Ha a Sisimiut környéki grönlandi hegyekbe vágyunk, megmászhatjuk a repülőtértől északra emelkedő Palasip Qaqqaa (549 m) hegy (dánul Præstefjeldet) tetejét is: nagyszerű kilátás nyílik Grönland második legnagyobb városára. Ez a legnépszerűbb napi túra Sisimiutból, oda-vissza 3-5 óra szükséges hozzá.

A Palasip Qaqqaa oldalában – fotó: Barna Béla

A Palasip Qaqqaa (dánul Præstefjeldet, magyarul kb.: Pap-hegy) az egyik klasszikus félnapos-napos kirándulás Sisimiutból. A hegy a repülőtér fölé tornyosul, és csúcsáról csodálatos, 360 fokos panoráma nyílik Sisimiutra és keleten a Nasaasaaq hegységre, északon a grönlandi hátország tavaira és dombjaira, nyugatra az óceánra, és az északi sarkkör mentén húzódó csipkézett hegyek délre.

A hegy helyzete

A turistaút nyomvonala

Nevét egy helyi papról kapta, aki minden nap felmászott a csúcsra, hogy szemmel tartsa a hajók utánpótlását.

A csúcsra vezető ösvény jól jelzett, de meredek. A túra Sisimiuttól bő 3 km-re kezdődik a repülőtérre vezető út mentén. Közvetlenül a folyó után van egy kis parkoló, ahol a nyomvonal jelzése és az első kék pontok találhatók.
Vannak laza kavicsos és sárosabb szakaszok, és helyenként kötelek is be vannak iktatva, hogy segítsenek. Az ösvény első része a folyót követi egy jól látható vízesés tetejéig. Itt érdemes újratölteni a kulacsot, mert e pont felett nem sok víz található. Ha nagyon lassan megyünk, a csúcsra bő két óra alatt akkor is felérhetünk. Ott meg úgyis pihenni kell, mert annyira jó a panoráma, persze jó idő esetén.

Ha napos, tiszta időt fogunk ki, akkor hosszan élvezhetjük a kilátást Sisimiutra, a Nasaasaaq-hegységre és egészen az Északi-sarkkör magas hegyeiig, és nézhetjük a sarkvidéki vizeket is, előttünk pontosan a Davis-szoros vizét.
Innen ugyanazon az útvonalon ereszkedhetünk le, a laza kavicsokon nagyon óvatosan!

Kép és szöveg: Barna Béla

2024. július 5-én egy verőfényes és meleg grönlandi napon egy Csámborgó-csapattal megjártuk a hegyet; az ezen a túrán készült képekből álljon most itt egy fotósorozat.

A Palasip Qaqqaa a reptér felől – Fotó: Barna Béla

A Palasip Qaqqaa a reptér felől – Fotó: Barna Béla

A Palasip Qaqqaa Sisimiut központja felől – Fotó: Barna Béla

A Palasip Qaqqaa oldalában – Fotó: Barna Béla

A Palasip Qaqqaa oldalában – Fotó: Barna Béla

A Palasip Qaqqaa oldalában – Fotó: Barna Béla

A Palasip Qaqqaa – Fotó: Barna Béla

Felfelé a Palasip Qaqqaa-ra – Fotó: Barna Béla

A Palasip Qaqqaa csűcsán – Fotó: Barna Béla

A Palasip Qaqqaa csúcsán – Fotó: Barna Béla

A Palasip Qaqqaa – Fotó: Barna Béla

A Palasip Qaqqaa fő csúcsa – Fotó: Barna Béla

A Palasip Qaqqaa Sisimiut központja felől, felhőbe burkokózva – Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla