi ablak című képébe festette bele.

Túrázók a Benbulben oldalában – Fotó: Barna Béla

A Benbulben legendák és mondák hegye. Egyes leírók szerint úgy emelkedik a magasba, mint valami gigantikus, a véletlen folytán fejre állított fürdőkád, de van, aki csatahajóhoz hasonlítja. A hegynek ezt a különleges alakját egyébként Cashelgarran falu felől egy templommal lehet leginkább fotózni.

A Benbulben Cashelgarran templomával – Fotó: Barna Béla

A Benbulbenhez kapcsolódó legendák egyike, amikor is az idős Fionn MacCumhaill és Diarmuid harcolt egymással. Diarmuid ugyanis felszarvazta az öreget, megszöktette Fionn jegyesét, a szépséges Gráinne-t. Fionn MacCumhaill harcosai a Benbulben-hegy lejtőin kergették Diarmuidot, sőt még egy vad medvét is ráküldtek.

A Benbulben – Fotó: www.strandhillscenes.com

Diarmuid ugyan végzett a medvével, de közben megsebesült. A felszarvazott Fion a szent forrás gyógyító vizével kétszer is meg akarta gyógyítani a sebesültet, de aztán eszébe jutott, hogy az ő kedvese Diarmuiddal csalta meg, ezért hagyta, hogy a víz kiszivárogjon az ujjai között. Harmadszorra már furdalta a lelkiismeret, elvitte neki a vizet, de hiába, későn ért oda és Diarmuid már meghalt. A legendához sziklaformáció is kapcsolódik a hegyen, a Benbulben tetejétől 5 km-re keletre: a Diarmuid és Gráinne ágya nevű szikla.

Túrázók a Benbulben oldalában – Fotó: Barna Béla

A Benbulben lábánál van egy másik szép hely is: a Glencar-tó (Glencar Lough) és a Glencar-vízesésés. A Diarmuid-sztori itt is előbukkan, a szerető mesterséges szigetet, crannogot épített a tóban, hogy oda rejtse Gráinne-t a felszarvazott férfi, a Fianna harcosai elől. A Glencar-vízeséshez jelzett út visz: kövezett ösvény fut föl a mohos fák között odáig, ahol a forrás egy kőpárkányról a lenti medencébe esik. A vízesés szerepel Yeats Hajnal felé című versében is: „Vízesés/ A Ben Bulben falán/ Amit csodáltam mint gyerek”.

Benbulben – Fotó: Barna Béla

A Benbulben lábánál, Cúl Dreimhne (Cooladrumman) mellett még egy híres esemény történt, a „könyvek csatája”, mely talán a világ első plágium-pere volt. Szent Kolumba ugyanis összekapott mesterével, Szent Finniannal, akinek zsoltároskönyvét egy éjjel titokban lemásolta, majd magával akarta vinni a kolostorból, holott ezt megtiltották neki. Amikor a jogvitát nem tudták békésen rendezni, az ügyet a király elé vitték, aki így ítélkezett: „Amiképpen minden borjú a tehéné, minden másolat a könyvé legyen”. Tehát a király nem Szent Kolumbánnak adott igazat, amiért az harcba szállt, mely harcban 3000 ember halt meg. A szörnyű emberveszteség miatti lelkifurdalása azonban arra indította állítólag a szentet, hogy hátralévő életét legalább annyi lélek megmentésének szentelje, ahányan a véres csatában elhullottak, ezért Skóciába ment missziós útra.

A hegy Lislahelly felől – Fotó: Barna Béla

A Benbulben tetejére vivő egyik túra Lislahelly településrészről indul, a körtúra a hegy csúcsára körülbelül 6 órát vesz igénybe. Amellett, hogy fantasztikus legelőkön, ligetes facsoportoknál túrázunk felfelé, szóljunk pár szót a geológiájáról is.

Békatutajos csapat jön le a hegyről 2016. április 27-én – Fotó: Barna Béla

A hegy felső, keményebb rétege 320 millió évvel ezelőtt keletkezett mészkő (Dartry Mészkő Formáció), alatta pedig egy keskenyebb réteg a Glencar Mészkő Formációhoz tartozik. Mindkettőben találunk fosszíliákat, kagylókat. A kőzetek iránt érdeklődőknek érdekes lehet, hogy a hegy mellett, Glencarbury-ben 1894 és 1979 között baritot bányásztak. A Benbulben tájföldrajzilag egyébként a Dartry-hegység része.

Kép és szöveg: Barna Béla

Cikkem a hegyről a HTM 2017 júliusi számában