Buġibbában, pontosabban Qawrában 2013-ban nyílt meg a Máltai Nemzeti Akvárium. Az akváriumban több mint 175 különböző állatfajt tekinthetünk meg. 

A Máltai Nemzeti Akvárium (máltaiul Akkwarju Nazzjonali ta’ Malta) a legnagyobb akvárium a szigetországban. 2021-es karácsony előtti utunkon akvarista fiam látta meg a reptéren a hirdetését, így eldőlt, hogy ezt mindenképpen látnunk kell, így ki is buszoztunk Buġibbába, akváriumnézőbe.

Az akvárium a tengerpart felől kicsit távolabbról – Fotó: Barna Béla

Az akvárium épülete – Fotó: Barna Béla

A stilizált tengeri csillagra emlékeztető hatalmas fehér épület a Buġibbától közvetlenül északra lévő Qawra tengerpartján található, és 13 euró belépődíj leszurkolása után látogatható. Az intézmény hivatalos honlapja: www.aquarium.com.mt.

Az akvárium bejárata – Fotó: Barna Béla

Említsük meg, hogy az akvárium megépítését az Európai Unió segítségével finanszírozták és 2013 októberében avatták fel, két évvel az építkezés megkezdése után.

Az akváriumban több mint 175 különböző állatfaj található, tartályokra osztva, amelyek a Málta környéki tengerek tipikus víz alatti élőlényeit mutatja be. A 12 méter átmérőjű fő tartály alatt alulról tekinthetjük meg a tengeri fajokat.

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

A helyszínen a halak és puhatestűek mellett egy terrárium is található, ahol több tartály hüllők, kétéltűek (többek között békák, kaméleonok és kígyók) és egzotikus gerinctelen állatok is találhatók. S bár jók a feliratok, sőt, az akváriumok mellett van mindenhol tablet is, melyeken angolul olvashatunk az akváriumban élő halakról, de Boldizsár fiunk akvarista kalauzolásával sokkal élvezetesebb volt végigsétálni rajta.

Boldi profin mesélt nekünk a cápákról (van itt dajkacápa és fekete foltú szirti cápa), de láttunk polipokat, vöröshasú piranjákat, murénát, rájákat, szépséges medúzákat. Mutatott nekünk gömbhalat, a mindenki által utált invazív tűzhalat, a vicces kinézetű tehénhalat és még lehetne sorolni.

De inkább jöjjön néhány kép, kedvcsinálóul.

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla