A modern arab mesevilágnak, az Ománi Szultánságnak számtalan szép kanyonja van, ezek közül a legnagyobb a Wadi Nakhr rászolgált az Arábia Grand Canyonja elnevezésre. 

Az ománi Wadi Nakhr - Fotó: Barna Béla

Az ománi Wadi Nakhr – Fotó: Barna Béla

Ománba az Arab Emirátusok felől, egy elhagyott és kihalt határátkelőn érdemes belépni. Egyrészt Dubajba olcsóbban repülhetünk mint Ománba, másrészt egy fantasztikus, kihalt tájon autózhatunk a végtelen, jó minőségű tüköraszfalton, mintha az amerikai Vadnyugaton járnánk. De nem csak az autózás olyan, hanem a hegységek is kicsit hasonlóak, másrészt láthatunk itt egy fantasztikus méretű kanyont is.

A Wadi Nakhr az Arab-félsziget műholdképén

A Wadi Nakhr az Arab-félsziget műholdképén

Egészen pontosan a három Magyarországnyi (309501 km²) területű Ománban járunk, ahol a Hadzsar-hegység (Al Hajar Mountains) 500 km hosszan húzódik az ország északi részén, az Arab-félszigeten. A Hadzsar-hegység jelentése egyébként nagyjából az, hogy „Sziklás-hegység”.

a Hadzsar-hegység az iráni Zagrosz folytatása: főleg a miocénban és a pliocénban formálódott, amikor is az Arábiai-lemez nekiütközött az Iráni-lemeznek

Geológiailag a hegység az iráni Zagrosz folytatása: főleg a miocénban és a pliocénban formálódott, amikor is az Arábiai-lemez nekiütközött az Iráni-lemeznek.

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Ezek a hegyek egyébként zömében krétakori mészkövekből és ofiolitokból állanak. Ettől a hegylánctól délre a sivatagi királyságból, Szaúd-Arábiából átnyúló Rub al-Khali, a beszédes nevű „Üres negyed” homokdűnéi húzódnak. A legmagasabb része ennek a hegységnek a Nyugati-Hadzsar, más nevén Dzsebel al Akhdar („Zöld-hegység”).

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Ez a hegység tehát uticélunk: itt, az UNESCO védettséget élvező Bahla vára alatt elterülő oázisvárosba tehetjük székhelyünket, s innen indulhatunk el csillagtúrázva bejárni a fantasztikus sziklavilágot.

Al Hamrától 43 kilométer a túra kiindulópontja

Al Hamrától 43 kilométer a túra kiindulópontja

Fő túracélpontunk tehát az Arábia Grand Canyonjának nevezett Wadi Nakhr. Figyelem, több helyen Arábia Grand Kanyonjaként a Wadi Ghul-t nevezik meg tévesen. A Ghul az a fő völgy, s abból nyílik a Wadi Nakhr (némely térképen: Wadi an Nakhur).

w6 teljes r

Bahlából ide észak felé induljunk el, haladjunk 20 kilométert Al Hamra irányába, majd onnan tovább autózzunk nyugat felé. Bahlától a túránk kiindulási pontja Al Khitaym falu egyébként több mint 60 kilométer, de figyelem: csak négykerék meghajtású terepjáróval járható az út!

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Mielőtt megérkezünk a terepjáróval, megállunk útközben egy autós kilátóponton is, majd az 1900 m magasan fekvő Al Khitaym-ba érkezve elindulunk oda-vissza 4-5 óra alatt megtehető túránkra. Ezt a túrát angolul szokták „Balcony walk”-nak is nevezni, mert a kanyon oldalában haladunk szinte végig, s olyan mintha egy gigászi erkélyről pillantanánk le a két kilométeres mélységbe.

Romházak a kanyonban - Fotó: Barna Béla

Romházak a kanyonban – Fotó: Barna Béla

A végig a kanyon peremén futó ösvényen egy elhagyatott, romos faluba érkezünk, ahol nemrégiben még éltek pásztorok, kecskékkel viszont most is találkozhatunk. Apropó pásztorok: a hegység lakói egy ősi arab törzs, a Bani Riyam (al Riyamy) leszármazottai.

Arábia Grand Canyonjánál ülve - Fotó: Barna Béla

Arábia Grand Canyonjánál ülve – Fotó: Barna Béla

Elvileg egy vízesést is láthatnánk, de leggyakrabban inkább csak a helye látszik. Ettől függetlenül fantasztikus élmény végigmenni ezen a panoráma-ösvényen!

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Túránk végén tuti azt mondjuk majd: Omán jó hely. Sőt, a létező helyek egyik legharmonikusabb és időtlen nyugalmú országa, ahol valaha is jártunk.

Háttérben a Jabal Shams - Fotó: Barna Béla

Háttérben a Jabal Shams – Fotó: Barna Béla

Az óriási kanyon függőleges sziklafalaiból emelkedik egyébként ki a szultanátus legmagasabb pontja a 3009 méteres (9872 láb) magasságával Omán legmagasabb hegye, a Dzsebel Samsz (Jabal Shams). Nevének jelentése: „a Nap hegye”. Egészen pontosan az északi csúcs „the North Summit” a szultanátus teteje, mely egyébként katonai terület és le van zárva. A déli csúcs 2997 m magas és nyitva áll a túrázók előtt, ide a W4-es jelölésű trekking-úton mehetünk fel.

Attila, a kecske - Fotó: Barna Béla

Attila, a kecske – Fotó: Barna Béla

S ha már Nap és napsütés, felmerülhet a kérdés, hogy mikor túrázzunk? Nos, az ománi nyár túlságosan forró nekünk, viszont a novembertől-áprilisig tartó időszak, tehát a téli hónapok a legmegfelelőbbek az itteni túrázáshoz. De készüljünk fel rá, hogy decemberben és januárban is élvezhetjük a mi nyarunkhoz hasonló kellemes napsütést, az átlaghőmérséklet ilyenkor is 25-32°C!

Gyaloglás a decemberi melegben - Fotó: Barna Béla

Gyaloglás a decemberi melegben – Fotó: Barna Béla

Ománban, Arábia Grand Kanyonjában ne tartsunk semmitől: maga az ország harmonikus és biztonságos, sőt, az ománi egészségügyi rendszer az ENSZ szerint a világon a nyolcadik legjobb helyen áll! A közbiztonság is messze meghaladja (!) az európai szintet, s ezt bizony tapasztaltuk is, és sokkal-sokkal kevesebb a nejlonzacskó és az eldobott szemét is mint akár Magyarországon. A turizmus 2004-ben elkezdett reformjával Ománból a minőségi turizmus egyik fő célpontja lett, ez az egyik legjelentősebb bevételi forrás az olaj-szektoron kívül: főleg angol és német ökoturisták jönnek megcsodálni az itteni pazar természetet: ráadásul a szultán 2011-ben természeti rezervátummá nyilvánította a területet.

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

A hegység környékén is rengeteg természeti látnivalót találunk még. Visszatérve a kanyon aljába, Ghul faluhoz az alkonyi fényekben fotóztam, ahogy a hihetetlenül tiszta és patyolatfehér földig érő ruhájukban, a dishdash-ban művelik kis parcelláikat, a falaj nevű öntözőrendszer mellett.

Herpai Imre földrajztanár a kanyonban - Fotó: Barna Béla

Herpai Imre földrajztanár a kanyonban – Fotó: Barna Béla

A kanyontúra mellett itt a kis oázisvárosokban bóklászhatunk, megnézhetjük például Al Hamra vályogtéglából épített mára elhagyatott óvárosát. Al Hamrától nem messze találjuk a 2006-ban megnyitott Al Hoota-barlangot is, mely az ország egyik legérdekesebb vizes barlangja.

Kép és szöveg: Barna Béla

Az ománi fővárostól, Maszkattól 189 kilométerre, egy közel kétórás autózásra van Bahla, de Dubajtól sincs messze, mindössze 4 órányi autóútra (385 km). Ománi kalandozásainkhoz a 2012-es Gizi Map országtérkép ajánlott, turistatérképek nem nagyon vannak a területről. Magyar állampolgárok részére vízum és a kiutazástól számítva legalább hat hónapig érvényes útlevél szükséges.

Dubai Oman 2014 BB 1039

Az írás eredetileg a Hegyisport és Turista Magazin (HTM) 2016 augusztusi számában jelent meg.