Izrael egyik legészakibb pontján, a libanoni határnál, Nyugat-Galileában fekszik Rosh HaNikra, mely egy 80 m magas mészkőszikla, ahonnan pazar kilátás nyílik a Földközi-tengerre, a sziklák alatt pedig tengeri abráziós barlangokat nézhetünk meg. 

Fotó: Barna Béla

Izrael legészakibb tengerparti pontja a sziklás Rosh ha-Nikra, ahol gyönyörű fehér sziklák magasodnak. Érdekes a megérkezés is a természeti látnivalóhoz: a parkolóban letéve járművünket és megvéve a belépőjegyet nem felfelé, hanem lefelé indulunk az 1987 óta üzemelő osztrák kabinos Doppelmayr-felvonóval: 60 fokos maximális lejtésszögével jelenleg ez a világ legmeredekebb ilyen jellegű kötélpályája.

A világ legmeredekebb kötélpályája – Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Hossza csak 102 méter, viszont annál látványosabb. A drótkötélpályán két kabin (egy sárga és egy piros) közlekedik ingajáratban: ez a levonó tulajdonképpen levisz Rosh ha-Nikra szikláinak a tövébe, ahol a tenger látványos barlangokat vájt, tulajdonképpen ez itt a fő látnivaló. A “Rosh ha-Nikra” szó jelentése egyébként: „sziklabarlangfő”.

Rosh ha-Nikra barlangjai – Fotó: Barna Béla

A barlangrendszer (Rosh Hanikra Grottoes) bejáratának közvetlen közelében található két alagút is, melyeket a Kairó-Haifa-Bejrút-Tripoli várost érintő, hajdanvolt vasútvonal használt és melyet a brit hadsereg kötelékében dél-afrikai és új-zélandi katonák, mérnökök építettek 1941-ben.

Az egykori alagút bejáratánál 2017-ben egy csoportommal – Fotó: Barna Béla

Az egyik ilyen, 1996-ban renovált alagútban egyébként egy mozitermet hoztak llétre, a másikban pedig egy bicikli-kölcsönzőhöz juthatunk ki.

Rosh ha-Nikra sziklái – Fotó: Barna Béla

És itt is csodálhatjuk a tengert: a Földközi-tenger vidéke vagy Mediterráneum (mediterrán, azaz „földközi”) a nyugati civilizáció bölcsője, az ókorban (is) fontos térségnek számított, az egyiptomiak, görögök, rómaiak és a közel-keleti népek is sokat utaztak és kereskedtek e tenger partjain. Az ógörög neve a tengernek Meszogeiosz Thalassza (Μεσογειος Θαλασσα, azaz „Földközi-tenger”), de mivel Izraelben túrázunk most, említsük meg a tenger héber nevét is: ha-Jam ha-Tikhon, azaz „középső tenger”.

Rosh ha-Nikra sziklái – Fotó: Barna Béla

Rosh ha-Nikra sziklái – Fotó: Barna Béla

S ha már szóba kerültek a görögök, említsük meg, hogy Rosh ha-Nikra a mai Izrael, s azon belül a történelmi Fönícia területén fekszik. Fönícia egy ókori civilizáció volt Kánaán északi részén, mely a mai Libanon nagy részét, valamint Észak-Izrael területét foglalta magába. A Fönícia név egyébként a görög Phoiniké névből ered a latin Phoenice alakon keresztül.

Rosh ha-Nikra piros ponttal jelölve

Egy rövid kis körtúrát is tehetünk a barlangokon át a fehér sziklákra is: a Földközi-tenger kék hullámai által ostromolt, krétafehér sziklák igazi szemgyönyörködtető látnivalók.

Rosh ha-Nikra 80 m magas szikláit az ókorban a külföldi seregek partraszállásában játszott stratégiai szerepe miatt „Türosz létrájának” is nevezték. A libanoni Türosz (Tyr) mindössze 25 kilométerre, Bejrút pedig mindössze 110 kilométerre van innen, át azonban nem juthatunk. A határ ugyanis hosszú-hosszú évek óta le van zárva, átjárhatatlan szögesdrótot is fényképezhetünk itt.

Az izraeli-libanoni határ – Fotó: Barna Béla

Az izraeli-libanoni határ szögesdrótja – Fotó: Barna Béla

Az izraeli-libanoni határ – Fotó: Barna Béla

A lezárt határvonalnál sokan fényképezkednek a Jeruzsálem (205 km) és Bejrút (120 km) távolságát jelző fal előtt.

Fotó: Székely Ági

Goren Tamás Izrael-könyvéből megtudhatjuk még, hogy a „a hegyre vezető úton van egy Rosh HaNikqra település is. A Nahariyyától 10 kilométerre északra levő kibucot 1949-ben alapították”.

A kibuc leghíresebb lakója egyébként a londoni születésű (1971-) Sacha Noam Baron Cohen színész és rendező volt, akit talán BORAT néven jobban ismer a filmeket kedvelő magyar közönség: egy rövid ideig ugyanis önkéntesként élt és dolgozott itt.

Kép és szöveg: Barna Béla

Az izraeli tengerpart legészakabbi része Tel-Avivtól 130 kilométerre fekszik. A természeti látnivaló naponta 9-16 óra között van nyitva. A belépődíj felnőtteknek 48, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 38 sékel (2021-es adatok).

Bori lányom Rosh ha-Nikra szikláinál 2015. május 8-án – Fotó: Barna Béla