Az ősi kelta nevén Eire-t, azaz Írországot „smaragzöld szigetnek” is nevezik üde zöld rétjei és legelői és szép erdői, fasorai miatt. Az Ír Köztársaság a sziget területének négyötödét foglalja el, a másik része az ír szigetnek a Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írország. Sok túrahelye és természeti látnivalója közül most egy kevéssé ismertre, Ballymoney fasorára hívnám fel a figyelmet. 

Dark Hedges (1)

Ballymoney fasora nincs benne az utikönyvekben. Hogy mégis tudomást szereztünk róla, az egy túrának köszönhető. Éppen az Óriások útja (angolul: Giant’s Causeway) nevű 40 000 bazaltoszlopból álló területen túráztunk 2011-ben Észak-Írországban, Antrim megye atlanti partjainál, amikor a túra végén délután betértünk egy jó minőségű térképért az információs irodába. Ott megláttunk egy fantasztikus fotót a fasorról, s rögtön kérdeztük, hogy és merre lehet oda eljutni. Mivel még volt kis idő sötétedésig, rögtön elindultunk megkeresni a fasort.

A fasor helye piros ponttal jelölve

A fasor helye piros ponttal jelölve

Ami egyébként nem olyan könnyű, mert igazából kicsit eldugott helyen van, s nem is annyira reklámozzák.

Az Óriások útjától 18,5 km-re van pontosan a fasor. Először Bushmills városán menjünk át, s bár hivatalosan Ballymoney városkához tartozik a fasor, ne oda menjünk, hanem a Gracehill Golf Club-ot keressük, amely 12 kilométerre északkeletre van Ballymoney-tól. Egészen pontosan a Bregagh Road mentén, nem messze a Gracehill Golf Clubtól, a B147-es úton, 3 mérföldre Stranocum településtől északra.

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Ha megtaláltuk a fasort, nincs más dolgunk, mint csodálni és fotózni, szerencsére időtlen a nyugalom, forgalom alig van az úton, nyugodtan kiállhatunk fotómasinánkkal az út közepére is.

Ezt a bűbájos bükkfasort a Stuart család ültette még a XVIII. században, hogy elkápráztassák a György-korabeli kúriájukba, a Gracehill House-ba látogatókat.

Ezt a bűbájos bükkfasort a Stuart család ültette még a XVIII. században, hogy elkápráztassák a György-korabeli kúriájukba, a Gracehill House-ba látogatókat. A fasor egy honlap szerint az egyik leggyakrabban fényképezett természeti értéke Észak-Írországnak.

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

A fasor neve egyébként The Dark Hedges, ami hevenyészett alliteráló fordításban „sötét sövény”. Sötétnek valamennyire tényleg sötét, a girbegurba törzsű hatalmas fák alagutat alkotva fonódtak egymásba az út fölött.

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

A fasorhoz természetesen legenda is kötődik, e szerint alkonyatkor egy szürke hölgy („Grey Lady”) szelleme kísért a fasorban.

A trónok harcában szerepel a fasor

A trónok harcában szerepel a fasor

Ezeket az ikonikos fákat használták fel az HBO híres sorozatának, a Trónok harcának (Game of Thrones) a forgatási helyszínéül: a fasor a Király útját (King’s Road) „játszotta” a filmsorozatban, a 2. évad első epizódjában.

Kép és szöveg: Barna Béla 

Észak-Írország közigazgatási, kereskedelmi és kulturális központja a 300 ezer lakosú Belfast (ír neve: Béal Feirste) városától mindössze 75 kilométernyi autózásra található a szépséges fasor. Az írás eredetileg a Hegyisport és Turista Magazin (HTM) 2012 áprilisi számában jelent meg.

Békatutajos csapat 2016-ban a fasornál - Fotó: Barna Béla

Csapat 2016-ban a fasornál – Fotó: Barna Béla

Csapat 2017-ben a fasornál – Fotó: Barna Béla

Ismét a fasorban, 2018. május 1-jén

A fasorhoz 2016. április 28-án vittem csoportot, majd 2017-ben ismét, és 2018 tavaszán szintén.

Frissítés: Hatalmas erejű szél söpört végig Észak-Írországon 2019. január 26-án, szombaton – elég erős ahhoz, hogy egy vén és hatalmas fát is kicsavarjon itt a fasorban, számolt be róla a BBC. Paddy Cregg erdővédő szakember a BBC Newsnak elmondta, hogy ezek a bükkfák már kifejezetten öregnek számítanak. Egy bükk olyan 250 évig él, a fasor pedig 240 éves lehet. A fák közül korábban is megrongált már néhányat a Hector nevű vihar 2018 nyarán.

Credit: McAuley Multimedia / Kevin McAuley