A Sziklás-hegység számtalan fantasztikus csúcsa közül kevesen tudják, de az egyik Magyarország nevét viseli: a Hungary Peak egy 2343 m magas hegy British Columbia tartományban, Fort Steele településtől keletre. 

a hegyvonulat nyugati szélén emelkedik a Steeples (Tornyok)-csoport, melynek egyik csúcsa a Hungary

Kanadai zászló a Hungary peak-en – Kép forrása: Five Passes And Hungary Peak

Amikor 2016-os kanadai utam során a Sziklás-hegységet jártam, valahol a kanadai fenyvesek közt egy padon olvasgattam éppen Kanadáról, a szép vaskos ezüstszürke borítójú Panoráma Kiadó sorozatában 1985-ben megjelent Kanada könyvet melyet Fehérdy Iván és Dukay Tóth Romola írtak. A könyv 475. oldalán akadt meg a szemem egy mondaton:

Pincher Creek-hez érve újból a 3-as útra lehet térni, mely a híres Crowsnest Pass-ba, a Varjúfészek-hágóhoz vezet. Ezen át szállítják a Sziklás-hegység szenét a nagy vasúti szerelvények Brit Columbia kikötőibe. A szoroson túl, a hegyvonulat nyugati szélén emelkedik a Steeples (Tornyok)-csoport, melynek egyik csúcsa a Hungary. Ez a Hungary Peak a 49. szélességi és a 115. hosszúsági foktól északkeletre magasodik.”

 

Repülésem a Sziklás-hegység fölött Vancouver és Montreal között – Fotó: Barna Béla

Nem is nagyon foglalkoztam ezzel az infóval, gondoltam hogy ez biztos nincs már így, de amikor 2016. szeptember 5-én Kanadán belül Vancouverből Montreálba repültem, s előtte a google térképet végigpásztáztam, akkor meglepődve vettem észre a google.mapsen is hogy Hungary Peak bizony ma is létezik. Fort Steele településtől keletre, valamint Bull River településtől északi irányban van a csúcs.

Az alábbiakban közlök is itt néhány képernyőképet, hogy merre is van ez a különleges nevű hegycsúcs.

A Hungary Peak a mapboxon

A Hungary Peak a mapboxon

A Hungary Peak a mapboxon

Hogy miért pont Hungary, nos, azt sajnos nem sikerült megtudni. Rengeteg adalék és információ szól a kanadai magyarságról, attól kezdve, hogy a XIX. században elkezdtek ide betelepülni. Sokat lehet olvasni arról, hogy van Kanadában egy magyar település, Esterhazy és a mellette lévő Kaposvar, illetve azt is megtudtam, hogy a kanadai magyarság létszáma mostanság több mint 300 ezer fő.

Kutakodásom során átfutottam Rúzsa Jenő evangélikus lelkész a Kanadai Magyarság története (Toronto, 1940) című, 508 oldalas vaskos könyvét is, mely részletesen ír magyar vonatkozású dolgokról, de abban sem találtam, sőt azt írta British Columbia tárgyalásakor, hogy „Számottevő magyar telepünk nagyon kevés van még ebben a tartományban”.

Úgyhogy arra kérem olvasóimat, ha valami használható adalékot tudnak a Hungary Peak elnevezés történetéhez, kérem kommentben, vagy e-mailben osszák meg velem. Előre is köszönöm!

A Hungary Peak a google earth-ön

***

Utánanéztem egyébként a környező városoknak is, így például Kimberley bányavárosát is megnéztem, állítólag az ottani Sullivan-bánya a világ egyik legnagyobb ezüst-, ólom-, cinkérclelőhelye. Kimberley alpesi stílusban épült házai a városka élénk télisportéletére utalnak. Érdekes, hogy említett 1985-ös kiadású könyvem ehhez is írt magyar vonatkozást: „Jégkorongcsapata a harmincas években világbajnok volt és Magyarországra is eljutott”.

1937

Nos, ezt sikerült leellenőriznem, valóban, 1937 januárjában így írtak róla a magyar sajtóban: „Nem robbant a kanadai jéghokkicsapat dinamitja / A Kimberley Dinamiters csak 1:0 arányban tudott győzni a magyar jéghokki válogatott ellen. Nagy napja volt vasárnap a magyar jéghokkisportnak, válogatott csapatunk ekkor mérkőzött a városligeti Műjégpályán a világbajnokság favoritjával, a Kimberley Dynamiters jéghokkicsapattal”.

Barna Béla